in

GUIDE: Här är sminkborstarna du behöver!

penslar 700

VR listar vilka sminkpenslar du behöver i din necessär – och vad du ska tänka på när det är dags att köpa nya.

Mer

Att ha rätt slags sminkpenslar – och använda dem på rätt sätt – kan få din mejk att se både bättre och snyggare ut. De ser nämligen till att sminket lägger sig bättre på huden och håller längre. På marknaden finns det en uppsjö av olika penslar i alla möjliga storlekar, men att köpa hem allihopa skulle onekligen gräva ett rejält hål i plånboken. Är du ute och shoppar penslar för första gången – satsa på följande fem att börja med:

Puderborste

För både puder och bronspuder.

puder

 

Rougeborste

Använd för att ge kinderna färg eller för att applicera highlighter.

rouge

 

Ögonbrynsborste

Tämjer både vilda ögonbryn och ihopkletade ögonfransar.

bryn

 

Ögonskuggeborste

För att applicera och blanda ögonskuggor.

skugga

 

Läppstiftpensel

Gör det lättare att få en fin och hållbar färg på läpparna utan klet.

lapp

VR’s smarta checklista 


Satsa på kvalitét

Börja med att köpa de bästa borstarna som du har råd med. Om de har riktigt bra kvalitet kan de faktiskt hålla i flera år, vilket ju spar dig både pengar och tid än att köpa nya, halvbra varje år. Borstar som har riktigt hår är i regel fluffigare och är bättre på att både plocka upp färgpigment och applicera det exakt var du vill ha det. Men när det gäller flytande produkter och cremer, som till exempel foundation, är faktiskt syntetborstar bäst.

 Rengör ofta
Håll dina borstar rena! Tvätta dem med vatten och en mild tvål åtminstone två gånger i veckan. Har du borstar av riktigt hår är ditt vanliga schampo också ett bra alternativ. När du fått dina penslar rena, skölj dem med vatten och låt dem ligga för att torka på en handduk. Ställ dem inte upp i en mugg för att torka, vattnet kan komma att tränga ner i hårstråna och ge borsten en onaturlig form. 

Leta efter rätt form
Penslar och borstar finns i en mängd olika former och färger, men just kupolformade brukar anses vara den bästa varianten. Detta eftersom de rör sig bäst mot huden och släpper ifrån sig mindre pigment på en och samma applicering, så att det blir lättare för dig att applicera exakt så mycket färg du vill ha – och på rätt ställe.

 Tänk långsiktigt
Att bygga en komplett sminkpensel-garderob kan bli en kostsam historia. Satsa därför först och främst på bra kvalitetspenslar ämnade för den typ av smink du använder mest. Målar du dig till exempel med ögonskugga varje dag men skippar rouget är en ögonskuggeborste så klart ditt förstahandsval. Använder du mycket foundation och är ute efter ett skirt, naturligt resultat är troligen inte en foundationborste någonting för dig, eftersom de är bäst på att bygga upp ett mer täckande resultat.