in

FÄRG OCH ÖGONSKUGGSGUIDE!

Helen Torsgården guidar dig till färg och ögonskuggor! Mer

Kontrastfärger är ett ”par” av två färger som är varandras raka motsatt. När man placerar dessa färgerna bredvid varann så framhävs de och ser starkare ut. Detta används ofta! Hos makeup artister, stylister, inredare.. överallt!

Hur framhäver man en färg?
Först och främst måste man välja ut vilken färg du vill framhäva. Är det tex en gul klänning är det snyggt att matcha den med en lila väska. Har du en grön klänning så är det snyggt med röda läppar. Du ska alltså använda kontrastfärgerna bredvid varandra för att få dem att synas ännu mer. Dessa färgerna passar så klart bra med varandra. Något som är riktigt snyggt är att matcha blåa kläder med guld smycken!
Om man har rött hår är det jättesnyggt att använda gröna kläder. Men har du röd hy/röda finnar så bör du undvika grönt då det kan framhäva det.

3ebf41485a9f700d8c2d653da0341969

Hur framhäver man blåa ögon?
När det gäller blåa ögon å ska du undvika blå ögonskugga. En blå ögonskugga kommer att få dina ögon att tappa sin färg då skuggan kommer ta övertaget. (Dock kan du använda en blå kajal på vattenlinjen/blå mascara, de kommer få dina ögon att se blåare ut). Du bör istället satsa på gyllene färger som oranget, orangebrunt, koppar, guld och i vissa fall kan svaga rosa färger framhäva det ljusblåa. Har man en jätte kall hud så ska man vara försiktig med att använda för varma (orangea) färger.
Brun ögonskugga får även dina ögonfärg att sticka ut lite extra (som sagt gärna en orangebrun).

Hur framhäver man gröna ögon?
Gröna ögon blir extra snygga i en lila ögonskugga. Det beror på att gröna ögon oftast har gult i sig (lila och gult framhäver varandra). Men gröna ögon är också snyggt med rött! ..Kanske inte riktigt vad man vill använda som ögonskugga, men röda läppar är ju lättare att bära upp! Jag som har blandade ögon som är blågröna tappar sin blåa färg och ser mer gröna ut om jag använder en lila ögonskugga.

Hur framhäver jag bruna ögon?
Det är många som skriver till mig med bruna ögon som är missnöjda med att de inte kan använda färger för att framhäva dem, men det är inte sant! Bruna ögon är de som faktiskt framhävs mest med hjälp av kontrastfärger. Bruna ögon har alltid olika inslag av olika färger som man måste ta hänsyn till.
Gulbruna ögon (gulbrun färg eller gult närmast pupillen): Passar jättebra i lila! Det beror på att de gula i den bruna färgen framhävs av den lila.
Orangebruna ögon: Är en vanlig brun ögonfärg, bruna ögon upplevs faktiskt ofta orangea i färgen, något man inte tänker på. Därför är det riktigt snyggt att använda blå ögonskugga till dessa orangebruna ögon.
Rödbruna ögon: Om dina bruna ögon ser lite röda ut är det snyggt att ha en grön ögonskugga, grön ögonskugga tycker jag dock är snygg till alla bruna ögon.

Hur framhäver man mörka ögon/svarta ögon?
När man har så pass mörka ögon att de nästan ser svarta ut så använder man alla ljusa färger som vit, beige osv. Svart är ingen färg, och om det inte finns någon antydan på färg i ögonen så kan man inte framhäva dem mer än att använda ljusa färger så att de syns mer,

Mina ögon är blandade, hur gör jag då?
När man har flera färger i ögonen så måste man bestämma VILKEN färg man vill framhäva. Har du tex blågröna ögon så får du välja en av dem! Mina ögon är blandade och har både blått, grönt och grått i sig. Därför passar jag i både lila och blått.

brunablåa ögon hiilen sminkblogg skönhetsblogg1

Ett exempel på hur blåa ögon bleknar och orangeburna ögon framhävs av blå/blålila ögonskugga.

Vad är skillnaden på en metallisk, glittrig och skimrig ögonskugga?
En metallisk ögonskugga ser nästan lite våt ut på locket och är glansig.
En glittrig ögonskugga är oftast en vanlig ögonskugga med små glitterkorn i sig.
En skimrig ögonskugga är varken glittrig eller metallisk, den glänser lite.

AV: Helen Torsgården