in

Underliv och bröst

underliv1
Går du och grunnar på frågor om ditt underliv eller övriga kroppen men vågar inte prata om det med någon? Lugn, VR ger dig svar på dina funderingar.

Här får du svar på frågor om ditt underliv och dina bröst och övriga kroppen. Om mens, utslag, bristningar, flytningar och allt där emellan! Mer

För trång?

  Kan man vara för trång? Nej. Om det är trångt och tar emot när du har samlag, så beror det förmodligen på att du inte är tillräckligt upphetsad, inte är tillräckligt våt eller spänner dig. Ha mer förspel, slappna av, använd glidmedel och gör inget när du inte är tillräckligt kåt.

Syns oskulden?

  Kan min kille se att jag är oskuld? Nej. På de flesta kvinnor kan inte ens en läkare se om de är oskulder eller inte.

Vestibulit

  Vad är vestibulit? Vestibulit innebär smärta runt slidöppningen vid beröring. Vissa kvinnor får smärta ibland vid samlag, andra får alltid ont vid samlag och kan inte heller använda tampong. Om du tror att du har vestibulit så ska du kontakta barnmorska, tyvärr är inte alla kunniga om vestibulit och du kan behöva leta efter en klinik där det finns experter. Vestibulit kan bli mycket bättre och botas ofta helt med rätt behandling. 

Flytningar

  Vad är flytningar och varför får man dem? Flytningar är ett sekret som livmodern producerar för att hålla spermier vid liv. Runt ägglossning får tjejer mer sekret och det är ofta genomskinligt och elastiskt, då kan spermierna leva i det i en vecka. Precis runt mens får man mindre och torrare sekret. Det är helt normalt och kroppens sätt att underlätta befruktning.

Slidans djup

  Hur stor är en slida? En slida är ungefär tio centimeter djup i normalt tillstånd, när kvinnan är upphetsad kan den tänja sig och bli längre. Slidans väggar ligger mot varandra en bra bit in i slidan. En bit in i slidan sitter livmodertappen, du kan känna den med ett finger.

Olika blygdläppar?

  Är det normalt att ha olika stora blygdläppar? Alla kvinnors underliv ser olika ut, precis som alla penisar är olika. Vissa har olika stora inre blygdläppar, vissa har små inre blygdläppar, andra har stora som sticker ut utanför de yttre blygdläpparna. Alla är olika, men fina på sitt sätt.

Utslag vid rakning

  Varför får jag utslag när jag rakar musen? Underliv är känsliga, när du rakar underlivet ska du helst ha nya rakblad varje gång. Raka medhårs och använd rakgel. Vissa klarar ändå inte av rakning, utan får små sår och knottror. Prova att använda en rakapparat istället, det blir mindre nära och kan ge lite stubb, men irriterar huden mindre.

Klitoris = ollon?

  Motsvarar klitoris killens ollon? Klitoris motsvarar ollonet på penisen, men är mycket känsligare än ett ollon. Klitoris är också den enda delen på kroppen som endast finns för sexuell njutning. På ett foster bildar samma celler klitoris på en flicka och ollonet på en pojke. Det som bildar penisen motsvarar kvinnans inre blygdläppar. De minst känsliga cellerna bildar slidan och pungen.

Allergisk?

  Kan man vara allergisk mot sperma eller kondomer? Vissa kvinnor får klåda och blir röda efter samlag på grund av känslighet mot sperma, då är kondom bästa lösningen. Om man blir röd eller får utslag av kondomer, kan det bero på allergi mot antingen glidmedlet i kondomerna eller på grund av latexallergi. Om det är glidmedlet så fungerar förmodligen en annan sorts kondomer. Om det är latexallergi så finns numera plastkondomer som är lika säkra som latexkondomer. De är lite dyrare, men är tunnare och skönare. RFSU har en plastkondom som finns att köpa på Apoteket som heter Zenith. Durex har en annan sort som heter Avanti.

Kissa efter sex?

  Varför ska man kissa efter sex? Det kan minska risken för urinvägsinfektioner. Under sex kan bakterier från slidan och analen spridas till urinvägsöppningen. Genom att kissa efteråt så spolas de bakterierna bort.

Analklåda

  Jag lider av klåda i underlivet, från mellangården till runt analen. Ibland kan det klia inne i analen också. Jag undrar vad det kan vara för något? Kommer klådan främst från analen är det analklåda du har och även det kan bero på svamp eller överdriven tvättning. Det kan också bero på fuktighet, bristande hygien, hemorrojder eller sprickor i ändtarmen. Är det analklåda finns exempelvis gelen Ac3 Comfort på Apoteket för egenvård.

Slidkramp

  Vad är slidkramp? Slidkramp eller vaginism är när slidmusklerna spänner sig ofrivilligt så att samlag gör ont eller blir omöjligt, och kvinnan inte kan slappna av i slidmusklerna vid sex. Slidkramp brukar uppstå om man har sex trots att det gör ont, till exempel vid vestibulit, eller utan att man har lust. Till slut säger kroppen ifrån. Det botas genom övningar, antingen på egen hand eller med läkarhjälp.

