in

Så här får du nagellacket att torka fortare, och INTE! – Vanliga myter som inte funkar.


Det finns många myter om nagellack. Här slår Helen Torsgården hål på några av myterna! Mer

Visst är det trist att sitta och vänta på att nagellacket skall torka? Men det finns faktiskt en del att ta till för att det skall gå fortare och en del saker du gör, som du kan hoppa över!

Först och främst, nagellack är inte vatten, det är kemikalier. Därför torkar de inte heller på samma sätt. När ett nagellack skall torka så behöver en del kemikalier dunsta – och då kan omgivningen påverka en del. Dyrare nagellack är oftast bättre utvecklade och torkar då fortare och håller längre. Men dyrt är inte alltid bäst.

Temperaturen i luften påverkar mycket. Naglarna torkar fortare i varmare luft, men inte i hög fuktighet. (varmare temperaturer har dock oftast högre luftfuktighet) Varmt vatten dunstar, samma gäller kemikalierna i nagellacket. Därför torkar också nagellacket fortare på de med varma händer. Lacket torkar utifrån och in, och när den ytliga hinnan stelnat en aning (viket går fort!) så är det helt onödigt att blåsa på naglarna eller vifta på händerna.

Ni har väl inte missat tipset om att doppa naglarna i kallt vatten? Detta är en myt. Som jag nämnde så dunstar kemikalierna snabbare i värme och inte i hög fuktighet, och under den kalla vattenytan kan kemikalierna inte dunsta, i alla fall inte lika snabbt. Kallvattnet får nagellacket att stelna lite (och effekten försvinner när lacket når rumstemp igen), men det hjälper inte att härda vilket är helt två olika saker, ett nagellack skall härda!

Så hur får man nu naglarna att torka snabbare?!

  • Undvik de billigaste lacken
  • Måla naglarna inne i värmen och inte ute i kylan.
  • Behöver du måla flera lager för ett täckande resultat (de bästa är att använda lack som är täckande i bara ett lager) så måla två tunna och låt det undre lagret torka lite innan du målar nästa. Tjockare lager tar längre tid.
  • Avsluta med ett snabbtorkande överlack, seche vite är superduper bra och får nagellacket att härda fortare och gör det hårdare och mer hållbart!

Jag brukar föna naglarna på medelvärme, på långt håll, det funkar super!

Så nu vill jag också säga några fina ord om Seche Vite.
Seche vite är som jag sa ett genomskinligt, lite tjockare topplack som får naglarna att torka snabbare. Seche Vite tränger ner i lacket, ända ner till nageln och får det att härda.
Topplacket används på fuktigt nagellack genom att ta upp en stor pärla på borsten och placera den på nageln. Försök att dra så lätt som möjligt över nageln och så lite som möjligt. När du fått in tekniken räcker 2-3 lätta drag.
Naglarna blir starkare, mer hållbara och den kommer absolut inte att flagna. Dessutom ger den en fenomenal glans som gör att naglarna ser riktigt snygga och glossiga ut!
Jag använder seche vite varje gång jag målar naglarna. På alla nagellack och all design jag gör. Den funkar också super att försegla glittriga naglar, och ger det en fin, glansig yta så att det håller.