in

Här är anledningen till att ditt smink smular sig – och så undviker du det

smink

Finns det något värre än produkter som smular? När dagkräm och foundation inte vill samarbeta och det bildas små smular på huden? Vad är det som får produkter att smula och hur får man egentligen den där perfekta basen? Lugn, vi har svaret!

Mer

Produkter som smular på huden är faktiskt inget ovanligt och det har sin förklaring. Product pilling är det engelska begreppet på fenomenet och är även detsamma när det gäller kläder som börjar bli noppiga. Product pilling är det snabbaste sättet att förstöra både din hudvård och smink på en och samma gång. Men varför händer det?

Experter förklarar att product pilling har att göra med hur produkten absorberas av huden. Ju mindre en produkt absorberas av huden desto större är risken att produkten börjar smula.

Material vi bör undvika i produkter

Biokemisten Vanessa Crawley, som arbetat hos Epara Skincare, berättar att vanligt förekommande material som orsakar product pilling är silikoner. När silikoner inte absorberas av huden eller appliceras i en för stor mängd kan de orsaka just små smulor. En annan anledning till att product pilling sker har att göra med att vi blandar för många olika ingredienser på en gång. Att blanda olika produkter som innehåller till exempel vatten, silikoner, vax och olja är inte en bra idé. De värsta bovarna i dramat tycks vara talk, järnoxid, glimmer och flogopit. Håll er borta från dem!

Hur förebygger vi det?

För att slippa product pilling bör du främst undvika silikonprodukter för att minska risken för att huden inte absorberar produkten och lägger sig i ett skikt på ytan. Det bästa är alltså att ta en titt i badrumslådan och se till att ingredienslistorna håller fast vid samma familjegrupp. Till exempel är en ansiktsolja tillsammans med en foundation som innehåller olja en bra kombo.

Hur du får den perfekta basen

Steg 1:  Det första steget är att göra applicera basen i rätt ordning. En tumregel att komma ihåg är att alltid gå från den lättaste produkten till den tyngre. Alla vattenbaserade produkter bör alltid appliceras först (som toners och serum) för att sedan fortsätta med oljebaserade produkter (som dagkrämer och foundations).

+ Created with APPRL

Steg 2: Om du redan följer steg 1 finns det en annan viktig sak att tänka på, och det är att alltid låta produkterna torka innan du applicerar nästa. Gör andra saker medan varje lager torkar, till exempel föna håret eller borsta tänderna. På så sätt vet du att du väntar tillräckligt länge och du låter huden absorbera produkten ordentligt.

Steg 3: Sista saken att tänka på är fukt! Fukt är viktigt för att huden ska kunna absorbera produkterna. Tips är att använda dig av en fuktig svamp eller borste när du applicerar din bas.

+ Created with APPRL