in

Instagram-kontot Estée Laundry granskar skönhetsbranschen

Instagramkontot Estée Laundry är sminkvärldens nya maktfaktor
Källa: Joanna Kosinska / Unsplash

Instagramkontot Estée Laundry är sminkvärldens nya granskare. Men vilka ligger egentligen bakom kontot? Mer

Sedan instagramkontot Estée Laundry startades i april 2018 har det blivit lite av en maktfaktor inom sminkindustrin. En industri som visat sig innehålla allt från Icke-godkända ingredienser i ögonskuggor till foundations med bara beiga hudtoner och highlighters med opassande namn.

Refinery29 beskriver Estée Laundry som sminkvärdens Diet Prada, kontot som gjorde sig ett namn genom att granska modeindustrin. Men till skillnad från Diet Prada säger skaparna bakom Estée Laundry att de aldrig kommer göra reklamsamarbeten och sponsrade inlägg – allt för att vara så oberoende som möjligt.

Och det finns faktiskt exempel på där deras arbete lett till positiv förändring. I april lanserade Rihannas Fenty Beauty en ny highlighter med namnet ”Geisha Chic” – något som plockades upp av Estée Laundry som frågade sina läsare om vad de egentligen tyckte om namnet. Många var kritiska och Fenty Beauty tog omedelbart bort produkten från sitt sortiment och bad sina kunder om ursäkt.

Men genombrottet för Estée Laundry kom i oktober i år när de uppmärksammade ett mejl som en tidigare anställd på skönhetsföretaget Sunday Riley hade delat. I mejlet ber cheferna de anställda att ge varumärkets produkter bra ratings på Sephora, något som företaget senare tvingades betala böter för. I samband med det fick Estée Laundry många nya följare.

Vem ligger bakom kontot?

Men vilka ligger egentligen bakom kontot? Det är det ingen som vet. Allt vi vet är att det är fem personer som arbetar inom smink- och skönhetsindustrin och att de vill fortsätta vara anonyma just för att de är rädda att förlora sina jobb. Till Refinery29 säger en av skaparna, som bor i Los Angeles, att de var trötta på skönhetsindustrins normer och att branschen behöver utvecklas.

– Folk ser skönhetsindustrin som något glamoröst, så vi ville visa baksidan. Vi bestämde oss för att det behövdes en granskare av industrin och en plattform som kan erbjuda en röst till andra, säger skaparna bakom kontot till Refinery29.

Estée Laundry lyfter också märken de tycker gör ett bra jobb, som exempelvis Squish Beauty’s kampanj med modeller som utgör en bra representation.

Följer du inte Estée Laundry redan? Gör det med en gång!