in

DIY: Gör egna ansiktsmasker, kroppsskrubbar och hårinpackningar med honung!

honungsmask

Du vet säkert att honung är gott och välgörande i te, men har du koll på att honung även är en superingrediens om du vill göra en egen ansiktsmask, kroppsskrubb eller hårinpackning? Här är 5 skönhetskurer med honung som du enkelt kan göra själv! Mer

Honung består till största del av frukt- och druvsocker, därefter vatten, mjölksyrabakterier och välgörande enzym. I årtusenden har honung använts som huskur mot brännsår och halsont eftersom honung är antibakteriellt och bakteriedödande. Honung är även fuktbindande, och påstås kunna hjälpa till vid sårläkning. Det är dessutom en riktigt superingrediens för huden och håret!

Såhär enkelt gör du egna ansiktsmasker, hårinpackningar och kropsskrubbar med honung!

Men först ett litet varningens ord! Innan du lägger på någon av de här maskerna bör du testa lite av ansiktsmasken eller skrubben någon annanstans på huden för att kolla om du skulle vara allergisk! Så innan du smetar ut dessa ljuvliga ansiktsmasker i fejan, testa lite på armen och se om du reagerar.

1. Ren honung, en mild peelingmask

Här kommer ett recept på en ansiktsmask som peelar huden och gör den sammetslen. Pluspoäng för att du bara behöver en enda ingrediens.

Du behöver: Honung.

Gör såhär: Stryk ut honung på ansiktet, undvik ögon och mun, och låt sitta i 10–15 minuter innan du sköljer av den noggrant. En ren honungsmask har en milt peelande effekt som ger sammetslen hy! Du behöver bara stå ut med att vara superkladdig en kvart först.

Gör din egen ansiktsmask, hårinpackning eller kroppsskrubb med honung!

2. Lystergivande honungsmask för ansiktet

Den här ansiktsmasken verkar sammandragande för dina porer samtidigt som den ger fukt och lyster.
Du behöver:
2 msk honung
1 tsk flytande kokosolja
Saften från 1/2 citron

Gör såhär:
Blanda ihop ingredienserna i en skål. Applicera masken på torr, rengjord hy och låt verka 15 minuter innan du sköljer av den.

3. Återfuktande ansiktsmask med honung

Den här masken är perfekt för torr hy!
Du behöver:
1/2 avokado
1 tsk honung

Gör såhär:
Mosa avokadon och rör sedan ner en tesked honung. Applicera honungsmasken på ren hy och låt verka cirka 15 minuter.

4. Gör din egen kroppsskrubb med honung

Du behöver:
Kaffesump
Flytande honung

Gör såhär:
Häll i flytande honung i kaffesump och blanda runt tills du får en härlig konsistens. Massera in skrubben över hela kroppen och skölj av så blir huden len och återfuktad. Varning att det kan bli smutsigt i duschen!

5. Honungsinpackning för torrt hår

Du behöver:
2 msk honung
2 msk olivolja

Gör såhär:
Blanda ihop olivoljan och honungen. Massera in inpackningen i hela håret och låt verka 30-40 minuter. Tvätta sedan håret ordentligt med ett milt schampoo.