in

Vad är egentligen mineralolja? Och är det farligt?

är mineraloljor farliga?

Ofta får vi höra att mineralolja är den värsta ingrediensen som kan finnas i ens hudvårdsprodukter, men vad är det? Och är det verkligen så dåligt? Mer

Trots namnet mineralolja innehåller oljan faktiskt inga mineraler alls. Mineraloljor framställs av petroleum (råolja) som också används för att framställa bland annat bensin, asfalt och fotogen. Petroleum är en mörk vätska som finns naturligt i delar av berggrunden och är en blandning av en massa olika kolväten, som bildas av växter och djur som inte hinner förmultna.

Råoljan raffineras (renas) sedan i flera steg, och blir till slut mineralolja. Framställningen av mineralolja är miljöfarlig och mineraloljor bryts heller aldrig ner. Det finns de som menar att man ska sluta använda produkter som innehåller mineraloljor enbart på grund av att framställningen är miljöfarlig, men då mineralolja är en biprodukt av petroleum skulle det inte göra någon superstor skillnad eftersom man fortfarande skulle borra fram petroleum.

Eftersom mineralolja är syntetisk blir den aldrig gammal, den härsknar inte som naturliga råvaror gör, vilket gör att den fungerar som ett emulgeringsmedel i skönhetsprodukter och får dem att hålla längre. På ingredienslistan finns det flera namn som mineralolja kan ha. De vanligaste är vaselin, paraffin, paraffinum liquidum och petrolatum.

Är mineralolja dåligt?

Debatten om mineraloljor, om det är farligt och dåligt eller inte, har pågått länge. Mineralolja är en stor molekyl, för stor för att kunna penetrera huden. När den används utvärtes (till exempel hudkräm) skyddar den hudens barriärfunktion. Det är här går åsikterna isär.

De som är emot mineraloljor menar att det lägger sig som en hinna på huden och på så sätt hindrar huden från att andas, samt hindrar hudens egen fettproduktion. Man menar att användning av produkter med mineraloljor en längre tid ska göra så huden blir torrare då den inte producerar fett, och blir beroende av att smörjas in.

Sedan finns det de som menar att mineraloljor inte minskar på hudens egen förmåga att återfukta sig själv, utan istället förbättrar hudens barriärfunktion. Enligt Paula Begoun, grundare av Paula’s Choice Skincare, hårdnar inte mineralolja i porerna, något som krävs för att kunna täppa till, och mineralolja hindrar då heller inte huden från att andas.

De som har fet och/eller oljig hud kan dock uppleva att produkter som innehåller mineralolja gör så fler finnar dyker upp, eller att man blir fetare i hyn. Men det ska inte ha något att göra med att mineralolja täpper till hyn, utan bara vara kosmetiskt.

Mineralolja tillför inget

En annan kritik som riktas mot mineraloljor är att det ska vara cancerframkallande. Oraffinerad mineralolja är cancerframkallande, ja. Men mineraloljan som används i hudvård och kosmetika är som sagt raffinerad flera gånger, så det ska man inte vara orolig över. Då samma sort av mineralolja även används i läkemedel granskas och undersöks den extra noga.

En anledning som de flesta håller med om till att välja bort mineralolja är att den inte tillför något alls till din hud. Eftersom den inte innehåller några mineraler alls, eller fettsyror eller vitaminer, så gör den ingenting för hyn.

Om du vill använda mineraloljor är helt och hållet upp till dig. Men hoppas du blivit lite klokare på just detta område. Om du vill lära dig mer så är Google your friend, som alltid.