in

Därför ska du inte ha en sugar daddy (hur lyxigt det än låter)

sugar daddy
Foto: Alex Ivashenko

Fenomenet sugar daddys, eller sugardejting, sprider sig i Sverige. Men vad är det egentligen? Och vilka risker finns det med den typen av dejting? Mer

Sedan coronapandemins start har allt fler unga tjejer sökt sig till sugar daddys, skriver Svenska Dagbladet. Men ökningen började tidigare än så. Sedan 2017 har många fått upp ögonen för fenomenet sugardejting i samband med att sajten ”Rich meet beautiful” lanserades i Sverige, skriver Forte. Att söka sig till denna typ av sida handlar alltså inte om att hitta en vanlig relation, där två parter inleder ett förhållande på liknande premisser. Sugardejting baseras på att det finns en part som är överlägsen den andre, och den parten är den som har makt och pengar. Så, vad kan detta få för konsekvenser egentligen?

Vad är en sugar daddy?

Låt oss börja med att reda ut lite begrepp! Vad är en sugar daddy egentligen? Det är oftast en äldre man som är villig att betala för att umgås med en yngre part – oftast en ung tjej. Det kan handla om allt från dyra restaurangbesök och shoppingturer, till semesterresor och hotellövernattningar. Den unga tjejen kallas för ”sugar babe” och det är den vanligaste typen av förhållande. Ett annat exempel är då en äldre kvinna, ”sugar mom”, söker en yngre man, som då blir ”sugar boy”. Det som förväntas av den yngre personen i relationen är att denna ska umgås med den äldre i utbyte mot gåvor och pengar.

Texting
Foto: Jacob Boavista / Unsplash

Därför ska du undvika sugardejting-sidor

Det är alltså främst genom internet som unga kvinnor kommer i kontakt med dessa män. En av dessa sugardejting-sidor är Sugardaters, som startades 2013 och som idag har en miljon medlemmar över hela världen. När VeckoRevyn kontaktar Sugardaters påstår de att de riktar sig till personer som är redo för romantik, en långtidspartner eller en lättsam affär.

– Sugardaters riktar sig främst till framgångsrika människor som letar efter en ungdomlig och charmig partner och vice versa, säger Alexandra, som är den på Sugardaters som svarar på frågor när vi hör av oss. Något efternamn får vi inte ta del av.

Kanske låter det som ett helt harmlöst sätt att träffa en partner på, som vilken dejtingsida som helst, men inofficiellt kan detta vara början på en typ av prostitution, där sexköparen försöker kringgå sexköplagen.

– Det här är ren och skär prostitution. Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger Simon Häggström är kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa) i en intervju med Expressen.

Det finns exempel på fall där sugardejting har fått förödande konsekvenser. I Uppdrag gransknings program om sugardejting och sexhandel från 2018 berättar en ung kvinna om sina erfarenheter. För henne blev sugardejting en ingång till prostitution.

– Men jag visste ju att, vem ska jag berätta för? Jag har ju gått till mina våldtäkter själv. Ingen kommer bry sig om mig, säger hon i programmet.

Sugardaters: Ökning med 17 procent juli 2020

Enligt Alexandra har det skett en ökning av medlemskap på Sugardaters.com de senaste åren och det pikar under januari, maj och juli varje år. Enligt henne ökade antalet medlemmar med 17 procent i Sverige i juli 2020.

Efter att vi skapade ett eget konto på Sugardaters tog det inte lång tid innan det ramlade in meddelanden i inkorgen. De flesta män verkar harmlösa, men flera stycken gick rakt på sak och förklarade vad de var ute efter. Här är ett exempel på hur ett meddelande kan se ut.

Skärmavbild 2021 02 19 kl 12 25 55

Denna man erbjuder resor, mat, äventyr och njutning i utbyte mot en tjej som kan vara ”busig i sängen”, vilket kan tolkas som ett försök till sexköp. Vi fick även flera meddelanden med förslag på sexuella möten, här är ett annat exempel:

Skärmavbild 2021 02 25 kl 15 26 14

Vad säger sexköpslagen?

Meddelandena ovan kan tolkas som två mäns försök att köpa sex från en ung kvinna – en olaglig handling. Detta då premisserna för umgänget är att mannen betalar med resor och mat. Så vad säger lagen egentligen?

 • Den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
 • Köp av sexuell handling från barn under 18 år kan ge upp till två års fängelse.
 • Köp av sexuell handling från barn under 15 år kan ge sex års fängelse för våldtäkt mot barn.
 • Försök till sexköp är också olagligt.

Vad kännetecknar en sugardejting-sida och vad ska man se upp för?

På många sugardejting-sidor går det att vara helt anonym, därför kan du inte med säkerhet veta vem personen på andra sidan är. Jämför man med vanliga dejtingsidor krävs det oftast bilder eller något som verifierar att du är den du utger dig för att vara. På vissa ”reko” dejtingsidor har det även blivit vanligare att man registrerar sig med Bank-ID, vilket gör att du varken kan ljuga om ditt namn eller din ålder. Se därför upp för sidor där detta inte krävs!

När du träffar en person på en sugardejting-sida kan du inte med säkerhet veta personens bakgrund eller ens om denne använder sitt riktiga namn eller ålder. Du kan heller aldrig veta om denna person har onda avsikter, vilket sätter dig i en väldigt utsatt position, och kan leda till att du blir utnyttjad både psykiskt och fysiskt.

Sugardating
Foto: Eric Ward / Unsplash

Se upp för sugardejting-sidor och appar online

Dessa sidor bör du se upp för:

 • Sugardaters.com
 • Richmeetbeautiful
 • Sugardate.se
 • Hittakarlek.se
 • SeekingArrangements
 • WhatsYourPrice
 • AshleyMadison
 • SugarDaddyMeet.com
 • MillionaireMatch.com
 • Wealthymen.com
 • Reddit.com/r/SugarBaby
 • MillionaireMate.com
 • SugarDaddy.com
 • EstablishedMen
 • SugarBook.com
 • SugarDaddie.com

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Hit kan du vända dig!

Det finns många olika organisationer dit du som blivit utsatt för sexuella övergrepp kan vända dig. Polisanmäl alltid när du blivit utsatt för ett brott.

 • Föreningen storasyster kan hjälpa dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Hit kan även du som anhörig vända dig. På deras hemsida hittar du kontaktuppgifter till olika verksamheter som där du kan få stöd efter ett sexuellt övergrepp.
 • Brottsofferjourernas riksförbund, erbjuder stöd till den som blivit utsatts för ett brott.
 • Jourhavande medmänniska är en ideell organisation dit du kan vända dig för samtalsstöd via telefon.
 • Kvinnofridslinjen erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt på telefonnummer 020-50 50 50. Här kan du även få kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour om du behöver. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white