in

Bodylotion i ansiktet kan ge akne

Hos VR:s sminkbloggare Helen har det strömmat in kommentarer från läsare som använder bodylotion i ansiktet. Emma var 17 år när hon drabbades av akne efter att ha använt lotion som ansiktskräm. Hör vad VeckoRevyns skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn säger om lotion i ansiktet och hitta alternativen till en frisk sommarhud – utan akne. Emma […] Mer

Hos VR:s sminkbloggare Helen har det strömmat in kommentarer från läsare som använder bodylotion i ansiktet. Emma var 17 år när hon drabbades av akne efter att ha använt lotion som ansiktskräm. Hör vad VeckoRevyns skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn säger om lotion i ansiktet och hitta alternativen till en frisk sommarhud – utan akne.

Emma Arildsson, 24, drabbades av akne efter att ha använt after sun-lotion i ansiktet.

När fick du akne?

Jag och familjen åkte till Kanarieöarna under höstlovet och där smörjde jag in både kroppen och ansiktet med after sun-lotion för att behålla brännan. Klart att man ska återfukta huden, tänkte jag och körde på. Bara några veckor efteråt hade jag världens sämsta hy och efter ett tag fick jag stora bölder (ja, bölder) i hela ansiktet.

Vad gjorde du då?

Jag provade hur många krämer som helst och gick till flera olika hudterapeuter. Någon sa att jag hade väldigt fet hy och någon sa att min hy var väldigt torr. I januari fick jag äntligen tag på en hudterapeut som tog mitt ansikte i sina händer, tittade mig i ögonen och sa att nu fixar vi det här. Och jag visste att nu äntligen skulle det bli bra. Men det tog tid. Det tog ungefär 6 månader från den första behandlingen tills det blev bra.

Vad var det för typ av behandlingar?

Hudterapeuten fick öppna upp alla inkappslade bölder med nål, smörja in med antibakteriell kräm, skicka någon form av elektriska impulser som brände på huden samt att jag började äta p-piller för att reglera hormonerna. Först använde jag Diane, vilket inte är ett riktigt p-piller utan mer som ett aknepiller, för att sedan övergå till p-pillret Yasmin. Varje natt använde jag även ett starkt ansiktsvatten som ”frätte bort” den gamla huden så att finnarna/bölderna kom upp till ytan för att ersättas med ny, frisk hud.

#br

emma1

Emma drabbades av akne men fick hjälp av en hudterapeut och är nu nöjd med sin hud.

Hur mådde du under tiden?

Fysiskt så sved ansiktet och kändes stramt och väldigt torrt på grund av alla behandlingar. Mentalt så var det jobbigt. Jag hade inte bara tandställning utan även kraftig akne. Och jag var 17 år. Hur fin jag än gjorde mig så kom jag inte ifrån aknen. På riktigt så har jag knappt några bilder på mig själv under den här tiden.

Vad hände med aknen?

Innan det blev helt bra hade bölderna övergått i en massa ärrliknande prickar och torra partier. Det är ingen kul process men det går absolut att bli av med. Allt som är kvar är en liten, liten grop ovanför kinden. Det är allt.

Hur är din hud idag?

Jag har såklart fortfarande finnar och annat smått och gott, men bölderna är long gone och jag behöver inte känna att jag måste dölja ansiktet eller täcka över det med ett lager smink innan jag går någonstans.

Har du några tips till den som drabbas av akne?

Det måste bli värre innan det kan bli bättre, men det blir bra. Det är sjukt jobbigt att köpa nya produkter som inte funkar eller att gå till olika läkare som ger olika besked, men ge inte upp.

Vill du se vilka ansiktscremer VeckoRevyn gillar? Du hittar dem på nästa sida!

#br

Det har pågått en debatt hos sminkbloggaren Helen kring bodylotion i ansiktet. VeckoRevyns skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn berättar varför det kan vara farligt.

Varför ska man inte ha bodylotion i ansiktet?

Kroppsprodukter brukar oftast var lite tjockare och fetare i konsistensen vilket också kan täppa till och göra att det kosmetiskt inte ser så bra ut. Ansiktcremer är framtagna för att kännas behanliga och se snygga ut på huden i ansiktet, samt vara ett bra underlag för makeup. Bodylotion har oftast inte lika hög koncentration av vårdande ämnen som huden mår bra av, till exempel antioxidanter.

Varför ansiktskräm och inte lotion?

Huden i ansiktet är mer utsatt eller har andra ”problem” som övriga kroppen inte har, till exempel finnar, pormaskar, fet t-zon, torra fläckar och pigmentförändringar. Därför tycker jag det är bäst med en ansiktcreme som är anpassad och framtagen för att göra något åt ”problemen”.

Produkter som vi gillar:

Torr hud:

torrhud

 L300 Intensive Moisturizing Face Cream,  89 kr, Nivea Silk comfort Pampering day care, 120 kr,  Estée Lauder Hydrationist,  475 kr, Lumene Vitamin c Pure radiance day cream, 179 kr.

Känslig hud:

sensitive

Cliniderm Sensitive Face Cream light, 229 kr, Yves Rocher Avtice Sensitive, ca 110 kr, Decléor Harmonie Calm Soothing Milky Cream, 469 kr, Clinique Comfort On Call, 429 kr.

Normal/blandhy:

normalblandhud2

Biotherm Skin-Ergetic, 450 kr, Vichy Aqualia Thermal, 189 kr, Cliniderm Hydra Intense, 219 kr, L300 Hydrating&Protecting, 89 kr.

Fet hud:

fethud

Dermalogica Clean start Welcome matte sp15, 285 kr, Dermalogica Active Moist, 425 kr, Vichy Normaderm, 175 kr, Acnicyl Everyday Cream, 159 kr.

Aknehud:

aknehud

Dermalogica Clean start Bedtime for Breakouts (nattkräm), 265 kr, Dermalogica Oil Contril Lotion, 435 kr, Acnicyl Cream, 99 kr.