in

6 tantra-övningar du kan göra själv eller med en partner

Tantra
Foto: Sabina Tone / Unsplash

Vad är tantra egentligen? Har all tantra med sex att göra? Vi reder ut begreppet och ger tips på övningar du kan göra själv eller med en partner. Mer

Filosofi: Vad är tantrisk meditation?

Många kopplar tantra till något sexuellt som man utför med sin partner, och visst kan man säga att tantra fokuserar på intimitet. Men det handlar lika mycket om mindfullness. Ordet tantra betyder expandera och sprida, vilket beskriver det hela väldigt bra. Det handlar nämligen om att få en djupare kontakt med sig själv och lämna självmedvetenhet, osäkerhet och oro bakom sig. Grunden ligger i andningen, som ska ge mer energi och ökad känslighet. Här är 6 övningar du kan göra själv eller tillsammans med en partner.

1. Fokusera på din andning 

Först och främst, hur andas man på rätt sätt? Att ta fem minuter om dagen och fokusera på din andning kan hjälpa dig stressa ner. Detta kan du göra på bussen eller på jobbet. Ta djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen, eller gör någon av dessa tre övningar.

2. Andas tillsammans med en partner

Denna övningen handlar om att lägga märket till hur din partner andas och på så vis skapa en connection till varandra.

Gör så här:

  1. Sitt mittemot varandra.
  2. Andas långsamt in samtidigt och försök följa din partners rytm.
  3. Försök att befinna er i nuet och fokusera på att hitta ett flow i er andning.
  4. Upplev känslan i kroppen.

3. Ögonkontakt: Tantrisk meditation

Den här övningen kompletterar förra övningen då ni ska fortsätta med samma andning, men nu lägger vi fokus på ögonkontakten. Fortsätt andas enligt beskrivningen ovan, men se varandra i ögonen och håll kvar blicken. Vi vet att detta kan kräva lite övning, då det kan kännas ovant att behålla ögonkontakten såpass länge, men övning ger färdighet!

tantra övningar meditation
Bildkälla: Madison Lavern / Unsplash

4. Liggande andningsövning

Lägg er nu med ansiktena mot varandra, på varsin sida av sängen. Fortsätt med er synkade andning och er inövade ögonkontakt (som nu garanterat kommer kännas mer naturlig). Flytta lite närmare varandra, ett steg i taget, och känn efter vad som sker inuti kroppen.

5. Tantra för nybörjare

Nu kan ni testa på en lite längre övning som till exempel i videon nedan.

6. Sexuell övning: närvaro vid sex 

Om man vill så kan man ta med dessa övningarna och använda innan, under eller efter samlag. Självklart gör ni detta om båda känner sig bekväma med att testa. Ett tips är att välja en ställning som gör det enkelt för er att behålla ögonkontakten och andas långsamt tillsammans. Var öppen med din partner om hur det känns och berätta om någonting känns obekvämt!


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white