in

Vad är Milier? Och hur blir man av med dem?

Läsarfråga: Sedan i somras har jag haft små hudfärgade (ibland svagt vita) prickar under båda ögonen. De gör varken ont, eller kliar, men ser inte så roliga ut. Vad beror detta på tror du? Finns det något jag kan göra för att bli av med dem? Jag är 28 år och har bra hy i […] Mer

Läsarfråga: Sedan i somras har jag haft små hudfärgade (ibland svagt vita) prickar under båda ögonen. De gör varken ont, eller kliar, men ser inte så roliga ut. Vad beror detta på tror du? Finns det något jag kan göra för att bli av med dem? Jag är 28 år och har bra hy i övrigt!

Svar: Jag är nästan helt säker på att detta är milier. En mili kan vara hudfärgade, vita och lite gula. Dessa kan sitta i hela aniktet, men oftast runt ögonpartiet och ut mot kinder. En mili är en keratincysta som sitter under huden, inkapslade talg knutor. En mili är oftast hård och består av tre små saltliknande kulor under huden. Varje mili är tre kan man säga. De kan vara jätte små och massor av knotter, lite större och kanske bara en.

Vad beror milier på?
Dessa milier beror oftast på fel hudvård, för fet kräm i ansiktet eller att du använder dagkräm runt ögonen istället för en ögonkräm. En vanlig dagkräm innehåller oftast för stora molekyler för den tunna huden kring ögonen. De som får milier i ansiktet använder ofta bodylotion i ansiktet. En bodylotion är aldeles för fet/för stora molekyler för ansiktet. När jag träffade min pojkvän kom jag på honom med att använda bodylotion i ansiktet, och han har fått milier kring ögonen.
Värst drabbade är äldre (dålig blodcirkulation och höga kolestrolvärden), de som har väldigt torr hud (döda hudceller) eller för fet (mycket talg) hud.

Går det att få bort milier? Ja det går! Men man ska inte klämma dem själv, en mili har inget utgångshål och därför kommer den inte veta vart den ska ta vägen. De kan helt enkelt spricka innåt. Jag fick själv en mili en gång för flera år sedan innan jag hade koll på vad detta var. Jag trodde att det var en finne. Den satt ca en halv centimeter under ögat och jag hade den jätte längre. Flera månader, tillslut fick jag nog och klämde dem! Den var stenhård, det gjorde svin ont och den gick sönder.. utåt. Efter det började jag blöda, fick ett sår och sedan läkte det och försvann. Jag hade nog bara tur.
Bäst är att gå till en hudterapeut/salong som har koll på detta. Ansiktet brukar oftast ångas ett tag innan. Sedan används ett sterilt instrument kallat lansett. Man öppnar upp huden runt miliern med hjälp av lansetten och klämmer försiktigt ut talget.

Så, använd ögonkräm runt ögonen och aldrig bodylotion i ansiktet. 

Detta inlägg är publicerat i Hiilens Sminkblogg