in

4 enkla steg till vackra sommarläppar

lappdrag

Sommar och sol ska du såklart njuta av. Men glöm inte att skydda dina känsliga läppar. VeckoRevyn hjälper dig att behålla dem mjuka, glansiga och kyssvänliga hela sommaren lång.

Mer

Steg 1. Hitta problemet

Under sommaren är läpparna konstant exponerade för skadliga UV-strålar. Även flygplansluft och hårt luftkonditionerade inomhusmiljöer torkar ut läpparna, liksom din vanliga tandkräm, munskölj och ansiktsrengöring Att applicera läppbalsam precis efter att du borstat tänderna kan hjälpa. Om inte, överväg att byta till mildare produkter. Det du äter påverkar också, till exempel så irriterar salt och starka kryddor läpparna. Du kan öka fukten i hela kroppen genom att äta nyttiga fetter som valnötter, avokado och fet fisk.

Steg 2. Förbered

Tvätta läpparna med en mild tvål och se till att de blir helt rena. Ta bort flagor med hjälp av en mild hemmaskrubb: Rör ihop honung med lite havregryn och gnid in. Tänk på att alltid ta det försiktigt, läpparna är känsliga! Skölj av med ljummet vatten.

Steg 3. Återfukta

Om dina läppar är torra så skapar du en ”andra hud” genom att smörja och täcka över läpparna regelbundet. Att vara konsekvent är nödvändigt, en dag utan kan snabbt göra läpparna uttorkade igen. Gör det till en vana att alltid lägga ett tjockt lager läppbalsam innan läggdags som innehåller vaselin, lanolin, sheasmör eller kakaosmör – ingredienser som hjälper till att behålla fukten. Undvik mentol, pepparmint och alltför mycket parfym.

Steg 4. Skydda

Genom att aldrig låta läpparna vara ”nakna” på dagen behåller de
en vacker färg och form. Solen är en av de största orsakerna till torra läppar, och UV-strålarna skadar huden på lång sikt. Ett läppglan seller balsam med både UVA- och UVB-skydd förhindrar fuktförlust nu men förebygger även framtida russinläppar. Genomskinliga gloss utan solskydd är inte att rekommendera soliga dagar. Det blir lite samma effekt som när barn bränner myror med förstoringsglas. Smörj ett solskydd under eller spar det glansigaste glosset till kvällen. Teoretiskt sätt har läppstift tillräckligt med täckande pigment för att fungera som solskydd, så det funkar som skydd.