in

Äppelcidervinäger används som hudvård – men hur säkert är det?

äppelcidervinäger hud biverkningar akne

Äppelcidervinäger för att bota akne är något många har testat. Men vilka biverkningar finns och vad ska man tänka på innan man använder äppelcidervinäger på huden? Vi guidar dig! Mer

koplankar

De senaste åren har äppelcidervinäger seglat upp som en av de populäraste DIY-hacksen i beautyvärlden. Du har säkert hört att många sköljer sitt hår med äppelcidervinäger i samband med tvätt, men också att produkten används i ansiktet. Det sägs till och med att Cleopatra använde det för att bibehålla en fantastisk hy. Men är det verkligen helt riskfritt att använda det på kroppen? Nej, det finns faktiskt vissa biverkningar och faror med äppelcidervinäger.

Den främsta anledningen till att vinägern används som ett steg i hudvårdsrutinen är att dess egenskaper påminner om de som AHA-syra har, vilket passar bra för de som har akne eller problem med tilltäppta porter. Att använda syror i ansiktet påskyndar cellförnyelsen och tar bort döda hudceller, vilket ger lyster och en jämnare hudton. Men syror är potenta och man måste vara försiktig när man använder dem i hudvård, speciellt om man använder syror som inte är avsedda för hudvård, vilket är fallet med äppelcidervinäger.

Vilka biverkningar kan man få av att använda äppelcidervinäger på hud?

Om man använder koncentrerad äppelcidervinäger på hyn kan man i värsta fall på kemiska brännskador, eftersom vinägern sänker hudens PH-värde. Det är därför viktigt att vara extremt försiktig och spä ut äppelcidervinägern ordentligt innan man använder den på huden. Om du har känslig hy eller torr hy så är det bästa att helt undvika äppelcidervinäger.

Därför är det extra viktigt att undvika äppelcidervinäger på sommaren

När man använder AHA blir huden extra känslig och man ska därför undvika sol i den mån det går. Det är därför bra att lägga syrandet på hyllan under sommaren, och att alltid alltid alltid använda SPF i samband med att man använder syror, oavsett vilken årstid det är. Här kan du se mer om vad du kan göra, och vad du INTE ska göra med äppelcidervinäger:

Istället för äppelcidervinäger – använd någon av dessa produkter

Om du är nyfiken på att börja med AHA-syror i din hudvård, så kan det vara bra att börja med riktiga hudvårdsprodukter som innehåller syra och inte riskerar att skada dig, så länge du följer instruktionerna. Vi har valt ut fem favoritprodukter i butik just nu!

Ansiktsvatten från Ren

äppelcidervinäger biverkning hud

Ansiktsvatten med AHA-syra från REN. Läs mer och köp här.

Serum från Cicamed

fettförbränning äppelcidervinäger hud

Ett AHA-serum med naturlig mjölksyra, från Cicamed. Läs mer och köp här.

Ansiktsvatten som ger glow från Pixi

pixi äppelcidervinäger forskning

AHA-ansiktsvatten som ger glow, från Pixi. Läs mer och köp här.

Är det bra för din tarmflora att dricka äppelcidervinäger på kvällen?

Så, nu vet vi att det är bäst att vara försiktig med äppelcidervinäger på huden. Men kan det ha några hälsofördelar att dricka äppelcidervinäger lite då och då? En del påstår att äppelcidervinäger är en riktigt mirakelkur för kroppen. Att det är bra för tarmfloran, blodsockret och matsmältningen. Men stämmer det verkligen? Nej, det finns faktiskt inte tillräckligt med studier för att visa på äppelcidervinägerns hälsofördelar. De flesta studier som har gjorts har gjorts under en kort tid, på få människor eller på djur. Därför är det svårt att säga något om äppelcidervinägerns påverkan på vår hälsa över tid. Vad vi däremot vet är att vi ska vara försiktiga med att dricka för mycket outspädd äppelcidervinäger, då det låga pH-värdet i vinägern kan skada tandemaljen. Se därför även upp för alla beauty-tips som säger att vinäger kan bleka tänderna.

Artikel av: Irena Pozar och Frida Olheden

´