in

6 misstag du gör i din hudvårdsrutin – och hur du undviker dem

Sminka av sig

Onödiga missar i din hudvård kan leda till torr eller finnig hud, så lär dig undvika dem. Vi guidar hur! Mer

1. Använd produkter speciellt framtagna för ögonen.

Okej, steg ett! Sluta använda din vanliga dag- och nattkräm till ögonen. Huden är som tunnast och känsligast på ögonlocken och runt ögonen, ändå smörjer vi in och rengör området på samma sätt som resten av ansiktet. Gå och köp en kräm som är framtagen specifikt för din känsliga hud runt ögonen asap!
ögonkräm1. Fuktgivande ögoncreme från Vichy lämplig för känslig hud/ögon. Läs mer och köp här.
2. Fuktgivande ögoncreme från Peter Thomas Roth för känslig hy som hjälper till att minska puffighet. Läs mer och köp här.
3. Ögoncreme från Filorga som hjälper mot mörka ringar, svullnader och rynkor. Läs mer och köp här.
4. Ögoncreme från Dermalogica som ger rikligt med fukt och slätar ut fina linjer. Läs mer och köp här.
5. Ögoncreme från Biotherm med kylande effekt och har en fuktgivande och lugnande effekt. Läs mer och köp här.

2. Var extra försiktig.

Eftersom att ögonområdet är så pass känsligt är det viktigt att tänka på att man inte kan vara lika hårdhänt mot det som med resten av ansiktet (okej, det är inte bra att vara hårdhänt mot ansiktet alls – men ni fattar vad vi menar). Istället för att använda pek- eller långfingret för att applicera dina ögonkräm, använd istället lillfingret då du inte har lika mycket kraft i det som de andra fingrarna. Dutta också på produkten istället för att gnugga in den, då det kommer att dra i huden mindre.

3. Ta bort din makeup på rätt sätt.

Om du gärna gnuggar med din rengöring för att få bort mascara och eyeliner ska du sluta med det genast. Håll istället en pad med din rengöring på ögat i cirka 20-30 sekunder, dra sedan försiktigt paden i samma riktning som dina ögonfransar. Var noga med att inte trycka för hårt när du tar bort sminket. Om din makeup ändå sitter kvar kring ögonen kan du ta rengöring på en tops och lätt svepa med den där sminket hänger sig kvar.
Sminkborttagning1. Eye Makeup Remover från Maria Åkerberg tar skonsamt bort makeup utan att man behöver gnugga. Läs mer och köp här.
2. En mild sminkborttagning från Mac som får bort det mest envisa sminket. Läs mer och köp här.
3. Naturlig rengöringsolja från Caudalíe som tar bort vattenfast ögonmakeup. Läs mer och köp här.
4. Sminkborttagningfrån Clinique som tar bort vattenfast mascara. Passar även kontaktlinsbärare. Läs mer och köp här.
5. Fettfri makeup-remover från Lancôme för känsliga ögon som tar bort vattenfast ögonmakeup. Läs mer och köp här.

 

4. Skydda huden kring dina ögon med SPF.

Eftersom att den tunnaste huden sitter kring ögonen borde det vara självklart att skydda den mot solen strålar, men det är det inte. Vi är noga med att smörja in panna, näsa och kinder på sommaren, men många glömmer ögonen. Investera i en ögonkräm samt dagkräm som innehåller SPF, som du använder innan du lägger på makeup på morgonen, så skyddar du dig mot solen varje dag. Solens strålar är farliga oavsett om du ligger på stranden i juli eller om du går en promenad i april, glöm inte det!
solskyddsfaktor1. Booster från Dermalogica som du mixar med lika stor mängd ansiktscreme ger spf 17. Om boostern används ensam koncentreras solskyddet till faktor 50. Läs mer och köp här.
2. Lätt tonad CC cream från Clinique som vårdar och skyddar med spf 30. Läs mer och köp här.
3. Dagcreme från Löwengrip med spf 50. Läs mer och köp här.

5. Använd kylande produkter mot svullna ögon.

Om dina ögon ofta är svullna när du vaknar är ett tips att ha din ögonkräm i kylskåpet. Även ögonrollers är bra för att få ner svullnaden kring dina ögon då de fungerar som en uppfräschande roll-on på den känsliga huden.

6. Undvik att vaxa!

Småhåren under och kring dina bryn är en pain in the ass, vi vet. Men att ta den snabba och enkla vägen genom att vaxa bort dem skadar den tunna huden. Var istället tålmodig med pincetten, eller trådning, då det är snällare mot huden.