in

Hudskola!

dragarehud
Hudskola!klämma_porer, klämma_finnar, hemmakurer, rengöring, ansiktsmask

Finnar, pormaskar och torr hy? Dermalogicas hudterapeut berättar exklusivt för Veckorevyn.com om du raderar dina blemmor för gott.

Mer

dragarehud

Det är svårt att få till den där perfekta hyn utan finnar och blemmor. Men tar du verkligen hand om ditt ansikte ordentligt? Får man klämma finnar? Och vad gör man annars med dem? Hur ofta bör man peela ansiktet och går det att göra hemmagjorda ansiktsmasker? Exklusivt för Veckorevyn.com berättar Åsa Johansson, hudterapeut på Dermalogica om hur du tar hand om din hy.

”Viktigt med bra rengöring”

Vad bör man ha för daglig hudvårdsrutin?
– Först och främst en bra rengöring som du använder morgon och kväll. En löddrande rengöring kan för vissa ge en renare känsla, men många föredrar rengöring i mjölkform. Och man får ett rent resultat av lotion också. Sen är det viktigt med en bra ansiktkräm som återfuktar ansiktet. Om du har lite torrare hy kan du använda en kräm som är oljebaserad, vilket du bör undvika om du har en fet t-zon. Använd en peeling ett par gånger i veckan för en djupare rengöring som tar bort döda hudceller och ger en klarare lyster till ansiktet.

Vad är det för skillnad på kemisk och mekanisk peeling?
– Mekanik peeling innehåller korn som kan rispa på hudytan. Om man har finnar bör man inte använda en mekanisk peeling eftersom den kan riva upp ansiktet och sprida aknebakterien.
En kemisk peeling innehåller aha-syra som penetrerar det översta hudlagret och löser upp döda hudceller. Det finns produkter som innehåller aha-syror, som man kan använda hemma.

Hur undviker man finnar bäst?

bild2hud

– Genom att ha en bra hudvårdsrutin och inte pilla sig för mycket i ansiktet. Tjejer har en tendens att börja pilla sig i ansiktet så fort de upptäcker något utslag. Då blir effekten bara att bakterierna sprider sig.

Finns det något man bör eller inte bör äta för att undvika finnar?

– Det är inte bevisat att någon speciell typ av mat skulle leda till att finnar uppkommer. För vissa kan det säkert stämma att viss typ av mat kan orsaka akne, men det kan man inte säga generellt. Det viktigaste är att dricka mycket vatten, så att man sköljer ut slaggprodukterna. Men självklart ska man inte äta för mycket onyttig mat, hur man mår speglas ofta i hur huden ser ut.

Kan man klämma finnar själv?
– Jag rekommenderar inte att klämma finnarna. Det finns risk att man sprider infektionen i ansiktet. Dessutom kan man klämma sönder hudlagret vilket kan leda till ärr i ansiktet.

Men om finnen är mogen?
– Även om finnen är mogen så bör man låta den torka ut. Behandla finnen lokalt genom att sätta en klick uttorkande gel som får verka över natten och använd gärna gelen så fort du upptäcker finnen. Om man nu ska klämma finnen så bör man tvätta ansiktet noga, använda papper när man klämmer och desinficera huden efteråt.

Kan man klämma pormaskar?

bild1hud

Hur klämmer man pormaskar bäst?
– Man bör inte klämma dem själv, men om man nu ”måste” så bör man först och främst värma upp huden, genom att till exempel ta en varm dusch. Använd sedan lite papper när du klämmer. Kommer det inte ut något så ska man inte försöka ta i ännu mer. Även om porerna är svarta så kan man vara så pass fuktfattig att pormasken inte ger med sig. Då rekommenderar jag istället att gå på en ansiktsbehandling, eftersom salonger använder starkare produkter. Även om man inte får bort alla svarta porer på en behandling så får man en renare känsla i ansiktet.

Varför får man fet hy av solkrämen?
– De aktiva ingredienser som finns i vissa solkrämer kan verka uttorkande och därför tillsätter man ibland en fetare bas i produkten. Parfymer och alkohol som finns i en del solkrämer kan också vara bidragande orsak till att finnar kan uppstå. När solen ligger på och man blir svettigt kan det leda till inkapsling som beror på den feta solkrämen. Det kan vara lätt att få finnar av det, men om man har en bra hudvårdsrutin så bör det gå att undvika. Annars kan man använda solprodukter utan oljebaser.

Kan man göra en egen ansiktsmask?

bild3hud

Hur ofta bör man göra ansiktsmask?
– Fuktighetsmasker går inte att få för mycket av, de kan man använda hur många gånger som helst. En lermask som rengör och mattar ut huden bör man använda cirka 2 gånger i veckan.

Går det att göra en egen ansiktsmask?
– Det går att göra ansiktmasker själv. Men att använda masker som innehåller starkare ingredienser såsom hyaluronsyra och som är framtagna för ett att ge reultat är ofta mer långvariga. Hemmagjorda masker hjälper kanske för stunden.

Produkterna som hjälper!