in

Så blir du kvitt vuxenaknen

torrhydragare

Det är inte bara tonåringar som drabbas av finnar, även vuxna kan angripas av de envisa knottrorna. Men hjälp finns att få! VeckoRevyn vet hur du kan bota din akne – en gång för alla.

Mer


Receptfri hemma-behandling

(För dig med milda problem)

Det finns en uppsjö av produkter mot finnar och de flesta har en sak gemensamt – du måste ge dem tid! Finnen som dyker upp på lördag morgon kommer inte att försvinna till kvällen, däremot så kan din akne minska överlag om du ger produkten en chans. Resultatet kan komma först efter sex veckor och under den tiden kan aknen bli värre för att sen bli bättre.

akne

  1. Tvättgel som förhindrar tillväxten av bakterier och motverkar tilltäppning, Basiron AC Wash gel 5 %,  Apoteket, 129 kr.  2. Nattcreme som tar bort överskottsfest, minimerar stora porer och tillför fukt. Night Renewal Hydragel, Exuviance, 478 kronor.  3. Aknegel och aknelösning som motverkar att porerna täpps igen, ACO, Apoteket, 52 kr.  4. Rengöring med naturliga ingredienser specialgjord för pormaskar, Tea tree blackhead exfoliating wash, Body shop, 100 kr. 5. Rengöringsgel som dämpar talgproduktionen och motverkar akne, Clearing Skin Wash, Dermalogica, 390 kr.  6. Mjukgörande lotion som reglerar talgproduktionen, Oil Control Lotion, Dermalogica, 435 kr.  7. Roll on som torkar ut och minskar det röda i finnar som redan dykt upp, Pureactive roll on, Garnier, 79 kr.  

Återfukta
Akne är ett fenomen vi lätt förknippar med fet hy, men det kan även vara en indikation på att huden är för torr. En torr hy producerar talg för att bli fetare och få balans, men en överproduktion av talg leder snabbt till igentäppta porer och acne. Även den med fet hy kan dra nytta av att återfukta huden, då talgproduktionen minskar.
 
Vitamin B5
Vitamin B5 ska kunna hjälpa mot finnar då även vitaminen drar ner på talgproduktionen. Godsaker som avokado, bananer, nötter, sirap och fullkorn innehåller mycket B5 så smaska på!
 
Sol
I många fall hjälper solljus mot akne, ytterligare en härlig anledning att längta till vårsolen! (Men glöm inte solskyddsfaktorn!)
 
Håll rent
Bakterier är ofta en orsak till akne, så tvätta både ansikte och produkter som kommer i kontakt med ansiktet – såsom handdukar, örngott och sminkborstar.

Behandling hos hudterapeut

(För dig med lite svårare problem)

För dig som vill gå på djupet med dina hudproblem. Kan bli dyrt, eftersom flera behandlingar ofta behövs.

Portömning
Syftet med portömningen är att trycka ut talgen ur pormaskarna så att den inte blir en grogrund för bakterier. Hudterapeuten rengör och peelar huden för att få bort döda hudceller. Sen ångas huden upp, talgen kläms ut och eventuella finnar öppnas upp med en liten sticka, en lancett. Kan göras så ofta du vill och har råd, men många hudterapeuter rekommenderar behandling var 6:e vecka.
Portömning kan du göra hos de flesta hudterapeuter runt om i Sverige och kostar runt 500 kr.

Kemisk peeling
Peelingen består ofta av AHA-syror som penslas på huden. Syran tränger ner i talgkanalerna och löser upp tilltäppande smuts och bakterier. Kemisk peeling är inte samma sak som mikrodermabrasion, som är en mildare hudslipning som läker på någon dag. Efter en kemisk peeling kan din hy, beroende på styrka, behöva flera månaders läkande.
En behandling kostar normalt från ca. 650 kr. Antal behandlingar beror på hur din hy ser ut, men en var 2-3:e månad under ett år är inte ovanligt vid svåra problem.
 
Laser
En laserbehandling består av ett koncentrerat och energirikt ljus, som varieras i färgnyans och våglängd beroende på dina hudproblem. Lasern sätter igång processer under huden som frigör syre, vilket tar kål på bakterier som orsakar akne. Kollagenet i huden, som ökar läkningsprocessen, kickar också igång.
   Det finns många varianter av laserbehandlingar och det är viktigt att du konsulterar en hudterapeut innan du bestämmer dig. En ny behandling kan behövas efter 3-4 månader.
Priserna börjar normalt runt 2500 kr.

Ljus
Ljusterapi där ett blått ljus används för att döda aknebakterier. Ljuset går genom huden till de berörda cellerna i den angripna vävnaden. Behandlingen verkar också anti-iflammatorisk och stimulerande för en bättre hudkvalitét. Behandlingen genomförs ofta två gånger i veckan under en månads tid, därefter uppföljning en gång i månaden tills dess att aknen är borta.
Pris ligger kring 500-700 kr per behandling.

Behandling hos läkare

(För dig med grava problem)

För dig med svåra problem, där varken produkter eller behandlingar hos hudterapeuten hjälper.

 Receptbelagda mediciner
Vissa läkemedel kan påverka akne, är du orolig att det är orsaken kan du prata med din läkare. Som tur är finns det även mediciner som kan hjälpa mot akne, exempelvis de receptbelagda cremerna Skinoren, Aberela och Differin. Dalacin är ett liniment med antibiotika som hjälper mot akne och det finns även antibiotika i tablettform.
   Äter du P-piller kan du fråga din läkare om han eller hon kan rekommendera ett p-piller som även minskar aknen, exempelvis är Diane, både p-piller och aknemedicin. Har inget annat hjälpt finns även den starka medicinerna Roaccutan och Duac.

Diatermi
Diatermi är en drastisk åtgärd som utförs av hudläkare om du har så kallad ”böldakne”, som visar sig som smärtande varfyllda cystor vilka ofta förvandlas till ärr när de läker. I behandlingen öppnas pormaskarna genom att brännas med en fin nål eller laser. Med hjälp av nålen tömmer läkaren cystan och sprutar sen in kortison. Böldakne bör noga utredas av läkare, eftersom invertes medicin kan behövas som komplement. Skär eller stick aldrig aldrig själv i en akneböld eftersom inflammationen då kan spridas. Vad en diatermi-behandling kostar varierar, kontakta en legitimerad hudläkare för att få veta mer.