in

Hur funkar en brazilian blowout?

gladtjej 700

Vad sägs om rakt och glänsande hår utan friss månader i sträck? VeckoRevyn har testat höstens hetaste hårbehandling som trollar bort krusiga dåliga hårdagar på ett kick.

Mer

Nicole Richie, Jennifer Aniston, Halle Berry… Listan på Hollywood-stjärnor som ska ha genomgått en så kallad brazilian blowout kan göras lång. Nu har behandlingen, och andra liknande frisstämjande salongsbehandlingar, äntligen nått Sverige. VeckoRevyns skönhetsredaktör Therése Hallberg gjorde en brazilian blowout hos frisören Antonio Axu och passade på att ställa lite frågor under behandlingen.

Vad är en brazilian blowout och hur fungerar den?
– Det är en hårbehandling som tämjer frissigt hår och gör det mer glansigt. Man kan skulle kunna beskriva den som en djupinverkande inpackning, som dock stannar kvar i håret i upp till 12 veckor om du använder anpassade produkter. En brazilian blowout är en behandling som förbättrar hårets kvalitet genom att lägga ett skyddande proteinlager runt hårstråna. Den speciella lösningen appliceras i nytvättat hår, sen fönas och plattångas hela håret noggrant. Efter att plattängandet är klart är det dags att skölja ur blandningen och voilá – glansigt hår utan friss är ett faktum.

Passar behandlingen alla hårtyper?

– Ja, har du rakt hår blir ditt hår ännu mjukare och blankare efter behandligen. Har du naturligt lockigt hår kommer den ge bättre spänst i dina lockar och minska frissighet. Ett vågigt hår kommer däremot att bli mer rakt, även om möjligheten att locka håret fortfarande finns kvar. Behandlingen är perfekt för skadat hår, som har genomgått många kemiska processer som färgningar och blekningar. Tjockare, utländska hår kommer att få en tunnare och finare kvalitet. Det gäller också afrohår.

Vad är skillnaden mellan en brazilian blowout och en vanlig rakpermanent?
– Det är inte alls samma sak. En rakpermanent gör håret rakt, men den sliter extremt på håret och måste dessutom växa ut. En brazilian blowout verkar utslätande tack vare ett system som binder aminosyror på hårstrånas ytskikt. På ren svenska slätar behandlingen ut fjällskiktet på hårstråna och verkar skyddande och reparerande med hjälp av proteiner. Det är också en behandling som är helt fri från formaldehyd, som kan verka allergi-och cancerframkallande. Formaldehyd är ett konserveringsmedel som kan förekomma i hårprodukter.

Finns det någon hårtyp som inte kan genomgå en brazilian blowout?
– Ja, det som vi kallar virgin hair. Det vill säga ett hår som aldrig har genomgått en kemisk behandling med färgning, slingning eller blekning. Där gör behandlingen faktiskt ingen större skillnad.

Så tycker skönhets-Therese om hårbehandlingen:

– Är du ute efter ett blankt och rakt hår är detta värt varenda krona (behandlingen kostar 2500-3000 kr). Plattången blir nämligen överflödig och stylingen på morgonen går supersnabbt. Däremot är hårets naturliga volym helt borta och stylade lockar håller sämre. Dessutom blir håret fortare fett än tidigare, en tvätt varannan dag blir plötsligt ett måste.