in

Är det verkligen så dåligt att sova med smink? Vi reder ut!

sova smink dragare

Finns det något jobbigare än att komma hem efter en lång dag när man inte vill något hellre än att slänga sig i sängen och sova i typ femtioelva år och sedan komma på att man måste tvätta av sig sminket? Typ inte. Men är det verkligen så dåligt att sova med smink? Mer

Nätterna jag sover med smink på ett år kan jag nog räkna på en hand. Detta pga 1) den värsta känslan som finns, typ, är att vakna med ihopklumpad mascara på fransarna och inte kunna gnugga i ögonen samt 2) jag har lärt mig att det är en dödssynd i skönhetsvärlden att sova med smink.

Vi är ju många som bär smink under dagen, så varför skulle det vara såå mycket sämre att bära smink på natten?

Enligt hudexperter är det inte så farligt att sova med smink då och då, skriver Refinery29. Om du däremot ofta får finnar och struntar i att tvätta bort sminket när du ska sova kanske du ska tänka om.

– Trycket av ett sminkat ansikte mot en kudde blockerar den naturliga talgproduktionen, säger ansiktsbehandlaren Abigail James. När din hud blir överbelastad kan finnar lätt dyka upp.

Kosmetiska dermatologen Dr. Sam Bunting håller med men nämner också att det verkligen inte är så illa för hyn att sova med smink som vi lärt oss, så länge det sker vid sällsynta tillfällen.

– Du kanske är lite mer benägen att få finnar om du sover med ansiktet nedåt, men om man utgår från att det inte händer ofta finns det egentligen ingen skillnad med att bära smink på natten och på dagen. I huvudsak är det så att om du bär en foundation eller färgad dagcreme som inte ger dig finnar under dagen, så är det inte så värst troligt att den ger dig finnar under natten, förklarar hon.

Och det verkar vara samma filosofi för fransarna.

– Jag vet ingen specifik anledning till varför det skulle skada fransarna att sova med mascara när det går bra att bära det på dagen, säger Dr. Bunting.

Goda nyheter, eller?

– Den udda natten, jag menar ett par gånger i månaden, kommer inte göra att din hud åldras i förtid eller resultera i att du vaknar med finnar, säger James.

Det finns däremot bevis för att de som sover med smink oftare kan sakta ner sin hys förnyelseprocess, vilket kan förklara varför du tappar ditt glow ibland när du struntar i hudvårdsrutinen.

Alicia Falero är utbildningschef för Gazelli Skincare och säger att man i princip sätter sina celler i handklovar när man regelbundet lämnar sitt smink råunder natten.

Hudexperten och medgrundaren av Katherine Daniels Cosmetics, Kirsti Shuba, förklarar ytterligare:

[adSpace]– Våra hudceller förnyas och reparerar sig naturligt under natten, den optimala tiden är klockan 01 för att vara exakt, då friska och nya produceras. Men om vi regelbundet struntar att rengöra vår hud ger vi inte cellerna den bästa chansen att återställa och återfukta sig själva, och det är här som åldringsprocessen kan accelerera. Din hud kommer börja se flammig, matt, uttorkad och livlös ut, och fina linjer och rynkor kan uppstå. Denna sortens skada kan ta ett tag att reparera.

Att inte tvätta bort sminket under natten betyder också att man går miste om alla hudvårdsprodukters fördelar.

– Att sova i smink borde vara undantaget, inte regeln, säger Dr. Bunting.

Shuba håller med:

– Vilken hudvårdsprodukt som helst som appliceras på en hy som inte rengjorts ordentligt kommer inte funka till dess fulla potential. Den kommer ligga på ett lager av döda celler, luftföroreningar och överflödig olja och det kommer vara ett slöseri med pengar.

Men, om du ändå bara verkligen inte orkar att ta bort sminket en kväll, eller ofta är för trött för att orka ta bort sminket, så kan du ha micellärt vatten och pads på nattygsbordet, tillsammans med en nattkräm. Det är inte en hel hudvårdsrutin, men det får åtminstone bort sminket och återfuktar ansiktet.

Skärmavbild 2017-04-28 kl. 8.48.31 fm

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss