in

Rengör rätt!

bild 15
Rengör rätt!

Vilken slags rengöring passar din hudtyp bäst? Och varför ska man undvika tvål? VR lär dig allt du behöver veta för att bli ett rengöringsproffs!

Mer

rendrag

Varför är det viktigt med rengöring?
SVAR: I ansiktet samlas både smuts och bakterier under dagens lopp, vilka är viktiga att få bort för att huden både ska må bra och se bra ut. Ett slarvigt rengjort ansikte är dessutom värsta smörgåsbordet för akne, som frodas bland igentäppta porer. Glöm inte att också tvätta ansiktet noga på morgonen, eftersom dina sängkläder är fulla av smuts, fett och bakterier. Och du, både halsen och området bakom dina öronsnibbar ska ingå i din rengöringsrutin!

Jag har hört att man inte ska använda tvål i ansiktet. Varför inte?
SVAR: Tvål är visserligen eff ektivt mot smuts och bakterier, men har samtidigt en uttorkande eff ekt på huden. Rengöringsprodukter för ansiktet är skonsammare och det är dessutom lätt att hitta en som är
anpassad för just din hudtyp. Har du fet hy kan du dock komma undan med tvål någon gång ibland, leta efter varianter anpassade för ansiktet och som innehåller glycerin.

ren1

Heidi Klum har varit noga med att rengöra sin hud, under åren.

I vilken ordning ska jag rengöra ansiktet?
SVAR: De allra fl esta rengörinsprodukter ska masseras in på ett blött ansikte och hals. Har du mycket smink kring ögonen, tvätta dem försiktigt rena med hjälp av en bomullstuss med ögonmakeup-remover. Skölj ansiktet med ljummet vatten och badda försiktigt torrt med en ren och mjuk handduk. Fukta sedan en bomullstuss med ansiktsvatten och dra den över både ansiktet och halsen i uppåtgående rörelser. Ansiktsvattnet tar bort de sista smutsresterna på huden och återställer phbalansen. På med återfuktande ansiktscreme och voilà, nu är huden ren och fin!

Vilka rengöringsprodukter behöver jag?
SVAR: Först och främst behöver du en rengöringsprodukt som är anpassad efter din hudtyp. Ett ansiktsvatten som tar bort de sista smuts- och sminkresterna är också en bra investering, inte minst på sommaren då huden ofta är extra fet efter solprodukter. Använder du mycket ögonmakeup kan en
produkt anpassad för att ta bort envis mascara och ögonskugga ha en välkommen plats i badrumsskåpet. För att undvika döda hudceller och fnasig hud, investera i en mild ansikstskrubb och peela en gång i veckan.

Hur blir jag av med vattenfast smink?
SVAR:  Här fungerar ofta vanliga rengörings- produkter dåligt, eftersom vattenfast smink innehåller en silikonbaserad olja. Bäst är därför att investera i rengöringsprodukter som är anpassade för vattenfast smink. Men var försiktig, eftersom sådana rengöringsprodukter är mindre skonsamma och torkar ut huden.