”Tänk om kondomen försvinner i slidan?”

  Kan kondomen fastna eller försvinna i slidan? Man ska alltid hålla i kondomen vid penisroten när penisen dras ut ur slidan efter samlaget, antingen du eller din partner. Dra aldrig ut penisen utan att hålla emot kondomen, då kan den glida av och sperman hamna i slidan. Kondomen kan inte fastna. Slidan är som en liten påse, och ungefär 10 cm djup. Öppningen till livmodern är så liten att inget kan försvinna in där. Det går alltid att få ut något med fingrarna. Om du inte får ut en tampong eller liknande själv så bör du gå till en barnmorska så fort som möjligt och få hjälp. Saker kan alltså inte försvinna i slidan.

Knipövningar

  Vad menas med knipövningar? Knipövningar eller kegelövningar går ut på att spänna bäckenbottenmusklerna och träna upp dem. Vältränade slidmuskler gör sexet skönare och många kvinnor kan bara få orgasm om de kniper åt med slidmusklerna under sexet. Knipövningar går ut på att spänna och slappna av musklerna i någon minut om dagen, och kan göras när som helst och var som helst. Du kan testa hur starka muskler du har genom att föra in ett finger i slidan, klämma åt och testa att både knipa och pressa ut och in fingret med musklerna. Som övningsredskap finns knipkulor (även kallade geishakulor) på alla sexshoppar.

G-punkten

  Hur hittar man g-punkten? För in ett finger i slidan och känn på den främre slidväggen (mot magen), några centimeter in i slidan finns ett litet område som känns lite svampigt. G-punkten känns bara när du är upphetsad, och ibland bara efter en stund stimulans på området. Du kan känna dig plötsligt kissnödig när du hittar den, men det går över. Det är enklast att stimulera g-punkten med fingrarna eller i ställningar bakifrån och ridställningen. Det finns även stavar som är specialdesignade för att komma åt g-punkten – det är de stavar som toppen är böjd på.

”Jag känner mig kissnödig!”

  När min kille pullar mig känns det som om jag är jättekissnödig och vissa gånger känns det verkligen som att jag kommer kissa. Är jag kissnödig eller känns det bara som det? Jag har inte haft sex förut och jag har inte fått orgasm tidigare. Grattis, du och din kille har hittat g-punkten som så många famlar efter i blindo! Det är nämligen inte alls ovanligt att det känns som att du är kissnödig när g-punkten stimuleras. Slappna av så går det med all säkerhet över. Gör det inte det, ja då går och slår en drill och fortsätter igen!

Rakat eller inte?

  Föredrar killar rakade underliv? Vissa killar tycker om det, andra inte, precis som vissa tjejer tycker om en rakad pung. De som tycker om det säger ofta att de tycker om att se mer av musen och att det gör det trevligare att ge oralsex. 

”Jag luktar konstigt!”

  Det luktar konstigt mellan benen, vad beror det på och vad ska jag göra? Förmodligen luktar det för att ditt underlivs pH-värde är rubbat. Det är inte för att du badar/tvättar den oftare. Tvärtom kan det vara så att du till vardags tvättar den för ofta och för mycket. Muttan är känslig för sånt. Bäst skulle den säkert må om du bara tvättade/blötte den varannan dag, men det kan ju vara svårt då du säkert gärna duschar varje dag. Använd i alla fall absolut inte tvål, utan bara vatten eller en skonsam olja eller tvål ämnad för intimhygien (finns olika alternativ på apoteken) max en gång om dagen. Och använd gärna trosor i snälla material, som bomull, och undvik för tajta brallor. Och låt muttan vara fri och bar så mycket som möjligt så ska du se att lukten försvinner!

”Min mens är brun!”

  Varför är min mens brun och inte röd som den brukar vara? Mensen går åt det brunare hållet när man blöder mindre. Normalt sett är det inget konstigt att mensen skiftar i mängd, men är du orolig för att du skulle vara gravid eller något annat så tycker jag att du ska gå till gynekologen och kolla upp så att allt står rätt till!

Utvecklade bröstvårtor?

  Kan bröstvårtor utvecklas? För vissa har bröstvårtor som strutar och andras är som ”kulor”. När man var liten hade ju alla ”strutbröstvårtor”. Ibland är mina som strutar och ibland är de som ”kulor” – är det normalt? Ofta har man lite ”strutigare” bröstvårtor under tonåren när brösten håller på att växa till sig. De brukar också vara lite stora i proportion till brösten, men brösten brukar växa ikapp vad det lider. Men det du syftar på är nog när bröstvårtan styvnar. Det gör den när man fryser, ryser, blir upphetsad eller om man typ klämmer till den lite. Sedan när man är varm och/eller avslappnad är den inte ihopdragen på samma sätt – så är det för nästan alla.

Växer brösten av kläm och sug?

