in

Så ska du återvinna gamla skönhetsprodukter

Återvinna kosmetiskt avfall: nagellack, sprayflaskor, hårfärg
Bild: Kicks

Har du funderat på var du ska göra av dina gamla nagellack, sparyflaskor och hårfärgsrester? Vi guidar dig och hjälper dig att sortera och återvinna ditt kosmetiska avfall. Mer

Släpar du med dig creme fraiche-burkar, tidningar och pizzakartonger till återvinningen någon gång i månaden? Svaret är förmodligen ja, eftersom de allra flesta svenskar faktiskt sorterar sitt skräp. Men hur noggrann är du när det gäller ditt kosmetiska avfall? De flesta av oss är inte så bra på att ta hand om det som vi skulle kunna vara, visar en ny undersökning som Kicks har gjort.

Enligt undersökningen sorterar bara var femte person allt sitt kosmetiska avfall, och mer än hälften av de tillfrågade säger att de inte vet hur produkterna ska sorteras eller var man kan sortera dem. Det gör att skönhetsprodukterna hamnar i hushållssoporna istället, vilket de inte ska göra. Förpackningar med rester av parfym, nagellack, remover, hårfärg, kvar, så som parfymer, nagellack, nagellacksremover, hårfärg, hårborttagningsmedel och sprayflaskor ska sorteras då de innehåller ämnen som behöver tas om hand om – och inte hamna i soporna eller i vattnet.

Hur ska nagellack, hårspray och hårfärg sorteras?

Om du har förpackningar med gamla skönhetsprodukter som innehåller kemikalier så kan du återvinna dem på olika ställen. Du kan ta produkterna till en miljöstation, en återvinningscentral som har sortering för farligt avfall eller lämna in dem på Kicks, som i flera av sina butiker i Stockholm och Göteborg tar emot kosmetiskt avfall. Kicks påbörjar nu också utrullning av insamling av avfallen i fler butiker runt om i Sverige, så håll utkik!

Hos Kicks kan du lämna in följande produkter för återvinning:

  • Parfymer
  • Nagellack
  • Nagellacksremover
  • Hårfärg
  • Hårborttagningsmedel
  • Sprayflaskor

På vissa återvinningsstationer runt om i landet kan du också återvinna smink, solskyddsprodukter och schampo. På din kommuns hemsida kan du se exakta platser och ställen som kan ta emot ditt kosmetiska avfall.