in

Efter att flera skadats – nu stoppar Läkemedelsverket nagellacket

nagellack2

Nagellacket Depend gellack stoppas av Läkemedelsverket. Anledningen är att myndigheten anser att lacket innebär en allvarlig risk för människors hälsa på grund av dess stora allergirisk.

Mer

Redan för ett par månader sedan skrev VeckoRevyns bloggare Helen Torsgården om att många har fått allergiska reaktioner av Depends gellack. Nu stoppar Läkemedelsverket nagellacket, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.

Läkemedelsverket, som har tillsyn över kosmetiska produkter, skriver i pressmeddelandet att de under våren har fått in ett stort antal rapporter om oönskade effekter och svåra hudbesvär av Depend gellack från konsumenter som använt produkten. Bland annat har många fått reaktioner med besvärliga skador på huden runt naglarna.

Depend gellack innehåller ohärdade akrylater som konsumenterna själva ska härda på sina naglar med hjälp av den led-lampa som följer med produkten. Läkemedelsverket skriver att det är väl känt att akrylater i ohärdad form kan ge upphov till allergi om ämnena kommer i kontakt med huden, och myndigheten bedömer det som mycket svårt att undvika hudkontakt när man lägger på Depend gellack på naglarna.

Läkemedelsverket förbjuder nu Depend Cosmetic AB att sälja och leverera Depend gellack.

sara persson 640