  Sedan jag blev tillsammans med min kille har mina bröst växt från B till D. Växer brösten av att ens kille klämmer och suger mycket på dem? Nja, det finns egentligen ingen forskning (som publicerats i alla fall) som påvisar samband mellan beröring och bröstväxt. Inte heller ökar kroppens produktion av östrogen (som är det hormon som stimulerar bröstens tillväxt) av beröring och/eller sexuell upphetsning. Däremot är det många som upplever det du upplevt, att brösten helt enkelt växer när man är i ett förhållande. För många kan det ju handla om att alla mysmiddagar och filmkvällar gjort att man lagt på sig lite och att det satt sig på tuttarna, men många upplever det ändå – utan extra kilon. Så det kan ligga något i det, trots forskningen, att regelbunden beröring kan stimulera tillväxten! Alla hormoner som snurrar runt i kroppen av förälskelse, kärlek, beröring och kåthet – klart att det kan hända grejer. Sen är ju allas kroppar olika och påverkas olika av allt, så även om det inte händer alla kan det säkert vara så för vissa. Sanningen är ju faktiskt att DU känner din kropp bäst av alla! I ditt fall kanske det handlar om att du fortfarande befinner dig i åldern då brösten faktiskt vanligtvis växer (upp till 20-årsåldern). Det kan ju alltså vara så att dina tuttar hade växt precis lika mycket det här året även om du inte träffat din kille, det är svårt att veta. Om det inte är så att du börjat med p-piller sedan dess? Då kan det mycket väl vara förklaringen. Var inte rädd för att få ännu större bröst för att din kille klämmer och suger på dem, de lär inte växa sig större i all oändlighet på grund av det.

Sår i slidan?

  Min kille pullade mig så att det gjorde ont och sen smakade jag blod när vi hade oralsex. Nu har jag ofta bruna flytningar, speciellt efter sex. Kan jag ha fått ett sår? Det kan absolut vara så som du misstänker, att det blev någon form av skavsår som började blöda. Det är inte ovanligt och heller inte farligt. Dock är det lite oroande att du började blöda igen. Det kan eventuellt vara så att han kommer åt din livmodertapp som av någon anledning börjat blöda. Händer det en gång och sedan försvinner brukar det vara lugnt. Men nu, eftersom det hänt det upprepade gånger så du måste gå och kolla upp det, genast. De bruna flytningarna behöver i sig inte vara farliga heller, men kommer de regelbundet och efter sex kan de vara en indikator på att något inte står rätt till. Det kan vara en infektion i livmodertappen, men det är bara en gissning, så gå till Ungdomsmottagningen så hjäper de dig!

Bröstförstorande creme?

  Jag undrar om det finns några tabletter eller cremer som gör brösten större? Fungerar de verkligen och är dyrare varianter i såna fall bättre än billiga?   Det finns en hel del sådana cremer, men om de funkar så handlar det bara om någon halv millimeter. Bröst växer av hormoner och inte av magiska piller eller cremer. En del får ju därför större bröst av p-piller, eftersom de innehåller hormoner, men det är ingen bra anledning till att börja knapra. Ibland måste vi nog bara acceptera att vi är stöpta i den form vi är – och vara glada för att vi är de vi är, med stora eller små bröst. Dessutom är små bröst skitsnyggt.

Konstiga flytningar

  Jag är oskuld och har fått väldigt konstiga flytningar. De är gula, tjocka slemmiga och luktar surt. Jag använder ofta nylontrosor och tajta jeans, fast när jag är hemma går jag i mjukisbyxor utan trosor. Vad ska jag göra? Lite flytningar är inget konstigt, det är något vi alla har ibland. Men förändras de och börjar lukta som dina gör kan det vara så att du har en infektion. Det vanligaste är svampinfektion. Det kan också tyda på infektion i livmoder eller äggledare, det är inte lika vanligt som svamp. Att det är klamydia är knappast troligt eftersom du är oskuld. Gå till Ungdomsmottagningen bums och kolla vad det är, och få behandling därefter. Då försvinner det äckliga snabbt! Är det svamp så kanske du får skippa tajta jeans ett tag och satsa på bomullstrosor. Vissa är helt enkelt känsligare än andra. Det kan ju också vara så att det ”bara” är tonårshormoner som spökar, men det lär du få reda på hos Ungdomsmottagningen. [adSpace placement=”auto”]

”Rädd för mina blygdläppar”

  Jag är oskuld och vet inte om jag kommer våga ha sex på grund av att min ena inre blygdläpp är mycket större än den andra. Den hänger liksom ut. Är jag ensam om det här? Tänk om en kille tycker att jag är onormal eller ful? Vet inte om jag fixar detta. Du är verkligen inte ensam om att ha olika stora blygdläppar! Tvärtom har du ganska många med dig där. Tyvärr är det i princip lika många som är oroliga också. Du och alla andra går alltså runt och mår dåligt över något som är helt normalt. Det är inte konstigare att ha olika stora blygdläppar än att inte ha det. Och när det kommer till killar så behöver du heller inte oroa dig. De allra flesta bryr sig inte ett skit om blygdläppssymetri, är en kille kåt på dig och kanske till och med förtjust eller kär så tycker han tvärtom att det är härligt – om han ens lägger märke till det (vilket han förmodligen inte gör). Och den lilla skaran som skulle tycka att du är onormal eller ful, de har inte fattat vad sex handlar om överhuvudtaget. Och så är de nog lite dumma i huvudet också. Du kan fixa detta genom att inse att det är vanligt att se ut så, att du inte är onormal eller ful på något sätt och att du inte har något att skämmas över.

