in

5 vanliga orsaker till ryggakne – och tips för hur du blir av med den

ryggakne dragare

Att ha akne i ansiktet är allt annat än roligt, men man kan också få finnar på ryggen och det kan för många vara minst lika jobbigt. Här är fem tips på hur du blir av med ”bacne”. Mer

När man kommer in i tonåren och puberteten är det många som får finnar, och tyvärr är det svårt att göra något åt hormonell akne då det inte riktigt går att påverka utifrån. Om man har riktigt stora problem med akne kan gå till en hudläkare som kan hjälpa en med att skriva ut receptbelagda läkemedel, och förhoppningsvis hjälper det en bit på vägen.

Men om man gått igenom puberteten och fortfarande får finnar då? Jo, då finns det en del man kan tänka på. ”Bacne” är ett ord ihopsatt av back och acne och betyder alltså ryggakne. Och när ett sådant problem till och med fått ett eget ord så vet man att man inte är ensam om att lida av det. Då kan man också vara säker på att det finns en del tips att del av! Här är fem tips du kan tänka på för att bli av med din ryggakne snabbare.

 1. Få bort håret i duschen

  En stor bov till ryggakne är att du inte tvättar ryggen ordentligt, vilket är förståeligt eftersom det inte är ett superlätt ställe att nå. Tvätta ditt hår med både schampo och balsam och skölj ur ordentligt, sätt sedan upp det med en klämma och tvätta resten av din kropp, och försök nå hela ryggen. Om man låter håret ligga på ryggen när man har balsam i (skyldig!) kan det hända att rester stannar kvar på ryggen och täpper igen ens porer vilket i sin tur gör att man kan få finnar.

 2. Ha inte på dig tajta kläder

  Om du har på dig tajta kläder stannar värme och svett kvar mellan ryggen och plagget, vilket gör det lättare att få finnar. Ha på dig kläder som är lite lösare i passformen, och som gärna är gjorda av bomull.

 3. Hoppa in i duschen direkt efter ett träningspass

  När du tränat är du svettig och svett kan, tillsammans med smuts och orenheter, en vanlig orsak till att du får finnar. Du kanske är helt slut efter träningspasset men se till att hoppa in i duschen asap. Kom också ihåg att sätta upp håret när du tvättar kroppen!

 4. Tvätta din BH regelbundet

  Jag tror inte någon här tvättar sin BH så ofta som man faktiskt ska (efter två dagars användning!) för ärligt talat – orka. Men har du mycket akne på ryggen ska du se till att vara extra noga med att komma ihåg att tvätta din BH regelbundet. Din BH är sitter ju tajt mot kroppen och är full av smuts och bakterier. In i tvättmaskinen med den! Eller om du vill va riktigt duktig och göra som man faktiskt ska, tvätta den för hand.

 5. Byt ut ditt tvättmedel

  Vissa kan vara känsliga mot parfymen i tvättmedel och få irriterad och dålig hud. Byt till ett tvättmedel som är parfymfritt och allergivänligt.