in

Finnar, knottror eller munsår? Anledningen kan finnas i din sminkväska!

gammalt smink ny

Att använda gammalt smink är ett big no no och kan leda till så väl ögoninflammationer som till hudproblem som finnar, knottror och munsår. Men lugn, våra grymma beautybloggare Helen guidar dig rätt! Mer

Det kan vara svårt att se när smink blir gammalt, ibland känner man det på lukten.. Men inte alltid! Så fort du öppnar en produkt börjar den ”åldras” och en nyligen genomförd undersökning visade att många av oss sparar smink i upp till sex(!) år efter att det passerat utgångsdatum innan vi kastar det. Bakterierna som samlas i ditt smink kan leda till acne, knottror, munsår och ögoninflammation, så kanske är det läge att gå igenom sminkväskan?

Men hur vet man om smink är gammalt?

Olika produkter har olika livslängd och exempelvis så kan en viss kräm hålla i upp till 24 månader efter att du öppnat den och en annan bara i fem. I många fall kan man känna på doften. Smink som luktar det minsta surt eller härsket ska slängas direkt. Och det finns även ett par generella riktlinjer för hållbarheten på smink.

Men något många missar att kolla (eller ens känner till) är den lilla symbolen med en öppnad burk och en siffra (oftast placerad i botten, i locket, på baksidan eller på kartongen) på produkterna. Siffran är hållbarheten i antal månader från det att produkten har öppnats. Så i fallet med mitt puder på bilden nedan så håller det alltså i 12 månader efter min första användning. Smart va?

[adSpace placement=”auto”]

Är du riktigt organiserad kan du göra en liten minnesanteckning i din kalender när du öppnar en produkt, så behöver du inte oroa dig för att den ska bli för gammal!

smink_dragare
Håll koll på siffran i den lilla burken när du öppnar en ny produkt.

När ska man byta mascara?

Oftast står det 3 eller 6 månader på mascaror baksida men Helen tycker att det är för länge! Alla produkter som använts runt ögonen bör bytas oftare än så på grund av infektionsrisken, menar hon. I feta produkter så växer bakterier snabbt och just mascaran är den största bakteriebomben av alla våra sminkprodukter. Du bör byta den minst var tredje månad. Själv byter Helen varje månad, då den oftast ändå börjat torka. Och kom ihåg, dela aldrig din mascara med någon annan!

Hur får man produkter att hålla längre?

Krämer som kommer i burk blir snabbt en bakterierisk om du stoppar dina fingrar i produkten titt som tätt. Istället kan du använda en liten spatel att ta upp krämen med och som du sedan rengör, ibland medföljer det. Finns ingen spatel kan du använda en topz. Samma sak gäller med concealers, ögonkrämer och krämskuggor.

Kajalpennor håller längre på grund av att man kan vässa bort de yttersta lagret och få fram ett nytt lager. När det kommer till foundation är det bäst är att köpa foundation på flaska som har en hygienisk pump. Då undviker du kontakt med produkten minskar risken för bakteriehärd.

Psst! Du har väl inte missat att spana in Helens blogg här på Veckorevyn.com? Där hittar du dagliga sminktips, videotutorials och produktrecensioner!

Du kan även göra som 100 000 andra redan gör och följa Helen på Youtube!