”Bröstvårtorna drar ihop sig”

  Mina bröst är ofta uppsvällda och jag har liksom inga bröstvårtor utan det är mer som en fortsättning på brösten och de blir som hängpattar. Men när jag fryser eller är riktigt varm drar de ihop sig, eller när jag sitter och pillar lite på dem. Varför blir det så? Precis så ska det vara och precis så är det för alla. När vi fryser eller blir upphetsade, och ofta faktiskt när vi tränar, blir bröstvårtorna styva både på tjejer och killar. Lite som gåshud typ. Snyggt eller inte, det får man avgöra själv, det är så det är bara.

”Jag blöder hela tiden!”

  För ett år sen förlorade jag oskulden och har inte haft sex igen förrän nu. Det kändes trångt i början och jag började blöda, vilket jag inte gjorde första gången. Och jag blöder fortfarande! Lika mycket som om jag skulle ha mens. Är det här någon könssjukdom eller satte sexet igång min mens i förväg? Det gör inte ont, men det är lite läskigt och börjar bli jobbigt. Blödningar från underlivet efter sex kan bero på en massa olika saker – till exempel torra slemhinnor eller känslig livmodertapp. Sen kan det ju vara så att mensen kan sättas igång tidigare av samlag. Men, är blödningarna ihållande (alltså att du fortsätter blöda efter samlag) så ska detta tas på allvar. Inte för att skrämma upp dig, men är det så bör du absolut gå till Ungdomsmottagningen eller gynekologen för att kolla upp vad det kan vara för fel.

”Jag blir för våt!”

  Förut har jag haft svårt att bli riktigt våt men med min nuvarande kille är det tvärtom. Så fort han rör mig blir jag så blöt att det nästan rinner, nästan som slem. Jag blir äcklad och det känns inte skönt med sex för att det är så blött. Det började inte på en gång utan det bara hände för ett tag sedan. Vad kan det bero på? Det låter som att det är något som är fel. Det låter snarare som att du blir riktigt, riktigt upphetsad av din kille. Något som du kanske inte blivit av de andra killarna/situationerna? Och att det kom efter ett tag är ju inte så konstigt egentligen – det tar ju ett tag att verkligen hitta det bästa hos varandra sexuellt. Men det är jättesvårt att sitta här och bedöma någon annans slem, så om det verkligen är jobbigt och stör ert sexliv så ska du definitivs gå och prata med en gynekolog.

”Finniga vårtgårdar?”

  Jag har problem med mina vårtgårdar. Det ser ut som om jag har finnar där, men jag tror inte att det är det. Jag vet inte om någon annan som har något likadant och jag skäms över mina bröst. Vad ska jag göra? Är det normalt? Detta är ju jättevanligt! Det är troligtvis fler som har såna än som inte har. Så ja, det är normalt och fram med tuttarna bara!

Större bröst av p-piller?

  Jag vill gärna ha större bröst men inte operera mig. Jag har hört att man kan få större bröst av p-piller, men jag har inte fått det. Vilka p-piller kan man få större bröst av? Det är helt omöjligt att svara på eftersom det är helt olika från person till person. Vissa går upp i vikt av samma piller som andra går ner i vikt av, vissa får bättre hy av de piller som andra får acne av. Och vissa får megatuttar av piller som andra får mindre bröst av. Och många får inga biverkningar alls. Prova dig fram till vilka p-piller som är bäst för dig, men jag tror inte att det är någon god idé att bara fokusera på bröstbiten. Det är svårt tatt hitta p-piller som man mår bra av, så jag tycker att det är vad du ska prioritera. Dina tuttar är säkert fina och härliga som de är!

”Min mens är jättelång!”

  Min mens är regelbunden och jag blöder inga stora mängder, men den tar nästan aldrig slut! Jag kan ha mens i tre veckor. Det är väl inte normalt? Jag är orolig, är det något som är fel? En kompis har föreslagit p-piller. Nej, det är inte normalt att ha mens i tre veckor. Det är möjligt att p-piller är lösningen, eller något helt annat. Klart är i alla fall att blödningar i underlivet, utöver det vanliga, alltid ska tas på allvar så gå till ungdomsmottagningen och kolla upp det bums!

Röda prickar där nere

  Jag har nyligen tagit bort allt hår där nere. Men nu har jag fått massa röda prickar, jag förmodar att det blivit något knäppt med hårrötterna. Hur ska jag göra för att undvika detta och hur får jag bort det?   Ja, dina hårsäckar har förmodligen blivit inflammerade och det är extremt vanligt när det kommer till intim frissning. Det kommer gå över av sig själv om du låter det vara ett tag. När du rakar dig ska du ha kallt/ljummet vatten och raka medhårs. Använd gärna produkter avsedda för ändamålet, som rakgel och after shave (finns på apoteket från både ACO och RFSU) samt en bra rakhyvel. Tyvärr är röda prickar något som många får dras med ändå om man rakar. Men du kanske inte är en av dem!

