in

9 beauty-hacks du verkligen INTE ska prova


Det finns så många bra grejer att lära sig ute på internet, och det är ju en härlig känsla när ett husmorsknep kan ersätta en dyr skönhetsprodukt. Men vissa tips på nätet funkar inte, eller är rentav hälsofarliga. Här är därför en lista med beauty-hacks som kan verka bra på pappret, men är långt ifrån succé i verkligheten. Mer

 1. Lime istället för deodorant

  lime

  Att använda väldoftande lime istället för deo känns väl väldigt naturnära och trevligt, eller? Ledsen att behöva skrota det fina husmorsknepet, men lime kan ge hudirritation, rodnad och sköldutslag, inte jättemysigt under armarna med andra ord.

  Använd istället: Tro det eller ej, men den bästa produkten att använda som deo är faktiskt just deo! Det finns flera alternativ för dig som vill ha en mer naturlig deodorant, utan att du behöver experimentera fram ett recept hemma.

 2. Munskölj för att behandla mjäll

  Mjäll tror man uppkommer på grund av överskott av jästsvampar i hårbotten, eller uttorkad hårbotten. Att behandla med en alkoholbaserad munskölj gör din torra hårbotten ännu torrare och förvärrar bara situationen. Har du färgat hår kan munskölj dessutom sabba färgningen.

  Testa istället: Prova ett vårdande mjällschampo. Olika schampon funkar olika bra för olika sorters mjäll, så gå till ett apotek och fråga om du känner dig osäker på vad du ska använda.

 3. Contouring med kniv, stilettklack, eller vaskrensare

  Tre saker, som alla hör hemma på andra ställen än i ditt ansikte. Att ha något vasst eller extremt ohygieniskt i ansiktet är helt enkelt inte en bra idé.

  Gör istället: Ta något annat med en skarp kant, som till exempel skaftet till en makeup-borste eller en linjal. Saker behöver inte vara konstiga för att vara bra.

 4. Deodorant mot fet och glansig hy

  Deon hör hemma i armhålorna, punkt. Eller såhär, deodorant är till för att hämma svettproduktionen i huden, och en bra deo kan funka super för det ändamålet. Något deodorant inte har någon effekt på är däremot produktionen av oljor i huden.

  Prova istället: En primer för fet hy är att rekommendera. Om du vill suga upp fett från huden innan du sminkar dig går det bra att göra med till exempel en näsduk, en torr beautyblender eller ett kaffefilter.

 5. Kräm för blöjeksem mot acne

  Parent changing beautiful newborn's diapers

  Det kanske låter bra vid första anblicken, kräm mot utslag för att behandla utslag. Men huden är inte så enkel att en produkt funkar för allt, varför skulle det annars finnas en miljard olika märken och typer av hudprodukter? Kräm som man sätter på bäbisar för att motverka eksem är ofta feta och innehåller zink, vilket betyder att de täpper igen porer maximalt. Och om du vill bli kvitt pormaskar och finnar, så är det precis motsatsen till vad du behöver!

  Prova istället: en kräm mot acne med bensoylperoxid i, den hjälper mot de bakterier som orsakar acnen.

 6. Lök för att få ögonbrynen att växa fortare

  Är det någon som känner sig besviken över att detta hack inte funkar? Inte vi i alla fall, vi ser gärna att man slipper handskas med denna tårframkallande grönsak annat än när man faktiskt vill äta den. Att trycka en lök mot ögat kommer ge stort obehag, men inte ett dugg bättre hårväxt.

  Prova istället: Vi ska vara helt ärliga här, det finns inga mirakelmedel för att få håret att växa snabbare. Det kan hjälpa att öka blodcirkulationen vid hårsäckarna och har du dålig hårväxt på grund av näringsbrist kan ett kosttillskott hjälpa. Annars är det varierad och hälsosam kost som gäller!

  PS: lök kan dock motverka jästsvampar, så kan vara värt att testa mot mjäll om du står ut med lukten!

 7. Vitlök mot finnar

  Ja, finnar kan kännas lika fientliga som vampyrer, men att behandla dem med vitlök är inte rätta lösningen. Visserligen är vitlök antiinflammatorisk, så har du en riktigt svullen och arg finne kan du dämpa den något med en vitlöksklyfta. Men låt oss påminna om hur rå vitlök luktar. Kanske inte det allra trevligaste att gå runt med i fejan? Lukten är inte heller särskilt lätt att tvätta bort, så den får du dras med långt efter att vitlöken slutat hjälpa mot finnen.

  Prova istället: En kortisonsalva eller alsolsprit på en bomullsrondell kan dämpa svullnaden. Undvik täckande smink och tvätta ansiktet med en mild ansiktstvål.

 8. Majsstärkelse till baking

  Baking är en teknik för att fixera concealer som blivit välkänd inom sminkvärlden på sista tiden. En bra teknik i sig, men vissa Youtubers har rekommenderat att använda majsstärkelse istället för puder till detta, och där säger vi stopp. Majsstärkelse kanske kan fungera utseendemässigt på kort sikt. Men att ha stärkelse på huden är att mata bakterier och jästkulturer på huden, så säg hejdå till drömmar om babylen hud, och hej till en infekterad och finnig sådan.

  Prova istället: Ett transparent eller lätt pigmenterat löspuder är det som funkar bäst för att få till bra baking.

 9. Ta bort läppstift med diskmedel

  Sponge and dish soap

  Här har vi ett exempel på ett bra life hack, som inte går att översätta till ett bra beauty-hack. Diskmedel är jättebra för att ta bort läppstift, PÅ KLÄDER. Snälla, tvätta inte dina läppar med diskmedel, dina läppar kommer bli galet uttorkade.

  Istället: Investera i ett bra micellar water, så kommer du får bort vartenda uns av smink.