in

Vetenskapliga förklaringen: därför känns makeup-sex extra härligt

make up sex

Blir du kåt efter en hetsig argumentation med din partner? Då är du inte ensam. Att ligga med en person som du nyligen varit väldigt arg på kan kännas väldigt hett och passionerat – här är den vetenskapliga förklaringen. Mer

Om du har varit i en stormig relation är du förmodligen en expert på make-up sex, eller försoningssex som det även kallas. Att makeup-sex känns så fantastiskt har sina förklaringar.

Vår kropp och hjärna reagerar när vi blir arga eller upprörda. Våra hormonnivåer ökar, hjärtfrekvensen höjs och vår andning förändras. Flera av de hormoner som aktiveras vid ilska är också involverade när vi blir kåta.

Därför är make-up sex hett
Källa: Pixabay

Megwyn White har länge studerat sambandet mellan känslor i kontakt med kroppens fysiska reaktion. I en intervju med Refinery29 berättar White att det är tre hormoner som är huvudförklaringen till varför makeup- sexet känns extra sexigt.

– Adrenalin, noradrenalin och testosteron släpps ut när vi känner att ett förhållande äventyras.

White menar att kroppen reagerar när den känner av att man håller på att glida ifrån sin partner. I relationer där sex är mindre närvarande kan partnerna efter ett bråk, bli mer kåta på varandra och därav vilja ha sex. White menar att det är nyckeln till vår överlevnad, att man vill försonas och känna anknytning.

Därför är make-up sex hett
Källa: Pixabay

Nordadrenalin är avgörande för att en anknytning ska kunna ske. Stresshormonet har en viktig del i anknytningsprocessen då romantiska känslor utlöses av nordadrenalinet. Men kroppens inbyggda ”belöningssystem” är också avgörande, och ger oss en förklaring till varför försoningssex känns extra härligt. Dopamin är hormonet som belönar oss och blir högt när vi känner att det är bråk på gång i relationen. Dopaminnivåerna höjs för att vi ska vilja lösa problemet, vilket även sker när vi blir kåta eller får orgasm. Det är alltså inte så konstigt att vi blir upphetsade efter ett bråk.

Att makeup-sexet känns så emotionellt och fysiskt intensivt är alltså hormonernas förtjänst. Det förklarar varför hatkärlek i relationer förekommer och varför det kan kännas passionerat att bråka.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white