”Jag muspruttar!”

  Varje gång jag har sex (missionären) så muspruttar jag! Varför? Muspruttar drabbar precis alla och så jäkla farligt är det faktiskt inte. Du gör bättre att garva åt det än att må dåligt. Men visst förstår jag att det är jobbigt om det händer precis hela tiden. Du ligger helt säkert i sådan vinkel att för mycket luft kommer in i dig. Den måste ju ut på något sätt, och då låter det. Säkert är det också så att du nu tycker att det är så jobbigt att du spänner dig – vilket inte underlättar. Förmodligen räcker det med ett litet knyck åt ena eller andra hållet så att vinkeln justeras och att du slappnar av. Men känns det lite för luddigt, testa nästa gång det händer att byta ställning, exempelvis till att du sitter på honom eller kanske bakifrån på mage så ska du se att det försvinner.

”För mycket könshår?”

  Det känns som att jag har för mycket könshår. Är det normalt att man rakar sig nästan till anus? Man ska väl egentligen inte ha hår där nere vid blygdläpparna? Jag känner mig onormal och skäms. Nej, nej, nej, du är helt fel ute! I princip alla har hår till och runt anus och där nere vid blygdläpparna. Sedan är ju mängden hår och huruvida man rakar eller inte extremt individuellt. Du är alltså inte ett dugg onormal och behöver inte skämmas.

Hår i rumpan – en killgrej?

  Är det normalt med grövre hårväxt mellan skinkorna på tjejer? Känns lite som en killgrej, men jag kanske har fel? Nej, det är inte en killgrej! Det är mer bara en grej. Precis som med det mesta är det olika från person till person, men varken konstigt eller ovanligt.

”Hur rakar man sig?”

  Hur ska man raka sig där nere? Ska jag ta bort uppifrån eller från sidan? Vad finns det för produkter?  Det finns jättebra produkter från RFSU på apoteket, både raktvål, rakgel och en kräm att använda efter rakning. Sen är det schysst om du använder en lite dyrare rakhyvel, engångshyvlar är inte så snälla. Använd ljummet vatten och raka alltid medhårs (blir oftast snett uppifrån) för att undvika röda prickar.

Kliande bröstvårta

  Min ena bröstvårta har börjat klia. Ibland ser det ut som om den fjällar och har ett litet jack i sig. Vad beror det på?   Det låter som att du fått en torrspricka, såna har vi ju alla lite överallt lite då och då. Pröva att smörja in den med någon riktigt fet creme, typ helosansalva. Blir det inte bättre på några dagar – besök en hudläkare!

”Jag skäms för mina bristningar!”

  Jag vågar inte hålla på med killar eftersom jag skäms så mycket över min bristingar på låren. Ingen av mina kompisar har några bristingar. Varför får jag bristningar? Vet du varför du inte har sett några bristningar på dina kompisar? Jo, för att bristningar är en sån grej man inte ser på andra. De ser säkert sina egna bristningar men inte dina. För vi har dem nästan alla. I alla fall alla som gått ner eller upp i vikt, varit gravida eller ökat eller minskat sin muskelmassa. Eller varit tonåring (de flesta får det då man liksom växer i sin kropp). Ingen kille kommer att bry sig om dina bristningar. Man ser som sagt inte andras bristningar och speciellt inte om man är kille och sugen på en tjej. Då är bristningar det sista man tänker på. Är det en allvarlig kosmetisk defekt så finns det olika laserbehandlingar och grejer – men det är absolut ingenting du behöver överväga eller ens bry dig om. Du kommer säkert att kunna bli tillfreds med dina bristningar till slut ändå.

”Hur får jag tillbaka mina bröst?”

  Jag har alltid haft små bröst, breda höfter och en rejäl rumpa. Nu när jag har tränat väldigt hårt har mina bröst försvunnit. Jag har gått från mullig till benig. Har försökt träna mindre och äta mer för att få tillbaka mina former men vill inte ha massa extrakilon på rumpan och magen. Hur ska jag få tillbaka mina riktiga, naturliga bröst? Åh, vad du är hård mot din kropp och dina stackars bröst. Det är verkligen jobbigt att känna ett så starkt som hat mot något som är så ofrånkomligt som sin egen kropp. Den är ju där och ni skulle båda må så mycket bättre om ni jobbade med varandra istället för mot varandra. Dina bröst är nog inte fulare nu, bara annorlunda. Och eftersom det tog ett tag för dig att vänja dig vid, och gilla, dina ”förra” bröst är det inte så konstigt om det tar ett tag att lära dig gilla dina ”nya”. Ge din kropp en chans, om du tränat ner dig från mullig till benig så är det klart att inte tuttarna stannar i sin fylliga storlek och form, det är ju att kräva lite för mycket av dem. Sen kanske du har tränat för hårt? Är du benig så kanske du har råd att lägga på dig lite även på lår och mage, för självklart sätter det sig även på brösten om du går upp i vikt. Det viktigaste av allt är att du mår bra inombords. Vad händer där inne? Hur är det med själen? Hur mår den? Var snäll mot dig själv. Ge dig själv en liten paus, andas och tänk på allt som är fint och unikt med dig!

