in

Känns det som om att ditt hår gör ont? Här är förklaringen (och vad du kan göra åt det!)


Känns det ibland som om att ditt hår gör ont? Även om du vet att det skulle vara omöjligt eftersom hår är dött och tekniskt sett inte kan känna något. Men, hår kan göra ont. Typ. Mer

Jag gissar på att jag inte är ensamma om att ha kommit hem efter en lång dag och bara känt att ”aah, mitt hår gör så ont!” Och det känns ju verkligen som om att det är håret som gör ont, men så är det inte riktigt. Däremot är det skalpen som smärtan sitter i. Vanliga orsaker till att man får ont i skalpen är trötthet och stress, men den största boven i dramat är att inte tvätta håret, skriver Vogue.

Din skalp producerar hela tiden olja naturligt, så när du inte tvättat håret på ett tag byggs oljan upp runt varje hårstrå, vilket främjar överväxten av jäst.

– Det är inte direkt ditt hår som gör ont, utan huden och området runt hårsäckarna. Vid skalpen finns det mycket blod, nervändar och oljekörtlar. Dessutom byggs jästen upp vilket leder till mjäll. Kombinationen av dessa faktorer kan orsaka inflammation, vilket gör att området blir känsligt och det känns som om ditt hår gör ont, förklarar dermatologen Francesca Fusco för Vogue.

När man börjar få fett hår men inte vill (aka orkar) tvätta håret är det ofta man sätter upp det i en stram hästsvans, men det hjälper inte smärtan i skalpen alls. När man har håret i samma frisyr, så som just hästsvans, knut eller flätor i flera dagar bidrar det till mer smärta.

”Om detta händer rekommenderar jag att använda ett schampoo som balanserar Ph-värdet. Det kommer eliminera flagor, jäst och mjäll och istället ge näring till håret”, säger Dr. Fusco.

Om du verkligen vill sätta upp håret ska du sätta upp det i lösare frisyrer, så det inte drar i skalpen.

Hårstylisten Harry Josh förklarar hårsmärta såhär:

– Det är som att inte träna på en vecka! Om du inte tvättar håret och du har samma frisyr känns det ömt för att du inte stimulerar håret och skalpen. Om du är den som går fem dagar utan att tvätta håret måste du borsta skalpen.

Så, hur ofta ska man schamponera håret då? Jag tycker man hör olika överallt. Vissa rekommenderar att man tvättar håret varannan dag, vissa säger att man helst bara ska tvätta det en gång i veckan.

– Finare hår kan inte gå flera dagar utan att tvättas, eftersom det producerar mer olja. Men lockigt eller gråa hår kan gå ett par dagar.

Han säger att en bra tumregel att gå efter är att man ska tvätta håret varje eller varannan dag om man har oljigt hår, och de som har torrt eller grövre hår ska tvätta det var tredje till fjärde dag. Där emellan är torrschampo räddaren i nöden.

Well, jag kommer definitivt inte börja tvätta håret varje dag (vem orkar det liksom?), men nästa gång jag känner att mitt hår gör ont vet jag i alla fall hur jag kan bota det.

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss