in

Annahita Yazdi: ”Det här är smink som killar hatar”

Beautybloggaren: "Det här är smink som killar hatar"

I veckans avsnitt av Snack pratar beautybloggaren Annahita Yazdi om hur makeup och feminism hör ihop och om hennes specialitet: smink som killar hatar. Mer

Annahita Yazdi driver skönhetsbloggen Whinar.se  där hon bland annat skriver om smink som killar hatar.

– Att skriva om just det var inget medvetet fokus från min sida. Jag bara märkte att jag drogs till de här fula, haggiga häxfärgerna. Killar hatar sånt som är onaturligt. Leverpastejfärgade läppar, necros-lila naglar är till exempel inte bra om man vill få napp, säger Annahita i Youtube-serien Snack.

I programmet sminkar hon Emelie Lindblom Carlsson och sig själv med produkter som killar hatar: glittriga ögonskuggor, lavendel-lila läppstift och ett mörka läppstift.
– Glitter tycker många är lite för mycket. Lavendel-lila på läpparna är sjukt onaturligt, jobbigt och besvärligt. Brunt läppstift är också ganska besvärligt för killar, speciellt om det är matt.

Vad är egentligen smink som killar hatar?

Såhär lägger du brunt läppstift på bästa sätt

Feminism och skönhet – hör de ihop?

I år blev Annahita genom sin blogg utsedd till Årets Skönhetsskribent 2016 av Apoteket eftersom hon aktivt driver frågor om inkludering och representation, samtidigt som hon rapporterar om beauty på ett personligt sätt. I bloggen skriver Annahita även mycket om feminism och skönhet, och hur de hör ihop.

– Det är inte självklart att de hör ihop. Jag tror att det har blivit någon slags missuppfattning om att jag tycker att smink är feminism eller att feminism är smink, men så är det inte! Det hör ihop för att man måste få vara fri att själv avgöra vad som passar en. För min del är det feministiska i smink är att försöka motverka femininitetshat.

Vad kan det vara för slags hat? 
– Att det som är flickigt, tjejigt och kvinnligt är lite sämre än allt det andra. Att androgynitet och maskulinitet per definition är lite bättre. Feminina uttryck är så nära förknippade med låg intelligens, och det vill jag motverka.

Se hela programmet om beauty, feminism och smink som killar hatar här:

Ps. Du har väl inte missat att vi tidigare har snackat med…
Cassandra Klatzkow om kroppsaktivism
Nicole Falciani om depression
Clara Henry om mens
HanaPee om långa relationer
Freja Lindberg om transaktivism
Sandra Beijer om olycklig kärlek