in

Hitta rätt schampo för ditt hår!

bild 1
Rätt schampo för ditt hår!

Hur hittar jag ett schampo som passar mitt hår? Och är verkligen dyra varianter bättre än budgetalternativ? VeckoRevyn ger dig guidning!

Mer

haar

Att hitta rätt schampo kan vara en djungel, så tricket är att lusläsa innehållsförteckningarna. VeckoRevyn vet vad varje hårtyp behöver!

DITT HÅR ÄR…

…lockigt och strävt: Dina torra hårstrån behöver återfuktas. Leta efter ingredienser som sheasmör eller olika nötoljor. Glöm inte balsam efteråt!

…platt och fett: Håll dig undan krämiga varianter och satsa på ett milt schampo som uttryckligen kan användas varje dag. Har du tunt hår är ingrediensen panthenol din bästa vän, eftersom det gör stråna tjockare.

…färgat och behandlat: Ett schampo som bevarar din hårfärg och ger ditt behandlade hår en återfuktande boost är ett måste. Ett annat hett tips är babyschampo, som är extra milt. Har du permanentat ditt hår, satsa på ett schampo som är rejält återfuktande. Applicera endast i hårrötterna!

fa

ÄR DYRA SCHAMPON BÄTTRE ÄN BILLIGARE VARIANTER?
SVAR: Därom tvista de lärde. En del experter menar att billigare schampon innehåller mer vatten, vilket gör att de är mindre dryga än dyra schampon. Många billigare schampon innehåller också ingredienser som ska få håret att löddra extra mycket, vilket kan verka uttorkande. Andra experter menar att dyra schampon innehåller alldeles för starka ingredienser för att du ska kunna använda dem varje dag. Vill du vara ekonomisk, börja med en billigare variant och se hur den fungerar för dig. Känns ditt hår platt, uttorkat eller fett efter att du använt det, satsa på ett dyrare schampo och prova dig fram.

KAN MAN TVÄTTA HÅRET MED SCHAMPO VARJE DAG?
SVAR: Ja, men var medveten om att den dagliga tvätten kan rubba ditt hårs fettbalans och göra att det känns fetare fortare. Satsa i på ett milt schampo som uttryckligen kan användas varje dag eller håll dig borta från duschen en dag extra och behandla dina feta hårrötter med ett torrschampo istället.

MÅSTE MAN ALLTID ANVÄNDA BALSAM EFTER SCHAMPO?
SVAR: Nej, men ditt hår mår bättre om det får sig en dos återfuktande balsam. Ditt schampo kan nämligen verka uttorkande på dina hårstrån, vilket medför att de slits fortare. Är du rädd för att ett balsam ska tynga ner ditt hår och göra att det ser fett ut, satsa på ett leave in-balsam. De har en lättare formula som inte lägger sig lika tungt på dina hårstrån.

LÄS OCKSÅ: VR testar: Prisvärda hårschampon