in

Har din hudvårdsrutin gått överstyr? Så vet du om du har överexfolierat huden

Hudvård kan ofta göra hyn bättre, men ibland blir det tvärtom. Inte sällan beror det på överexfoliering, det vill säga att du har peelat huden för mycket. Mer

Har din hy plötsligt ballat ur och blivit röd, torr, grov eller öm? Då kan det bero på att du har överexfolierat den. Ofta drabbar detta personer som använder mekanisk exfoliering, det vill säga en skrubb/peeling med korn i som gnuggas på hudytan. Kornen kan göra att din hy rivs och att blodkärl kan spricka. Har du känslig hy bör du helt undvika mekanisk skrubb, och om du har tålig hy kan du använda det men se till att inte göra det för ofta.

Det är dock inte bara mekanisk exfoliering som kan leda till problem med överexfoliering. Även användning av aktiva ingredienser, så som BHA och AHA-syra kan leda till att huden blir skadad. BHA och AHA-syror kan komma i olika former (gel, flytande, i krämer och så vidare) och jobbar på så sätt att de med sina egenskaper tar bort död hud och förfinar huden. Det låter underbart (och är ofta det), men även här kan din hud ta skada.

Vad ska man då göra om man har råkat överexfoliera huden? Steg ett är att plocka bort de produkter du använt och låta huden vila. Låt också bli aktiva ingredienser ett tag och se till att satsa på milda produkter som innehåller mycket fukt. Ibland kan du behöva en antiinflammatorisk salva, gå till Apoteket så hjälper de dig! Skippa också allt som heter anti age och anti-acne tills huden har lugnat ner sig.

Låt dig inte avskräckas helt från att exfoliera efter att ha läst det här. Det kan verkligen göra under för huden och så länge du är uppmärksam på hur din hy beter sig så gör exfoliering bara gott.

Sugen på att prova några riktiga superprodukter? Köp dem här:

(Håll musen/klicka på produkterna för pris!)

peeling
BHA Blackhead Power Liquid, 195 kr, skinid.se // Srub Mask Sweet Therapy, 269 kr, skinid.se // Radiance Sleeping Peeling Pack, 389 kr, skinid.se