in

Det här är det som egentligen kommer ut när du klämmer dina finnar

det ar finnar

Vet du vad det är som du faktiskt klämmer ut? Mer

En sak jag aldrig kommer förstå här i världen är vissa människors fascination för finnar. Ni vet vilka ni är. Ni kan typ sitta och titta på Dr Pimple Popper-videos i timtal utan att knappt bli äcklade och mer är gärna klämmer era partners finnar. Men men, whatever rocks your boat osv. Om ni älskar finnar kommer ni älska det här!

Vi alla vet att man inte ska klämma finnar. Det är det vi hört i alla år. Men som vi alla vet är regler till för att brytas så många klämmer sina finnar ändå. En sak som är bra att veta om man klämmer sina finnar är vad som faktiskt pågår under huden, vad är till exempel *varet* (BLÄ) som kommer ut?

Finnar uppstår av olika saker. Generellt sett bildas dem när porer täpps till av bakterier, olja eller död hud. Men även saker som stress, gener och puberteten kan spela in i finn-makeriet. Det är lätt att tro att varet som kommer ut ur ens finne alltid är samma sak men det är lite mer komplicerat än så, skriver Refinery29.

Pustler, aka röda utslag med var nära ytan på huden, är bara en typ av blemma man kan få, enligt dermatologen Joshua Zeichner. Det finns också papler, cystor, whiteheads och pormaskar, till exempel. De två senare innehåller inte ens var.

– Var är en samling av inflammerade blodceller som ackumulerar inne i hudsäcken och når ytan av huden. Det samlar ihop sig som ett resultat av en inflammation som uppstår i en por- och oljekörtel, säger Dr. Zeichner.

När du klämmer en finne är oftast varet vitt eller gult, men ibland kan det vara grönt också.

– Om det är grönt kan det vara ett resultat av en specifik typ av bakterie som är involverad i infektionen, men detta är inte vanligt, förklarar Dr. Zeichner.

Du kan också märka att lite blod kommer ut när du har klämt en finne, men det är inget att vara orolig för. Dr. Zeichner säger att blod ofta kommer ut ur finnen efter att varet är borta. Men! Om det bara är blod som kommer ut är det ett tecken på att du ska sluta pilla på finnen direkt.

Men vad är det som kommer ur whiteheads och pormaskar då, om det inte är var? Jo, eftersom de bildas som ett resultat av att överflödig talg är fast i porerna, så är det just talg man klämmer ut.

sweden fashion & beauty day veckorevyn

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR