in

Kan porstrips förstöra din hud? Vi har svaret!

porstrips farliga hud

Porstrips – antingen hatar man dem eller så älskar man dem. Det är lite som koriander. Men är verkligen porstrips bra för din hy? Mer

Finns det något bättre att dra av en porstrip från näsan och se alla små pormaskar, döda hudceller och smuts som fastnat där? Nej, knappast. Det är äckligt samtidigt som det är så sjukt fascinerande. Jag klarar inte av att se Dr. Pimple Popper-videos, och vill absolut inte se andras porstrips. Men det går bra om det är en porstrip som suttit på min egen näsa. Porstrips äger. Eller?

Det är många som känner som jag, att porstrips typ är en gåva från gudarna. Men det finns också de som tycker att porstrips är det värsta som hänt huden. De menar att porstips förstör vår hy.

Porstrips innehåller ingredienser, som när de blandas med vatten, skapar ett kompakt, lim-liknande bindemedel. Porstripen hårdnar när den torkar, och bindemedlet fäster i det yttre lagret av döda hudceller, smuts, hår, olja och pormaskar. Porstrips kan göra ”rent” ytan på huden. Och det är just ytan som är nyckelordet här. För oavsett vad det kanske ser ut som, så är det väldigt lite djuprengöring en porstrip kan göra.

– Porstrips fungerar så att de tar bort en ytlig del av pormasken. De kanske tar bort delar av pormaskar direkt vid appliceringen, men det finns inga bevis för att porstrips behandlar pormaskar på ett sätt att de stoppar dem från att återkomma konsekvent, förklarar dermatologen Brian Zelickson, för Refinery29.

En kritik som riktas mot porstrips är att de kan göra sönder kapillärer, kroppens minsta blodkärl. Men det gör de inte.

– Porstrips fastnar inte tajt nog för att orsaka den kraften som krävs för att den ska kunna interferera med ytliga blodkärl när man drar av en strip, och därför finns det ingen risk för att den ska kunna förstöra kapillärer, säger dermatologen Kally Papantoniou.

Även dermatologen Craig Kraffert håller med henne.

– Porstrips gör inte sönder kapillärer. De tunna röda linjerna vi kallar för brustna kapillärer är faktiskt förstorade ytliga blodkärl. Dessa kärl formas efter en variation av simulans, och tendensen att utveckla dem är delvis genetisk. Faktorer som triggar brustna kapillärer inkluderar rosacea, solexponering, höga hormonnivåer och upprepad hudirritation och inflammation, förklarar Kraffert.

Trots att porstrips är safe när det kommer till brustna kapillärer så betyder det inte att de är det bästa valet för att göra rent din hy. Det finns till exempel risk för att de river upp eller skadar din hy.

– Att de kan skada hyn är speciellt vanligt hos personer med naturligt tunn hy eller olika hudsjukdomar, säger Dr. Zelickson.

– Porstrips kan också främja irritation eller skada känslig, solbränd eller akne-benägen hud, säger Dr. Kraffert.

Så om du redan har en irriterad hud eller lätt får akne är det nog bäst att hålla sig borta från porstrips.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:


Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss