in

6 beautytekniker du borde hålla koll på – så enkelt använder du dem!

beautyteknik dragare

När de nya teknikerna inom beauty heter oklara saker som strobing, non-touring och baking kan det vara läge att reda ut begreppen. Läs VR:s guide och lär dig allt om hur, var och varför. Du får en uppdaterad makeupvokabulär på köpet! Mer

koplankar

Strobing

Vad är det? Strobing är egentligen bara ett nytt namn på klassisk highlighting som går ut på att skapa lyster på ansiktets högsta punkter, som övre delen av pannan, kindbenen, näsbenet och amorbågen. Man skulpterar ansiktet med hjälp av ljus, i motsats till contouring där man arbetar med skuggor.

Hur gör jag? Vilken typ av verktyg du behöver beror helt på produkten, men generellt kan man säga att highlighter i krämform är bra att arbeta ut med fingrarna. Använder du istället en puderprodukt, så är en liten pensel med rund spets ett bra val för ögonvrån och amorbågen. Samma typ av spets, men med något större pensel, passar bra för kindben och pannans högsta punkt. Primer med lystereffekt läggs lättast med fingrarna.

Tips! Skapa en hy med naturlig lyster genom att lägga en lätt exfolierande eller uppiggande mask, följt av en återfuktande kräm, serum eller olja. Applicera en lystergivande kräm över ansiktet och tryck in concealer med fingertopparna (värmen gör att produkten smälter ihop med huden) där du behöver täcka och pensla på transparent puder enbart där du behöver det, som på T-zon och haka. Vill du öka täckgraden en aning, men ändå få ett skirt resultat, kan du blanda din primer med en färgad dagkräm.

Tänk på! Fina linjer och ojämn hudtextur kan framhävas av skimmer och glow. Likaså kan väldigt metalliska highlighters lätt kännas onaturliga, så var sparsam. Se hur lystern landar genom att vrida huvudet i olika vinklar framför spegeln.

strobing så gör du

Jelly mask moisturizing & enegrizing, Sephora, 150 kr // Drops of youth concentrate, The Body Shop, 375 kr // Strobing highlightning stick ”01 champagne gold”, Isadora, 129 kr // No filter blurring photography primer, Pür, 495 kr. 

Baking

Vad är det? En teknik känd för de flesta inom show- och teatervärlden för att dölja mörka ringar och för att skapa en förstärkt highlighteffekt är att lägga ett tjockt lager puder på concealer. Baking skapar en förstärkt highlighteffekt, döljer mörka ringar och ger ett hållbart resultat.

Hur gör jag? Återfukta ögonpartiet med kräm och applicera concealer under ögat. Lägg sedan ett tjockt lager transparent puder ovanpå och låt det ”baka” på huden i fem till tio minuter innan du borstar bort överflödet. Gör dig redo för maximal highlighting och utsuddade mörka ringar à la Nicki Minaj.

Tips! Testa tekniken även i T-zonen om du tenderar att bli blank under dagen.

så bakar du smink

Radiant creamy concealer, Nars, 240 kr // Miracle complexion spunge, Real techniques, 54 kr // Perfect finish loose powder, Makiash, 279 kr. 

Cut-crease ögonskugga

Vad är det? Att leka med djupet på ögonlocket genom att placera skuggan lite ovanför det naturliga vecket, ger illusionen av större ögon och passar perfekt för de med små eller nedåtgående lock, så kallade ”hooded eyes” (ännu en term att lägga på minnet).

Hur gör jag? Applicera din basskugga och skapa en klassisk vinge med din eyeliner. Eyeliner i sig är inte nödvändigt för en cut-crease, men vingen
hjälper till att binda ihop ögonmakeupen från skuggningen till fransraden.

Doppa en snedställd pensel i skuggan och gör en linje ovanför din naturliga skuggning, aningen under partiet där brynbenet är som skarpast. Tona ut med en rundtippad skuggpensel.

