in

Guide: Så vårstädar du sminkväskan

sminkdragare
Så vårstädar du sminkväskan

Nu är det dags att byta ut vintersminket mot vårskuggor, rouge och bronzepuder. Passa på att ge necessären en ordentlig rensning, det är förmodligen dags!

Mer

sminkdragare

En välfylld sminknecessär är hur härligt som helst, men då och då kan det vara all idé att rensa ur gamla produkter och samtidigt passa på att tvätta borstar, penslar och svampar.

Mascara

Ögonen är jättekänsliga för bakterier och kan lätt bli infekterade, därför är det bra att ha koll på sin mascara. En mascara kan bli dålig redan efter tre till fyra månader och när borsten blivit torr, innehållet är grynigt och luktar starkt – då är det dags att hiva ut den!

Tips:  ”Pumpa” inte in luft i mascaran när du ska få upp färgen på borsten, utan vrid runt borsten istället. Då torkar inte mascaran lika snabbt. 

Läppglans

Det är obehagligt att ens tänka på allt som åker tillbaka i hylsan varje gång man glossat sig… En unken doft och vattnig konsistens betyder att det är dags att kasta. Ge ditt läppglans tre till fyra månaders livslängd. Inte mer!

Tips: Släng läppglans som du använt när du varit förkyld eller om du haft munsår. 

Krämrouge

När ditt krämrouge blir grynigt, svårapplicerat och doftar unket, vilket brukar hända efter ungefär ett år, är det dags att slänga.

Tips: Använd en tops eller spatel när du ska ta upp krämrougen ur burken. Dra av rougen på handryggen och ta med fingret därifrån.

Concealer

En concealer kan hålla i allt från fyra månader till ett helt år, väldigt mycket beroende på förpackning och användningsområde. Runt ögonen är vi som känsligast så en ljusreflekterande concealer kan du behöva byta oftare. Främst märker du skillnad på doften, som kan kännas unken.  

Tips: Undvik att ta i din concealer med fingrarna om du använder concealer i burk. Använd en pensel eller en tops istället.

Släng allt som…

… har en unken, sur eller syrlig doft.
… är klumpigt, grynigt eller smuligt.
… har börjar skära sig.
… har förändrats i konsistensen.
… Till exempel blivit vattningt.
… har blivit hårt och pigmentfattigt. (Gäller främst pennor)
… har ändrat färg.

Spara

Puder och pu derrouge håller i åtminstone två år. Skrapa eller borsta lite på ytan om det bildats en ”hinna” på ytan. Ögonskuggor håller och tål att sparas ett bra tag. Du märker om pigmentet mattats av eller om skuggan sitter dåligt. Läppstift är tåligare än gloss, men släng det när det börjar bli smuligt och dofta mysko. Hårprodukter håller oftast i upp till tre år.

Tvätta

Tvätta dina penslar regelbundet. Använd ljummet vatten och en liten klick schampo och massera försiktigt borsthuvudet. Torka bort vattnet med en handduk, rätta till formen och låt penseln torka (undvik att torka den i solen). Lägg penseln vågrätt på ett bord med själva borsten utanför kanten så att borsten hänger fritt. Då undviker du arr borsten blir platt på ena sidan .

Använd samma metod när du rengör dina svampar. Skölj svampen under rinnande vatten och sluta inte förrän vattnet är genomskinligt. Låt torka på en handduk.