”Ärver man bröststorlek?”

  Jag har hört att man ska ha ungefär lika stora bröst som min mamma. Min mamma har stora bröst och det har inte jag, tvärtom är mina rätt så små. Jag är 18 år och har 70A i bh-storlek, det känns inte normalt. Mina bröst har liksom slutat växa och jag mår dåligt av det. Varför får jag inte lika stora bröst som min mamma har? Var har du hört detta om att man ska ärva sin mammas bröststorlek? Det är ju inte så förvånande att det i många fall blir så, eftersom man ju faktiskt är en produkt av ens biologiska föräldrar, men att man får just bröststorleken av sin mamma, det är nog inte någon definitiv regel. Man kan ju lika gärna få sin mammas nässtorlek och så blir bröstens storlek en blandning av din farmors eller mosters. Så strunta i din mammas bröst. Dina bröst är dina unika och det är därför de är så bra! Och vadå inte normalt? Sen när blev 70A i bh-storlek inte normalt? Det är det ju visst. Hur fint som helst, och väldigt praktiskt (och snyggt) att kunna gå utan bh ju!

Prickig rumpa!

  Jag har så konstiga prickar på min rumpa. De ser inte direkt ut som finnar, utan snarare som röda små prickar. Vad kan jag göra för att bli av med dem?  Alla har väl prickar eller små kvisslor på rumpan? Du kan ju försöka att sköta om huden där såsom du sköter resten av sin hud, typ peela och smörja lite så att den inte torkar ut och blir irriterad. Upplever du att prickarna blir värre – gå till en hudläkare för att få professionell hjälp.

Svullna blygdläppar

  [adSpace placement=”auto”] Efter att jag hade sex med en kille svullnade mina blygdläppar upp. Det svider mycket och gör verkligen ont! Har även haft klåda tidigare, men det var inte så allvarligt. Vad kan det bero på? Det är förmodligen inte allvarligare än att du fått just ett skavsår, vilket händer om man har haft sex fast man varit torr eller bara legat i ordentligt. Svedan och svullnaden bör gå ner om du bara vilar underlivet och luftar det. Du kan också testa att kyla ner det med exempelvis lite is inlindat i en handduk. Det är nog inte någon fara, men går det inte över på några dagar så bör du gå och kolla upp det hos en gynekolog.

”Jag blöder vid sex!”

  Jag hade sex med en kille och började blöda – pinsamt! Mitt ex var mycket mer välutrustad än den här nya killen, men då kom det inget blod. Nu vågar jag inte ha sex längre. Vad är det för fel på mig? Om alla som blödit lite vid samlag aldrig mer skulle ha sex skulle befolkningens fortplantning vara mycket illa ute. Det har i princip hänt alla någon gång. Det kan vara ett skavsår, att du inte var våt nog eller att han kom åt livmodertappen så att det kom lite blod – men det kan också vara exempelvis klamydia eller cellförändringar på livmodern. Händer det en gång och det inte gör ont är det förmodligen ingen fara.  Att man blöder har snarare med vinkel eller position att göra, snarare än storlek. Å andra sidan, har du inte haft sex på ett tag vet du ju inte om det kanske skulle ha hänt igen? Det är nämligen jätteviktigt att du kollar upp det hos en gynekolog om det gäller upprepade blödningar i samband med sex! Få inte panik för det är säkert ingen fara alls, men gå och kolla upp det så att du vet. Vad det än är så kommer du säkerligen våga och vilja ha sex igen.

”Jag blir bajsnödig av sex!”

  När jag har sex blir jag bajsnödig och jag oroar mig för att det skulle hända en olycka, trots att jag inte är nödig på riktigt. Är det inte så att man känner sig kissnödig? Jag kan inte slappna av ordentligt under akten på grund av detta. Vad ska jag göra? Det vanligaste är kanske att man blir kissnödig, eller att det känns som så. Anledningen är att underlivet kläms åt och att g-punkten trycker på urinröret. Det låter inte så konstigt att du känner dig bajsnödig heller. Tänk dig alla nerver där nere och omkring som stimuleras och alla muskler som drar ihop sig och krampar och har sig. Det kan kännas obehagligt, men du kommer inte bajsa på dig. Se till att gå på toaletten innan och var inte knasig i magen nästa gång, så att du verkligen kan vara säker på att det inte kommer att ske någon olycka. Slappna sen av! Har du gjort det en gång och märker att det inte har med egentlig bajsnödighet att göra så kommer du nog släppa din noja. Lycka till!

