in

8 vanliga misstag du gör när du plattar håret (du är definitivt skyldig till flera!)

plattång dragar

Att platta håret är vi många som gör flera gånger i veckan, men hur många fel kan man göra egentligen? Ja, tydligen en del. Här är åtta vanliga misstag vi gör när vi plattar håret – och de bästa plattängerna! Mer

koplankar 1024x37 1

1. Du börjar inte i duschen

Nej, inget schampo eller balsam kan göra ditt hår rakt – oavsett hur mycket de lovar det på förpackningen. Däremot kan hårprodukter som är märkta med ”smoothing” hjälpa ens hår med bomba det med fukt, vilken är bra inför att man ska utsätta det för en varm plattång. Hår som är torrt och frissigt redan innan du börjat platta det kommer inte hålla sig platt heller. ”Borsta igenom håret med en paddelborste när du har balsam i, sen sköljer du håret försiktigt. När du gått ut ur duschen ska du inte torka håret massor med en handduk, det kommer framhäva de naturliga lockarna. Klappa istället försiktigt nedåt”, råder stylisten Sarah Potempa i Teen Vogue.

2. Du använder din hårtork fel

”Hårtorken är den som egentligen skadar håret mest. Så där i ligger hela skillnaden för om du får ett slätt resultat”, säger Tim Rogers, som är creative director för hårvårdsmärket Living Proof, till Teen Vogue. Om du använder en hårtork föreslår Potempa att man torkar håret tills att det är 80 procent torrt (om du kan och hinner, så kan de sista 20 procenten få lufttorka), och att man hela tiden ska hålla munstycket på hårtorken nedåt – annars blir håret frissigt.

3. Du fräser dina hårstrån

Om du ser att det ryker eller om du hör att dina hårstrån fräser ska du stoppa och utvärdera situationen. Hår borde vara kruttorrt när du använder en plattång”, säger stylisten Harry Josh till Teen Vogue. Om ditt hår är helt torrt när du plattar det men du hör ett fräsande ljud ändå kan det vara dina produkter som ligger bakom. ”Du måste vara noggrann med vilka produkter du använder innan du plattar håret. Du borde undvika att applicera några produkter alls på torrt hår, där skiljer det sig när det gäller att använda plattång mot vad det gör när man ska använda en locktång. En plattång klämmer till håret, och det finns ingenstans för produkten att ta vägen. Du kokar in produkten i håret, vilket inte är en så bra idé, särskilt när produkten innehåller alkohol (som torkar ut håret, reds. anm.)”, säger Potempa.

4. Du har för hög temperatur

”Inställningen för 230 grader var från början skapad specifikt för professionella keratinbehandlingar i salonger. Den var inte till för vanliga konsumenter. Men nu kan alla använda den temperaturen, vilket snabbar på processen hemma”, säger Rogers. Grövre och tjockare hår behöver högre temperaturer, men på fint hår samt skadat eller färgbehandlat hår ska man stanna mellan 150-175 grader.

5. Du delar inte upp håret i sektioner

”Du borde inte bara ta lite hår att platta på måfå. Plattånga kommer inte kunna nå de ställen där det är för tjockt, och du vill inte platta flera gånger på samma ställe i onödan”, säger Potempa till Teen Vogue. Istället rekommenderar hon att man delar upp håret i flera sektioner så att man hela tiden har koll på var man plattat och inte.

6. Du upprepar ditt plattande

Som sagt, i största möjliga mån ska man undvika att platta på samma sektion flera gånger. Vi vet att det är typ omöjligt för vissa hår, till exempel självlockigt, så ni ska få lite tips på vägen. Att ha spänning i håret när man plattar det är viktigt. För att skapa spänning tar du tag längst ut i en sektion innan du plattar med start vid hårbotten. Detta kommer skynda på processen och på så sätt behöver du inte platta samma sektion för många gånger i onödan.

7. Din finish är skadande

Om ditt hår gärna frissar sig eller blir lockigt är stylingprodukterna du använder efteråt viktiga. Använd en lätt hårspray, men spraya helst inte innan håret svalnat helt. För att distribuera hårsprayet jämn kan du spraya det på en borste och sedan borsta igenom håret.

8. Din plattång är gammal

Även om du följer alla steg ovan kan allt ändå förstöras genom att du har en gammal och dålig plattång. Även vilket material din plattång har kan påverka. ”Keramiska plattor är mjukare mot håret, men det passar egentligen bara de som har fint till normalt hår. Om du har lockigt hår ska du leta efter en plattång med titaniumplattor”, säger Potempa.

Tack Teen Vogue för inspo!

Artikel av: Fridah Johansson

Du vet väl om att du kan locka håret med en plattång?

Här är några tips och tricks för dig som vill skapa vågigt hår med din plattång.

3 plattänger vi gillar lite extra

plattång ghd

Svart miniplattång från Ghd, med keramikplattor. Den är enkel att styla med, oavsett om du vill ha lockar eller rakt hår. Läs mer och köp här.

plattång cecotec

Svart plattång för Cecotec som passar alla hårtyper. Den värms upp snabbt, och gör så att ditt hår ser glansigare ut. Läs mer och köp här.


plattång revlon

Plattång från Revlon, med keramiska plattor och som ger ditt hår extra glans. Den värms upp snabbt och har trettio temperaturnivåer. Läs mer och köp här.