in

6 måsten för att hålla bakterierna borta från din sminknecessär

6 måsten för att hålla bakterierna borta från din sminknecessär

We hate to say it, men din sminknecessär är en guldgruva för bakterier. Genom att följa dessa enkla tips håller du dem borta – bra för både huden och plånboken. Mer

1. Förvaring

En genomskinlig necessär är kanske inte det mest spännande, men definitivt bästa alternativet för att hålla de små krabaterna borta. Bakterier gillar nämligen mörker, fukt och något att växa i – vilket gör den mörka necessären till det perfekta hemmet. Även var du förvarar din necessär har betydelse – undvik värme och direkt solljus.

genomskinlig necessär1. Necessär från Skinnydip med citrusfrukter som motiv. Läs mer och köp här.
2. Necessär från Face Stockholm. Läs mer och köp här.
3. Rosa necessär med gulliga tryck från My White Secrets. Läs mer och köp här.
4. Necessär med rosa ränder från Misslisibell. Läs mer och köp här.

2. Rengöring

Sminknecessären är minst lika viktig att hålla ren som dina produkter – åtminstone en gång i månaden. Vänd den ut och in och använd sminkborttagningsservetter för att få bort sminkfläckarna. Pincetten och ögonfransböjaren gör du rent med våtservetter och sminkborstarna tvättas med en mild olja, schampoo eller speciellt framtagen borstrengöring för att därefter läggas på tork.
rengöring för sminkborstar
1. Rengöring från IsaDora för dina sminkborstar. Läs mer och köp här.
2. Djuprengöring för sminkborstarna, från Nyx. Läs mer och köp här.
3. Sminkborttagningsservetter från Inglot som rengör och återfuktar. Läs mer och köp här.
4. Våtservetter från Neutral speciellt utvecklade för känslig hy. Läs mer och köp här.

3. Ha koll på utgångsdatumet!

Siffran tillsammans med bokstaven M på sminkets etikett står för hur lång hållbarhet produkten har (från det att man öppnar den). Exempelvis håller en foundation vanligtvis 12 månader (12M) medan en mascara bör användas inom 3 månader. Utgångna mascaror ökar risken för bindhinneinflammation. Tänk även på att inte ”pumpa” mycket när du använder din mascara då det släpper in luft, vilket kan bilda bakterier.

4. Förpackningen räknas

Vilken flaska ditt favoritsmink förvaras i betyder mer än vad du tror! Välj gärna foundations som kommer i en pumpflaska då en öppen burk samlar bakterier, när du tar i sminket med fingrarna, eller häll över i en egen pumpflaska. Även när du applicerar sminket finns bakterierna där, så använd alltid rena penslar och borstar.
Foundation pumpflaska1. Täckande och long-lasting foundation från Clarins som håller sig matt finish. Läs mer och köp här.
2. Foundation från Max Factor som är bra för dig som brukar bli blank under dagen. Läs mer och köp här.
3. Foundation från Maybelline som lovar ett täckande resultat och jämn finish. Läs mer och köp här.

[adSpace]

5. Desinfektera sminket efter utlåning

Att låna ut sitt smink till någon är inget att rekommendera då det kan leda till infektioner – men vi vet hur lätt hänt det är när man sminkar sig ihop med vänner. Om någon exempelvis lånat din ögonskugga så börja med att ta bort det översta lagret av skuggan med en näsduk, spraya det sedan med desinfektionsmedel och låt torka. Voilà, som nytt!

6. Glöm inte rakhyveln!

Kom ihåg att rakhyveln också ska rengöras, samt hur ofta den ska bytas ut! Enklaste sättet att göra rent rakhyveln på är att spruta isopropyl alkohol (desinfektionsmedel) och sedan ta bort smutset med en bomullspad.
Sminkprodukter
1. Rakhyvel för känslig hy från Gillette. Läs mer och köp här.
2. Runda små bomullspads från Sencebeauty. Läs mer och köp här.
3. Stora fyrkantiga bomullspads från Sencebeauty. Läs mer och köp här.