”Det skaver där nere och jag får ont i ryggen”

  Under samlag känner jag smärta i nedre ryggen. Det känns som om min killes snopp ska komma ut i ryggen och det skaver där nere. Det gör även ont när jag har tampong. Vad beror det på? Det är så svårt att säga vad just ditt problem är, då det finns så många orsaker till samlagssmärtor. Tyvärr. Det kan till exempel bero på att du inte är tillräckligt kåt och våt så att det skaver – och att han kommer åt din livmoder, kanske använder ni en ställning som inte funkar för er? Se finns ju sjukdomen vestibulit, vilket är samlagssmärtor som man inte riktigt vet vad de beror på. Men de symptom du beskriver kan också tyda på endometrios, en relativt vanlig åkomma (cirka 10-15 % av alla menstruerande kvinnor tror man lider av detta) som betyder att livmoderslemhinna finns utanför livmodern – och som alltså kan leda till de besvär du beskriver. Allt det här kan man ju få rätt hjälp för om man lyckas sätta fingret på vad problemet är. Gå till en gynekolog eller ungdomsmottagning pronto! Läs gärna på lite innan på vestibulit.com och endometriosforeningen.com – för det är alltid bra att ha ett hum och lite kött på benen när man går dit.

Vätska ur brösten

  Är det normalt att det kommer ut genomskinlig vätska när jag ”trycker” på börstvårtan? Kan det vara ett tecken på att jag är gravid? Min menst är en vecka försenad. Kontakta en barnmorska/läkare. Det behöver inte vara någonting allvarligt, men kan i extremfall vara någonting allvarligt, men i extremfall kan det vara ett tecken på cancer. Oroa dig dock inte i onödan! Ibland kan det bero på ökad produktion av det hormon som normalt produceras i samband med graviditet, så finns det en chans att du kan vara gravid så tycker jag att du omedelbart ska göra ett graviditetstestför att veta säkert.

Hur gör jag ena bröstet större?

  Mina bröst är olika stora! Och inte lite heller, en hel bröststorlek! Är det normalt? Kommer det att växa bort? Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt, speciellt när bikinin ska på. Det är väldigt vanligt att börsten har olika form eller storlek. Faktum är att jag skulle vilja påstå att nästan allas bröst mer eller mindre diffar på något sätt. En hel behåstorlek kanske inte är vad de allra flesta upplever, men väl en hel del. Det kanske inte känns toppen alla gånger, men tyvärr (eller tack och lov i de flesta fall) är vi alla skapta olika och ser ut som vi gör. Kanske kommer de att växa ikapp varandra, mycket kan hända om du till exempel äter p-piller, blir gravid eller ammar. Kroppen works in mysterious ways. Men det är också mycket möjligt att det här är något du får dras med. Och då finns det egentligen bara två alternativ – antingen finns det operationer du kan genomgå eller så lät du dig att tycka om dina bröst för vad de är. Och av de två alternativen är det sistnämnda att rekommendera.

”Påverkar maten hur jag luktar där nere?”

  Jag har hört att man kan påverka lukten ”där nere”, beroende på vad man äter. Stämmer detta? Och vad ska man i så fall äta, respektive undvika att äta, för att lukta godare eller mindre illa? Maten vi äter påverkar allt – såväl kroppen som psyket, så visst gäller det att äta bra för att lukta gott. Men det finns inte riktigt lika starka samband som det finns för killar (exempelvis sägs sparris få sperman att smaka illa och ananas ska få den att smaka mumma). Däremot kan en överkonsumtion av socker och sötsaker rubba din bakteriebalans – vilket kan få dig att lukta illa – och leda till svampinfektion som du sällan luktar gott av. Andra tips för att bibehålla pH-belansen är att inte tvätta dig för ofta och inte med tvål. Använd hellre en skonsam olja eller intimtvål från till exempel Aco eller RFSU. Sov utan trosor och använd bara trosor i bomull. Gå naken så mycket som möjligt och försök att undvika för tajta jeans. Och sist men inte minst, acceptera att vi alla har dåliga och illaluktande dagar ibland!

”En extra vägg i slidan”

  I min vagina har jag som en extra vägg eller ”sena” eller vad man ska kalla det, som är i vägen när jag ska ha sex. Jag har haft sex ett par gånger och det har varit ett stort problem att komma in i mig och det har inte varit speciellt smärtfritt (vi har provat med glidmedel också). Kan man operera bort den? När jag pratade med min barnmorska om det förstod hon inte vad jag menade (vågade inte bli undersökt). Det låter som att du har någon ojämnhet på slidans innerväggar och om du verkligen vill ha hjälp med det här så måste du låta någon undersöka dig. Det är verkigen inget farligt alls, det är skönt att få veta hur det står till där nere från någon som verkligen vet vad hon pratar om. Det låter som något som kan gå att töja ut, att du alltså kan börja försiktigt, försiktigt med ett finger i taget, med glidmedel, för att sedan prova med en liten, liten dildo och sedan prova en större. Men som sagt, låt någon undersöka dig för att veta säkert!

Svettproblem!

