in

Äppelcidervinäger används som hudvård – men hur säkert är det?

äppelcidervinäger hud biverkningar akne

Äppelcidervinäger för att bota akne är något många har testat. Men vilka biverkningar finns och vad ska man tänka på innan man använder äppelcidervinäger på huden? Vi guidar dig! MerNyhet! Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på senaste avsnittet och prenumerera här: Lyssna på fler avsnitt här!

De senaste åren har äppelcidervinäger seglat upp som en av de populäraste DYI-hacksen i beautyvärlden. Du har säkert hört att många sköljer sitt hår med äppelcidervinäger i samband med tvätt, men också produkten i ansiktet. Det sägs till och med att Cleopatra använde det för att bibehålla en fantastisk hy. Men är det verkligen helt riskfritt att använda det kroppen Nej, det finns faktiskt vissa biverkningar och faror med äppelcidervinäger.

Den främsta anledningen till att vinägern används som ett steg i hudvårdsrutinen är att dess egenskaper påminner om de som AHA-syra har, vilket passar bra för de som har akne eller problem med tilltäppta porter. Att använda syror i ansiktet påskyndar cellförnyelsen och tar bort döda hudceller, vilket ger lyster och en jämnare hudton. Men syror är potenta och man måste vara försiktig när man använder dem i hudvård, speciellt om man använder syror som inte är avsedda för hudvård, som ju fallet är med äppelcidervinäger.

Biverkningar av äppelcidervinäger

Om man använder koncentrerad äppelcidervinäger på hyn kan man i värsta fall på kemiska brännskador, eftersom vinägern sänker hudens PH-värde. Det är därför viktigt att vara extremt försiktig och spä ut äppelcidervinägern ordentligt innan man använder den på huden. Om du har känslig hy eller torr hy så är det bästa att helt undvika äppelcidervinäger.

Om du är nyfiken på att börja med AHA-syror i din hudvård, så kan det vara bra att börja med riktiga hudvårdsprodukter som innehåller syra och inte riskerar att skada dig, så länge du följer instruktionerna.

Här är våra favoritprodukter, som ersätter äppelcidervinäger:

äppelcidervinäger hud hår biverkningar

Ansiktsvatten med AHA-syra från REN. Läs mer och köp här.
En kraftfull exfolierande gel med AHA och PHA, från Kicks. Läs mer och köp här.
Ett AHA-serum med naturlig mjölksyra, från Cicamed. Läs mer och köp här.
En rengöringsgel med mild exfolierande effekt, från Medik8. Läs mer och köp här.
AHA-ansiktsvatte som ger glow, från Pixi. Läs mer och köp här.

Undvik äppelcidervinäger på sommaren – och använd alltid SPF

När man använder AHA blir huden extra känslig och man ska därför undvika sol i den mån det går. Det är därför bra att lägga syrandet på hyllan under sommaren, och att alltid alltid alltid använda SPF i samband med att man använder syror, oavsett vilken årstid det är.

Här kan du se mer om vad du kan göra, och vad du INTE ska göra med äppelcidervinäger: