in

Hudvårdsskolan

kate2
Hudvårdsskolan

Torr, fet, blandad eller normal? Oavsett hudtyp fixar du en bra hudvårdsrutin med våra tips.

Mer

Fet hy

lindsay

Solens strålar kan hjälpa vid mycket orenheter. Men glöm inte att smörja in dig med solkräm!

KÄNNETECKEN
Fet hy har ofta tendens att bli blank, får lätt orenheter och har synliga porer. Å andra sidan åldras den inte lika snabbt som torr hy. Glansigheten beror på överskott av sebum, fett som finns hos alla hudtyper. Ett tips är att undvika viss mat som alkohol, koffein, starka kryddor och skaldjur som kan öka produktionen av sebum.

RENGÖR SÅ HÄR
Ett problem många ofta gör med fetare hudtyp är att torka ut den ordentligt. Använd produkter utan alkohol men som kan tvättas av med vatten som en rengöringsmousse eller gel. Avrunda med milt ansiktsvatten och en oljefri kräm, det ger oftast tillräckligt med fukt. Undvik även att bära smink när du tränar, så får huden andas emellanåt.

Blandad hy

KÄNNETECKEN
Har du ”naturlig glans” i t-zonen, det vill säga panna, näsa, haka och torr hy på kinderna är chansen stor att du har så kallad blandad hy. Viktigt är att anpassa hudvården till de olika områdena.

RENGÖR SÅ HÄR
Satsa på en mild rengöring med återfuktande egenskaper. Använd en oljefri ansiktskräm på de blanka partierna och en mer närande kräm på kinderna. Vissa krämer för fetare hy minskar hudens egen sebumproduktion. När du kan, försök att anpassa rengöringen till huden. Använd två sorters ansiktskräm, till exempel.

normaderm

Tips från Vichy:
Testa Normaderm – en serie för oren eller fet hud. Normaderm återställer balansen i huden, rengör och vårdar. Pris från 125 kr på Apoteket.

Normal hy

kate

Kated Bosworth har begåvats med mjuk, vacker och porfri hy.

KÄNNETECKEN
Har du normal hy är du lyckligt lottad! Normal hy är mjuk, varken för torr eller för fet – helt enkelt i balans. Hudtonen är jämn, porerna små och problem som finnar är tillfälliga. Normal hy klarar sig ofta bra på egen hand, men glöm inte att ta hand om den!

RENGÖR SÅ HÄR
Tvätta bort sminkrester med en mild, tvålfri rengöring. Om du vill kan du använda ett alkoholfritt ansiktsvatten och avsluta med fuktighetskräm. Vid behov, peela huden en gång i veckan.

vichy

Tips från Vichy:

Testa Aqualia Thermal – en fuktgivande serie som stärker och lugnar huden. Pris från 169 kr på Apoteket.

Torr hy

bridget

Glöm inte att ta hand om huden – speciellt vid temperaturväxlingar.

KÄNNETECKEN
Torr hy känns. Ofta är den också tunn och lite mer känslig än andra hudtyper och tyvärr åldras den lite fortare än fetare hudtyper. Torrhet beror på avsaknad av fukt och fett, mycket blåst, många timmar framför datorn och temperaturväxlingar.

RENGÖR SÅ HÄR
Bra val är en rengöringskräm som du inte sköljer av, eftersom vatten fungerar uttorkande mot hyn. Testa ett ansiktsvatten med kamomill, vilket lugnar huden. En närande kräm får avsluta din dagliga hudrutin. Undvik att peela huden allt för ofta eller använd alkoholbaserade produkter, eftersom det kan rubba hudens naturliga ph-balans. Peeling max en gång i veckan är lagom.

vichy2jpg

Denna artikel är ett samarbete mellan Veckorevyn och Vichy. Gör en hudvårdsanalys på Vichys hemsida och prenumerera på Vichys nyhetsbrev här.