in

Guide: Så färgar du håret hemma

fargahar

Glöm randigt hår, fläckar på huden och andra hårresande olyckor. VeckoRevyn visar vägen till hur du färgar håret hemma – utan missöden.

Mer

STEG 1: Hitta din färg

Bäst resultat får du om du väljer en färg som är en eller två nyanser ljusare eller mörkare än din naturliga hårfärg. Vill du göra större färgförändringar än så, besök en frisörsalong som kan hjälpa dig eller åtminstone ge dig råd på vägen. Tro inte att du ska få exakt samma färg som modellen på framsidan, studera hellre färgresultaten på sidan eller baksidan av kartongen.

STEG 2: Skynda långsamt

Välj hellre än lite ljusare nyans än den du vill ha. På så sätt kan du bättra på färgen i efterhand, men om du redan är för mörk är det svårt att korrigera färgen. Dela upp ditt hår med hårklämmor och stryk sen lite vaselin längs hårfästet och på öronen. På så sätt motverkar du att hårfärgen fastnar i huden och ger fula fläckar.

STEG 3: Ta hjälp

Bäst resultat får du om du har en vän som kan hjälpa dig att färga håret. Men självklart kan du klara biffen på egen hand, bara du är noggrann och inte stressar. Sätt på dig plasthandskarna som medföljer hårfärgningskitet och sätt en timer så att du har koll på när det är dags att skölja ur färgen. Är skillnaden inte lika häftig som du önskade, tvätta håret och applicera sen ny färg på håret som du låter sitta i ytterligare fem-tio minuter.

STEG 4: Nästa gång du färgar….

Efter någon månad är det troligen läge att färga utväxten. Börja med att applicera hårfärgen i hårrötterna, där behöver nämligen färgen verka extra länge. Efter cirka 10 minuter (20 om du ska färga grå hårstrån) applicerar du resten av färgen över hela håret. Har du valt en ljusare nyans, börja i nacken och arbeta dig framåt. Ska du bli lite mörkare, börja i pannan och arbeta dig bakåt.

STEG 5: Skadereglering

Gillar du inte din nya hårfärg? Tvätta håret i två omgångar med ett djuprengörande schampo och prova också att dra ur färgen ur håret med en hårinpackning som inte är särskilt anpassad för färgat hår. Fortfarande inte nöjd? På hårfärgens kartong bör det finnas ett telefonnummer till en rådgivning, dit du kan ringa om du har frågor eller behöver hjälp. Eller besök din frisör som förhoppningsvis kan göra dig glad igen!

TIPS!

Har du fått fläckar på huden? Prova att skrubba huden med citronsaft, nagellacksremover, hårspray, vodka eller mjölk – men inte alltihop på en gång!