in

Allt du behöver veta om keratinbehandling

keratinbehandling pris eftervård hemma
Bildkälla: Tamara Bellis / Unsplash

En keratinbehandling motverkar frissigt hår, gör det mer glansigt och förvandlar lockigt hår till rakt. Men hur går en keratinbehandling till och kan den vara skadlig för håret? Vi reder ut. Mer

koplankar 1024x37 1

En keratinbehandling kan kännas som någonting spännande att göra för håret. Men vad är egentligen en keratinbehandling? Och kan det vara skadligt? Vi svarar på de vanligaste frågorna!

Först och främst, vad är ens keratin?

Keratin är ett protein som finns naturligt i hår, hud och naglar. Proteinet lägger sig som ett lager på hårstrået och skyddar den känsliga insidan. När detta lager ligger platt på hårstrået ser håret mer glansigt ut. När det inte gör det blir håret mer frissigt, och det är också då det är som mest känsligt för skador. När vi tvättar håret ”rispas” lagret upp, detta eftersom vatten tränger in i hårstrået vilket får lagret att resa sig. Det är till exempel därför man aldrig ska borsta håret när det är blött (upp med händerna alla som gör det ändå), och det är också därför det är viktigt att återfukta håret efter att man tvättat det till exempel med balsam eller hårinpackning. Okej, det var allt för biologilektionen för den här gången. Nu över till keratinbehandling!

Vad är en keratinbehandling och vad är keratinbehandling bra för?

Produkten som används vid en keratinbehandling ska motverka friss och göra håret mer glansigt och rakt. Om du har väldigt skadat hår kan en keratinbehandling hjälpa. Att tänka på är att det vid en keratinbehandling krävs höga temperaturer, och eftersom resultatet inte är permanent kan ditt hår ta skada om du genomgår behandlingen ofta. Men det sliter också på håret att platta och föna det för ofta, så där för man själv väga vad som känns bäst för en själv.

Produkten som används vid en keratinbehandling innehåller inte alltid keratin, utan andra kemiska ämnen. Det kan vara bra att kolla upp exakt vilka ämnen som produkten som används vid just din behandling innehåller. Här är några saker att tänka på!

Kan en keratinbehandling öka risken för cancer?

Tidigare innehöll produkten som används vid en keratinbehandling ämnet formaldehyd. Numera är det förbjudet att använda ämnet i all kosmetika inom EU, eftersom ämnet klassats som ett så kallat CMR-ämne – som kan ge cancer i näsan vid inandning. Behandlingen var tidigare alltså dels skadlig för dig som användare, men också för frisörer som exponerades för ämnet ofta. Däremot innehåller produkten som används vid en keratinbehandling fortfarande kemikalier, och det kan vara bra att ta reda på vilka. Enligt Harper’s Bazaar finns de nämligen vissa ämnen som är bättre än andra. Till exempel är glyoxylsyra mindre skadligt för håret, och boostar med glans snarare än gör det rakt.

Hur går en keratinbehandling till?

Behandlingen utförs av en frisör på en salong, och oftast tvättas håret först för att sedan fönas med en hårtork. Därefter appliceras produkten som ska göra håret rakt och glansigt. När hela håret är täckt fönas det tills det blir helt torrt och sedan plattas det spikrakt. Därefter är det viktigt att du låter bli att tvätta håret, sätter upp det eller använder några andra produkter de närmsta tre dagarna. När tre dagar har gått sköljer du ur behandlingen. Besöket på salongen tar ungefär två timmar.

Istället för keratinbehandling – så kan du vårda håret hemma

Om du har skadat hår kan det vara en bra idé att prova en produkt som reparerar håret innan du gör en keratinbehandling. För att håret ska se friskt ut behöver det återfuktas, till exempel med en hårinpackning. Vissa hårinpackningar stärker håret, och då krävs ett återfuktande balsam efteråt. Andra hårinpackningar är återfuktande och då behövs inget balsam. Testa att använda hårprodukter som innehåller protein, de kan nämligen hjälpa till att reparera håret.

När du applicerar en hårinpackning är det viktigt att du först tvättar håret med schampo så att smutsen kommer ut, sedan handdukstorkar du håret och applicerar din inpackning. Detta eftersom hårinpackningen lättare tränger in i håret då. Avsluta med balsam om hårinpackningen kräver det. Här är några favoriter i butik just nu!

Reparerande behandlingskur från Olaplex

En behandling som skyddar och reparerar håret. Den är djupverkande och gör att håret ser starkt och friskt ut.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

hårinpackning keratinbehanding hemma

Hair Perfector No.3 från Olaplex. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Hårinpackning som skyddar mot frissighet från Living Proof

En silikonfri hårinpackning som vårdar tjockt och grovt hår och ger skydd mot frissighet.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

Vad är keratinbehandling bra för?

No Frizz Intense Moisture Mask från Living Proof. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Återfuktande inpackning för torrt och frissigt hår från Björk

En hårinpackning som verkar intensivt för frissigt hår. Inpackningen hjälper till att bevara hårets fukt och vårdar med sin skonsamma formula.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

Hur länge håller en keratinbehandling för håret?

FUKT Hydrate Treatment från Björk. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Vad behöver håret för eftervård?

Ett annat alternativ är att vårda håret efter tvätt, med en leave-in-produkt som du applicerar i handdukstorkat eller helt torrt hår. Det kan göra så att håret känns och ser mer glansigt ut, och motverkar friss. Här är våra favoriter.

Keratin Healing Oil från Lanza

En återfuktande olja från Lanza som innehåller keratin och stärker skadat hår Applicera i handdukstorkat hår eller i torrt hår och låt sitta.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

keratinbehandling pris eftervård

Keratin Healing Oil från Lanza. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Skyddande creme från Kérastase

En leave-in-behandling från Kérastase som innehåller protein, lipider och kolhydrater.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

keratin kertinbehandling stockholm

Nutritive Nectar Thermique leave-in från Kérastase. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Leave-in behandling från Alterna

En lyxig, återuppbyggande leave-in-behandling från Alterna som innehåller proteiner som bygger upp håret.

Läs mer om produkten här (länk till Lyko).

keratinbehandling pris stockholm

Caviar Anti-Aging Restructuring Bond Repair Leave-in Protein Cream från Alterna. Klicka på bilden för att komma direkt till produkten (länk till Lyko).

Pris – vad kostar det att göra keratinbehandling i Stockholm, Göteborg och Malmö?

En keratinbehandling kostar ungefär mellan 2500 kronor och 5000 kronor, lite beroende på hur långt och tjockt hår man har. Men det går även att hitta billigare alternativ för runt 800 kronor, men då får man vara beredd på att resultatet inte håller lika länge.

Hur länge håller en keratinbehandling?

Beroende på om man använder sig av efterbehandling så bör keratinbehandlingen hålla någonstans mellan tio till tolv veckor.

Vill du veta mer om keratinbehandling? Kolla här!