in

Så får du Linnéa Claesons magiska regnbågshår

Linnea claeson har
Hannah Hedin

Hur många av oss har inte varit avis på Linnéa Claesons hår någon gång? Nu vet vi hur det skapas! Mer

I nya numret av VeckoRevyn är opinionsbildaren Linnéa Claeson gästredaktör. Förutom att man känner igen Linnéa från hennes Instagramkonto Assholesonline, hennes kamp för jämlikhet och för att hon är handbollsproffs, är det också lätt att känna igen Linnéa för hennes hår. Regnbågshåret, som syns lång väg och har blivit så synonymt med Linnéa.

När vi plåtade Linnéa för nya numret var det flera i teamet som undrade hur hon egentligen fick till sitt färgglada hår. Hon berättade att hon ofta fick den frågan, och att hon går till sin frisör för att få det fixat.

Så, vi tänkte att vi går rätt på källan för att få reda på hur Linnéa får sitt regnbågshår – vi ringde upp hennes frisör, Elin Carlsson.

Elin frisor
Elin Carlsson är Linnéas frisör.

Elin, som varit frisör i 13 år, berättar att extremfärgningar är det hon tycker är allra roligast med yrket.

– Det har jag tyckt sen första dagen. Men då fanns inte sådan färg som finns idag, då fick jag mixtra ihop allt själv. Jag har också alltid haft rosa hår, det har liksom blivit mitt signum.

Hur länge har du varit Linnéas frisör?

– I två och ett halvt år. Jag var hennes kompis frisör, och en dag kom Linnéa och ville ha grönt hår. Eftersom hennes hår redan var blekt och färgat lila, så jag sa att om det hände något med hennes hår låg det på henne. Men det gjorde det inte, det blev skitbra, haha.

Hur kom ni på sen att det skulle vara regnbågsfärgat?

– Det var Linnéa som sa efter ett tag att hon ville ha en massa färger, lite unicorn-inspirerat. Så jag satte mig ner och tänkte i några dagar, skissade upp flera varianter för att få olika färger att gå ihop, bestämma kall och varm sida. Det är inte bara att slänga på färg, det finns flera saker man måste tänka på. Man måste kolla på färgen i ansiktet, vad som passar bäst och framhäver dragen, det är också viktigt att kolla på ögonfärgen. På Linnéa hade det till exempel inte fungerat att ha grönt och orange vid benan. Sedan satte vi igång, första gången tog det sex timmar att få till det.

Hur gjorde du för att skapa regnbågshåret?

– Först var vi ju tvungna att bleka håret, från roten till toppen. Jag blekte en provslinga först, man får vara försiktig och hålla koll när man bleker. Sedan tittade jag på kvaliteten och hur poröst håret var. Jag klämde och kände på provslingan, sen bestämde jag mig för att bleka hela håret. Det måste bli kritvitt, det får inte vara ens ett uns guld i tonen. Då kommer inte färgerna fram. När allt var blekt lade jag i alla färger.

Är det svårt?

– Ja, väldigt svårt skulle jag säga. Jag tycker att det är extremfärger jag är bäst på och att det är roligt, men bara att lägga i färgen tar två timmar. Det är en procedur. Det får inte vara något slarv.

Tar det fortfarande sex timmar varje gång?

– Nej, nu tar det runt 3,5-4 timmar. Då bleker jag utväxten, men sedan är det påfyllning på färgerna. Allt ska fadea snyggt, så det är samma pilljobb. Man kommer inte undan, haha.

Vad är ditt bästa tips för att behålla en stark hårfärg?

– Att nästan aldrig tvätta det. Det kan låta äckligt, men det finns en massa bra torrschampon. Många sprayar bara i en bena, men se till att borsta ut torrschampot i hela håret. Variera din styling också. Ha utsläppt några dagar efter att du tvättat det, sedan kan du sätta upp det i en knut, och tvinna håret en annan dag till exempel. Tvätta så sällan du orkar och kan. Och när du tvättar håret, gör det med svalt vatten. Värme öppnar upp hårstråt och då tvättas färgen ur lättare. Så om du är missnöjd med en färg är ju det ett tips, tvätta i varmt vatten och använd ICA-schampo. De innehåller inget bra. Det är inte en skröna att man ska använda schampo från frisörsalonger, de innehåller bevarande ämnen som tar hand om håret. För att behålla en stark hårfärg längre ska du också undvika solen då UV-strålningen bleker håret.

Om man är sugen på att färga håret i en stark färg, men inte riktigt vågar, har du något tips då?

– Köp en färgbomb, de är som inpackningar med färg. De flesta färgbomber är väldigt starka i tonen, men då kan du blanda ut dem med vanlig inpackning tills du får den nyans du vill ha. Tänk dock på att de bara fäster på blekt hår. Om du är lite guldig i ditt eget hår och använder en rosa färgbomb kanske tonen blir mer peachig. Vilket ju också är fint, men det går inte att få en bubbelgumsrosa ton.

Har du några andra ovärderliga hårtips att dela med dig av?

– Det viktigaste att tänka på när det gäller extremfärger är att gå till en frisör som brinner för det. Gå inte till första bästa, eller till en frisör som är alldeles för billig, det här kostar några tusenlappar och det får man vara beredd på. Risken när man går till någon som inte tar så mycket betalt är för att personen helt enkelt inte har kunskap nog att kunna ta mycket betalt. Man får bestämma att det är värt pengarna. Var heller inte säker på att din frisör du brukar gå till är duktig på extremfärger. Kolla upp olika frisörer på Instagram, se vad de har för stil och vad de gjort innan. En annan sak att tänka på om man vill ha extremfärger i sitt hår är att först konsultera med frisören, och inte bara boka tid och komma dit med en bild på hur man vill ha det. Alla hår är olika vilket innebär att man inte alltid kan få samma resultat. På konsultationen kan du komma med önskemål på vilka färger du vill ha, och sedan frisören komma med förslag som skulle passa dig. Du får lita på frisören.