in

Så länge håller ditt smink

så länge håller ditt smink

Vid det här laget är det vida känt att smink inte håller forever och att det är viktigt att då och då rensa i lådorna. Men när är det dags att slänga vad? Mer

Att veta när det är dags att slänga sitt smink är inte alltid självklart. Visst, det finns oftast en angivelse på förpackningen som visar hur många månader från det att produkten öppnas som den håller. Men många produkter klarar sig kortare eller längre än det som anges på förpackningen, och det kan därför vara bra att hålla lite extra koll. Här kommer några enkla regler som du kan tillämpa när du går igenom din sminkväska!

Mascara – 3 månader

Eftersom mascaror appliceras på ögon, som ju är väldigt känsliga, är mascaran den produkten som bör bytas ut var tredje månad. Om du får en ögoninfektion eller har råkat pumpa in luft i mascaran bör du också göra dig av med den och köpa en ny!

Läppstift – 2 år

Tro det eller ej, men läppstift kan faktiskt hålla i två år om man sköter det rätt. Se till att alltid ha locket på för att förhindra att läppstiftet torkar, och se till att då och torka av läppstiftet med en näsduk för att få bort bakterier.

Créme-produkter – 6 månader

Produkter som inte är fasta är mer känsliga för smuts och bakterier. Ett rouge eller en ögonskugga i créme-form bör slängas efter sex månader eller när den börjar ändra färg, konsistens eller lukt.

Puder – upp till 2 år

Fasta produkter håller i regel ganska länge. För att få ut det mesta av dem ska du använda rena borstar eller rena fingrar och stänga locket ordentligt!

Foundation – upp till 1 år

Hur länge din foundation håller beror egentligen helt på vad som är i den. Men eftersom många foundations innehåller oljor och vatten så blir de mer mottagliga för bakterier!