in

Därför ska du aldrig sova med örngott gjord av bomull

bomull orngott

Visste du att det är dåligt för både huden och håret att sova på ett vanligt bomullsörngott? Vi berättar varför och vad du borde byta ut örngottet till. Mer

koplankar 1024x37 1

Nytvättade lakan må vara lika skönt som att sova på som, låt oss gissa, moln. Men om dina örngott är gjorda av bomull spelar det ingen roll hur rena eller nya de är – de är sjukt dåliga för din hy och ditt hår ändå.

Varför är det dåligt att sova med ett vanligt örngott?

Oavsett vilken hårtyp du har, om du alltid vaknar med ett hår som är trassligt och ser ut och känns torrt, kan du skylla det på ditt bomullsörngott.

Du har säkert hört det förr men vi påminner om det igen: investera i örngott som är i silke eller satin. Kändisstylisten och hårexperten Jen Atkin förklarar varför.

– Bomull absorberar fukt, medan silke bevarar det. Så när du ligger på ett örngott i silke eller satin bevaras fukten i ditt hår istället för att det torkar ut. Detta är speciellt bra för de som har frissigt hår, säger hon till Cosmopolitan.

Därför ska du inte sova med vanligt örngott i bomull
Bild: Ivan Oboleninov/Pexels

Silke- eller satinörngott är också väldigt släta och glatta så de kommer inte lämna några fula sovränder i ditt nyvakna ansikte. Alltid en bonus! Tyget låter även ditt hår röra sig över kudden utan friktion. Men andra ord slipper du vakna upp med ett mindre fågelbo på huvudet.

Om du absolut inte vill skiljas från dina örngott i bomull rekommenderar Atkin att man lindar in håret i en sidenscarf innan man lägger sig.

– Detta är bra för alla hårtyper, men särskilt bra är det för de med naturligt hår.