Tips! Enkelt knep: Testa en ögonskugga i stiftform. Slappna av i ögat och titta rakt fram i spegeln. Gör en linje med stiftet precis där ögonlocket visuellt möter brynbenet. Tona ut.

cutcrease

Eyeshadow brush nr 2, Dior, 299 kr // Eyebrow duo brush, Elf cosmetics, 59 kr // Master precise liquid liner, Maybelline, 89  kr. 

Contouring

Vad är det? Contouringkonceptet bygger på att med hjälp av skuggor och ljus förstärka och förminska olika delar av ansiktet. Du kan med den här tekniken forma ditt ansikte, som att visuellt förminska din näsa eller skapa tydligare kindben. Contouringtrenden är inte lika aktuell idag som för några år sedan, men kunskapen om hur skuggor och ljus påverkar en form kan appliceras på i stort sett alla typer av makeuper.

Hur gör jag? Återfukta ansiktet och använd en lätt foundation som bas. Lägg den mörkare tonen  på områden du vill förminska, dra ner och ge djup. Börja med den mörka nyansen i ditt contourkit eller stift för att ta fram skuggorna. En linje under käkbenet, vid tinningen under kindbenen och på näsans sidor är klassiska skuggpartier.

Den ljusa färgen lägger du på områden du vill förhöja med hjälp av ljus, ofta kindbenen, pannans mitt och längs med näsbenet. Det är viktigt att tona, så att alla skarpa kanter försvinner. Använder du krämprodukter är det bra att fixera dem med hjälp av transparent puder.

Tips! Låt contourprodukterna spela huvudrollen när det kommer till basen. Ofta kan du dra ner på mängden foundation och puder när du använder dem i samband med contourprodukter.

contouring

Chubby stick sculpting contour & highlight, Clinique, 260 kr/styck // Highlight & contour pro palette, Nyx, 249 kr // Blending sponge, Kicks, 79 kr // Angle 501, Make up store, 265 kr. 

Lösfransar

Vad är det? Lösögonfransar behöver vi knappast motivera, få saker förstärker en look som maxade fransar. Applicerade på rätt sätt ger de dessutom ögat ett lyft.

Hur gör jag? Låt franslimmet torka en aning på fransen innan du fäster den vid din egen frans, då minimerar du risken för att fransen glider. Har du fransar som sitter tillsammans som en hel fransrad, kan du böja kanten ett antal gånger för att mjuka upp den och göra den mer formbar innan du limmar på den. Sätt fransarna på plats med en pincett.

Tips! Om målet är en pigg blick bör inte fransraden gå utanför den yttre ögonvrån.

lösögonfransar

Pro-lash individuals short & medium, Eylure, 69 kr // Pincett, Åhlens, 49 kr // Pro lashes Gabbi, Sweed lashes, 149 kr.

Non-touring

Vad är det? Som motvikt till contouringtrenden kom non-touring, en naturlig look där målet är att se osminkad ut, i alla fall på huden, ett sotat öga behöver du inte tacka nej till. Mål: Du vet att du har en bas, men ingen annan vet.

Hur gör jag? Satsa på att preparera huden ordentligt med mycket fukt och lägg en primer över ansiktet som jämnar ut ytan och eventuellt även verkar lite neutraliserande på röda, gula eller glåmiga partier. Jämna ut huden med en lätt färgad dagkräm eller BB-kräm och dutta en aning highlighter utan metallisk effekt eller glitter på näsben, pannans högsta punkt, ögonlock och kindben.

Tips! Tänk produkter i krämform så långt det är möjligt. De ger en hudliknande finish och naturlig lyster. Arbeta upp en lätt täckning i tunna, skira lager och täck enbart där du behöver det. Experimentera dig fram med fingrar och penslar för att se vad som passar produkterna bäst. Tänk på att arbeta in produkterna grundligt för maximalt naturlig finish.

nontouring

Airbrush away colour balancing primer, No7, 199 kr // Remarcable concealer, Marc Jacobs, 340 kr. 

AV: Lisen Sundberg

Den här artikeln innehåller köplänkar.