in

5 enka tips för att få dina porer att se mindre ut

mindre porer dragare

Hemmakurer, porstrips och en uppsjö av andra produkter på marknaden lovar alla att hålla dina porer rena och förminska dem. Men vad är det som faktiskt funkar om man vill få sina porer att se mindre ut? Vi har svaret! Mer

 1. Dammsug din hy

  Vi menar inte att du bokstavligen ska dammsuga ditt ansikte, men du ska göra en rejäl rengöring. Stora porer och överflödig olja går nämligen hand i hand. När talg fastnar i dina porer orsakar det en inflammation som gör att dina porer blir större. Använd en rengöring med kol i (kanske GlamGlows glittriga rengöring?). Kol är känt för sin förmåga att binda ihop sig själv med smuts och dra ut det ur porerna. Kol kan faktiskt binda sig upp till 800 gånger sin egen vikt med smuts och olja, berättar dermatologen Adam Geyer för Cosmopolitan.

 2. Exfoliera smartare

  I ett försök att hålla sin hy fräsch och porerna rena är den vanligt att man exfolierar för mycket, vilket kan göra att porerna blir inflammerade och då blir större. Byt ut de skrubbarna du har med mikroplaster i sig till exfolierings-produkter som innehåller AHA-syra eller BHA-syra. Använd det två till tre gånger per vecka, inte dagligen.

 3. Tajta till din hy

  Att ens hy åldras är oundvikligt, och det är ju ändå ganska charmigt. Det är ju härligt att få bli äldre! När man åldras förlorar huden kollagen och sin elasticitet, vilket är nödvändigt för en slät hy och porer. Detta gör din hud slapp, vilket är varför forskare tror att porers form ändras från en rund form till en mer droppliknande form.

  – Förut trodde man att man inte kunde ändra tillbaka formen men det kan man, säger Dr. Geyer.

  Produkter med jästextrakt stärker och tajtar till porernas väggar och gör att de blir mindre.

 4. Skydda dig från solen

  Vi vet att solen skadar vår hud på flera olika sätt men solen spelar även en stor roll i hur stora dina porer blir. UV-strålar förstör kollagenet i huden, som ju som sagt gör att dina porer blir större. Skydda dig med solkräm, oavsett om du ska spendera dagen på stranden i juli eller om du ska ta en snabb PW i mars.

 5. Sudda ut dem

  Medan du väntar på att tipsen ovan ska kicka in och börja verka så finns det quick fixes att ta till. Använd en primer som ”minskar” porerna, som på ett visuellt sätt mattar ner huden och fyller i dina porer så att de ser mindre ut. Använd en oljefri formula för att undvika att täppa igen dina porer.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.