in

Experimentet visar: så äckliga är dina sminkborstar egentligen (brb, vi ska bara tvätta våra!)

smink dragare

Tvättar du dina sminkborstar en gång i veckan? Eller kanske… typ aldrig? Då borde du fortsätta läsa det här, och göra dig redo för en riktig tvättstund med dina borstar. Mer

Att tvätta sina sminkborstar är astråkigt, vi vet. Men känns det bättre att tänka på att du sprider runt all skit som samlas i borstarna i ditt ansikte istället? Nej, tänkte väl det.

Varje gång du använder sina makeup-borstar sprider du runt smuts och bakterier från ditt smink, till ditt ansikte, till ditt smink, och tillbaka till ansiktet. Många vändor fram och tillbaka med orena grejer med andra ord.

– Borstarna samlar på sig döda hudceller, smuts, olja och bakterier, säger dermatologen Fran E. Cook-Bolden till Refinery29.

Det är normalt att borstar har bakterier på sig, men när de bakterienivåerna blir för höga kan smutsiga makeup-borstar leda till finnar, irritation och även infektioner om de används på skadad hud, så som en klämd finne eller ett sår. Inte så najs va? För att undvika det rekommenderar Cook-Bolden att göra rens sina borstar minst en gång i veckan.

För att testa hur smutsiga sminkborstar kan bli bestämde sig Refinery29 för att låta några av sina medarbetare sminka sig på olika platser: badrummet, sovrummet och på tunnelbanan till exempel. De fick använda likadana, nya foundationborstar och efter två veckor skickades de iväg till Microchem Laboratory för att testas för anaeroba bakterier (bakterier som kan infektera djupa sår, djupa vävnader och inre organ), jäst, mögel, koliforma (bakterie som hittats i närvaron av avföring) och gula stafylokocker.

badrum smink
Bildkälla: Refinery29

Så gick det:

”Maria brukar förvara sina borstar på en hylla i badrummet ovanför toaletten, och där ligger problemet.

– När du spolar toaletten åker mikroorganismer därifrån upp och runt i luften som till slut kan landa på till exempel sminkborstar, vilket hände i Marias fall, säger Megan Rutland som leder kosmetiska tester i labbet.

Marias borste fick normala nivåer för jäst och mögel, men mängden anaeroba bakterier är för många för att räkna.”

Yuck!

tunnelbanan smink
Bildkälla: Refinery29

Så gick det:

”Patricia brukar tvätta sina borstar en gång i veckan, men för sakens skull fick hon hålla ut i två veckor, och resultaten var inte bra. Hennes foundationborste hade nära farliga nivåer av jäst, mögel och anaeroba bakterier. Men värst av allt var att man hittade koliforma bakterier, de som finns i tarmen (alltså bakterier som kommit ut med avföring). Och de borde inte finnas där alls.

– Detta säger mig att man absolut inte ska sminka sig på tunnelbanan. Bara gör det inte. Med dessa bakterienivåer finns det inte en chans att man kan undvika att rubba hudens balans, och din hud kan bli känslig och torr, vilket kan leda till finnar, rodnad och flammig hud, säger Ni’Kita Wilson, kosmetisk kemist och VD på Skinects.”

sovrum smink
Bildkälla: Refinery29

Så gick det:

”Vi antog att Ally’s borste skulle vara renast, eftersom att ett sovrum verkar vara den minst äckliga platsen att applicera sin makeup på (inga virvlande toaletter, inga främlingar som hostar och nyser).

Mycket riktigt hade den normala jäst- och mögelnivåer och inga koliforma bakterier. Det fanns dock höga nivåer av anaeroba bakterier, som förmodligen var där eftersom att hon lämnade borsten framme på byrån.”

Sugen på att tvätta sminkborstarna nu va? Vi med!