in

Så får du lena sommarben!

dragben
Så får du lena sommarben!

Glöm stubb. inåtväxande hårstrån och rakfinnar. VR:s hårbortagningsskola lär dig hur du får de där lena, fina sommarbenen du alltid drömt om.

Mer

kladaorodnade

Problem 1- KLÅDA OCH RODNADER

Kan bero på: En hud som kliar och rodnar är en irriterad hud, vilket kan bero på flera olika saker. Kanske är du allergisk mot din rakcreme, kanske använder du en slö rakhyvel.

Så slipper du problemet: Att huden rodnar och kliar är vanligt och normalt. Känns det som att rakcremen är boven i dramat, prova att använda ett annat märke. Släng din gamla rakhyvel och investera i en ny. Glöm inte att du bör byta rakblad minst två gånger i månaden. Ett annat tips är att investera i en hårbortningscreme som du kan använda i duschen.

Första benhjälpen: Investera i återfuktande produkter, helst utan parfym och färgämnen. Leta gärna efter cremer som innehåller aloe vera, som har en både kylande och läkande effekt. Ett annat tips är att bara använda hårborttagningsprodukter som är särskilt anpassade för känslig hud.

rodautslag

Problem 2- RÖDA UTSLAG OCH RAKFINNAR

Kan bero på: Uppstår ofta av rakhyvlar eller vaxningsprodukter. När hårstråna rycks upp med roten kan små sår eller utslag som påminner om finnar uppstå. Samma sak kan hända om du torrakar utan att använda raklödder eller duschcreme.

Så slippper du problemet: Ju oftare du rakar eller vaxar dig, desto värre bli problemet. Prova i stället andra sätt för att bli av med håret.Hårborttagningscreme som får verka på huden och sedan sköljas bort är till exempel något mildare än både vaxning och rakning. Glöm inte heller att alltid rycka håret medhårs när du vaxar.

Första benhjälpen:
Eftersom hårsäckarna är inflammerade mår de bra av ordentlig rengöring. Badda försiktigt de små såren med alsolsprit, som är uttorkande och renande. En annan smart investering är produkter som får såren att läka lite snabbare, som zinkpasta eller en creme med läkande egenskaper.

harostubb

Problem 3- MYCKET HÅR OCH STUBB

Kan bero på: Hårväxt varierar från person till person och beror på arv och gener. Har din mamma kraftig hårväxt har säkert du det också. Tyvärr medför kraftigare hårväxt också en tjockare och tätare stubb, oavsett vilken hårborttagningsmetod du väljer.

Så slipper du problemet: Se upp så att du inte rakar eller vaxar dig oftare än du behöver. Då är risken nämligen stor att dina hårsäckar blir inflammerade och din hud blir irriterad i onödan. Prova att använda hårborttagningsmetoder som rycker upp dina stråna med rötterna, som epilering och vaxning. De nya hårstråna som växer upp är oftast lite mjukare och känns mindre stubbiga mot huden.

Första benhjälpen: Salongsbehandlingar med IPL (högintensivt ljus) och laser kan lindra problemet, eftersom de på sikt tar bort håret permanent. Nackdelen är att du ofta behöver flera behandlingar, vilket kan kännas i börsen. Ett litet billigare alternativ är cremer som ska verka hämmande mot hårväxten. Vill du inte raka eller vaxa dig lika ofta kan en lösning vara att bleka hårstråna med produkter avsedda för just detta.