  Jag måste bara få fråga varför man får handsvett och fotsvett? Det är ett riktigt stort problem för mig. Ibland svettar jag så mycket att mina händer är helt genomblöta. Det finns verkligen hur många som helst med ditt problem och lika många teorier till varför. Om du svettas så mycket på händer och fötter att du känner dig hämmad i ditt vardagsliv så lider du förmodligen av överdriven svettning, så kallad hyperhidors. Förmodligen är orsaken att du har överaktiva svettkörtlar. Orsaken till det är i sin tur inte helt känd, men oftast brukar problemen förvinna med åldern. Och så finns det massor av produkter som kan hjälpa dig. På Apoteket finns bland annat Absolut Torr, Bats antiperspirant creme och Ccs fotspray. På gents.se hittar du Maxim Antiperspirant roll-on och Maxim Antiperspirant wipes (det är alltid bra att använda svettprodukter för män, eftersom de oftast är starkare och mer effektiva). Skulle inget av det här hjälpa bör du vända dig till vårdcentralen, som kan hjälpa dig med andra behandlingsmetoder och konsultation med läkare.

”Kan jag få bort mina bristningar?”

  För någon vecka sedan såg jag att jag hade fått bristningar på insidan av låren. Jag är inte överviktig och har inte så stora lår, så varför har jag fått det? Vad kan jag göra för att minska, ta bort eller förhindra att jag får fler? Det är inte alls bara överviktiga som får bristningar, det kan lika gärna uppstå av att du växt på längden mycket och/eller snabbt eller att du pendlat i vikt. Att de på låren brukar indikera på att det är längd det handlar om, kan det stämma? Vissa får mer än andra och du kanske är en av dem som har lätt att få det, som har oelastisk hud helt enkelt. För det är just vad det handlar om, att huden inte hänger med i tillväxten. Men det du verkligen måste förstå är att i stort sett alla har bristningar i någon form. Eriksbergskliniken i Stockholm tar bort bristningar med hjälp av någon lasermetod, men det tar tid och kostar pengar – och metoder som dessa tar oftast inte bort bristningar helt. Snarare jämnar de ut huden en del. Det är billigare och mysigare att inse att du är precis lika snygg med dina bristningar som utan. Med det sagt, så kan du till viss del förebygga bristningar med havandeskapolja.

”Min kille känner en knöl”

  När min kille använder sina fingrar i mig känner han någonting. Han förklarade det som en liten ”knöl”. Eller, ja, den är lika stor som en fingertopp och han kan ”ta på den”. Nu undrar jag vad det är och om jag ska bli orolig eller inte. Jag tänkte att det kanske kan vara den där tappen eller halsen, men kan jag vara så ”kort” inåt att han kommer åt den? Det kan vara livmodertappen han kommer åt (långa fingrar?), men då borde du känna av det i magen. Annars är man ju lite allmänt knölig därinne. Det låter som att du inte varit hos gynekologen på ett tag och eftersom du uppenbarligen är sexuellt aktiv så varför inte gå dit och förklara dina tankar så kan de förklara allt om vad det är och inte är? Men först, pröva själv att stoppa in ett finger och känna efter hur det känns, hur du känns. Har du gjort det innan så kommer du ju upptäcka om något är knas. Det lönar sig alltid att lära känna sin kropp, insida som utsida!

Slemklumpar i underlivet?

  Jag har märkt att jag ibland har små slemklumpar i mitt underliv, som liknar något i form av snor. Det är inte obehagligt och ger ingen skada, men det ser lite märkligt ut. Är det något fel på mig? Det du får är flytningar och är något som alla får då och då, bland annat skyddar de mot infektioner. Förmodligen är de ofarliga, men om de förändras i färg och konsistens – till exempel blir blodblandade, börjar lukta illa, blir betydligt rikligare eller att de kommer i samband med klåda – är det absolut läge att gå till Ungdomsmottagningen och kolla upp vad de beror på.

Klåda vid rakning

  Jag har rakat mig där nere för första gången och nu har det börjat klia. Hur får jag bort klådan? Och kan jag fortfarande använda mina älskade spetsstring? Det låter helt klart som att huden är irriterad och så behöver det inte alltid vara, inte för alla i alla fall (man kan ju vara extra känslig eller så). Investera i en schyst rakhyvel, en som kostar lite extra, för det är faktiskt så att de är mycket bättre och snällare mot huden än de billigare. Sen ska du raka dig medhårs, alltså åt samma håll som hårstråna växer, med varmt vatten som gör hårstråna mjukare och mer följsamma. Smörj sen in med en babyolja eller intimkräm (finns på apoteket) och låt torka en stund utan trosor. Det borde räcka, men kliar det fortfarande så kanske du i alla fall kan lägga dina spetsstring åt sidan tills det är bättre. Om det visar sig att de är boven i dramat kan du ju ha dem som partajartrosor som åker på vid speciella tillfällen. Det här med rakning kan minst sagt vara lite knivigt ibland, men VR hjälper dig att fixa både bikinilinjen och benen – utan rakfinnar! Varit på sol- och badsemester oh drabbats av klåda eller jobbiga flytningar? Här kommer lösningen på 8 semesterplågor där nere. Och nu tar vi och krossar 6 myter om tamponger – en gång för alla!  

Fler sexiga kategorier

  Analsex Graviditet Kärlek Könssjukdomar Onani och orgasm Oralsex Oskuld Samlag och lust Sexleksaker Sexställningar Snoppar och stånd Preventivmedel

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white