in

Ny trend: Så får du enkelt bort pormaskar (lika fascinerande som äckligt)

Tips på hur du blir av med pormaskar


Vad är en pormask? Och hur får man bort den? Här är ett knepet som tar internet med storm – som menar att en lermask får bort dina pormaskar lätt som en plätt! Mer


Pormaskar är något vi alla får dras med, oavsett om vi vill eller inte (inte). Det finns porstrips, hemmagjorda kurer, ansiktsbehandlingar och allt möjligt för att försöka få bort pormaskar – men det är sällan man känner WOW. Oavsett hur tillfredställande det är att inspektera hur många pormaskar som fastnat på stripen man precis dragit bort från näsan.

LÄS MER: Så får du sminket att hålla – HELA dagen

Få bort pormaskar – med lermask!

En ny trend som kommer från Reddit kan vara metoden vi alla väntat på, och det verkar inte alls svårt:

  1. Tvätta ansiktet med en oljebaserad rengöring.
  2. Applicera en lermask och låt den verka.
  3. Tvätta ansiktet igen med din oljebaserade rengöring och se till att massera in den ordentligt. Skynda inte.

Lermasken fungerar så att den drar ur smuts och olja från dina porer. Så när du rengör ansiktet igen kommer pormaskarna att dyka upp, nästan helt utan ansträngning dessutom, skriver Cosmopolitan. Folk har lagt ut bilder på sina händer och vi är helt förundrade (och ganska äcklade) över alla pormaskar.

Pormaskar på armarna.
Foto: Reddit
Pormarkar på händerna.
Foto: Reddit

Vad är en pormask?

En pormask skapas när en por blir tilltäppt av talg och hudens egna pigment. Pigmentet gör att en tilltäppt por ser svart ut. När man trycker på den kommer det ut som en liten mask och därav kommer namnet. Oftast får man pormaskar på näsan, i näsvecket, pannan och hakan.

Skillnaden mellan pormask och finne?

  • En pormask är en tilltäppt por.
  • En finne är en inflammerad pormask.

Mycket pormaskar – varför får man det?

De som drabbas av mycket pormaskar, i exempelvis ansiktet, har en stor produktion av talg i huden och detta är något man inte riktigt kan göra något åt förutom att äta nyttigt, tvätta sig och förse kroppen med vitaminer.

Ska man klämma pormaskar?

Helst inte.  Det kan dels leda till en inflammation, alltså en finne, dels bli ett ärr på platsen. I stället för att klämma ska man använda sig av hudvårdsprodukter, som en skrubb.

Hur undviker man att få pormaskar?

Håll huden ren, använd så lite smink som möjligt och sov aldrig med smink. Var dessutom noga med rengöringen genom att tvätta huden morgon och kväll och använd ansiktsvatten för att få bort rester av makeup.

Rengör ditt ansikte – på rätt sätt!

Många är vi som duktigt tvättar ansiktet varje morgon och kväll. Desto färre är vi som gör det på rätt sätt. I videon här nedanför visar vi den bästa tekniken för att tvätta rent på djupet – och så förebygga pormaskar.

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss