in

Därför ska du inte hitta en sugar daddy (hur lyxigt det än låter)

sugar daddy
Foto: Alex Ivashenko

Fenomenet sugar daddys, eller sugardejting, sprider sig i Sverige. Men vad är det egentligen? Och vilka risker finns det med den typen av dejting? Mer

Den här artiklen publicerades första gången 2021.

Allt fler unga tjejer sökt sig till sugar daddys, skriver Svenska Dagbladet. Sedan 2017 har många fått upp ögonen för fenomenet sugardejting i samband med att sajten ”Rich meet beautiful” lanserades i Sverige, skriver Forte. Att söka sig till denna typ av sida handlar alltså inte om att hitta en vanlig relation, där två parter inleder ett förhållande på liknande premisser. Sugardejting baseras på att det finns en part som är överlägsen den andre, och den parten är den som har makt och pengar. Så, vad kan detta få för konsekvenser egentligen?

Vad är en sugar daddy?

Låt oss börja med att reda ut lite begrepp! Vad är en sugar daddy egentligen? Det är oftast en äldre man som är villig att betala för att umgås med en yngre part – oftast en ung tjej. Det kan handla om allt från dyra restaurangbesök och shoppingturer, till semesterresor och hotellövernattningar. Den unga tjejen kallas för ”sugar babe” och det är den vanligaste typen av förhållande. Ett annat exempel är då en äldre kvinna, ”sugar mom”, söker en yngre man, som då blir ”sugar boy”. Det som förväntas av den yngre personen i relationen är att denna ska umgås med den äldre i utbyte mot gåvor och pengar.

Texting
Foto: Jacob Boavista / Unsplash

Därför ska du undvika sugardejting-sidor

Det är alltså främst genom internet som unga kvinnor kommer i kontakt med dessa män. En av dessa sugardejting-sidor är Sugardaters, som startades 2013 och som idag har en miljon medlemmar över hela världen. När VeckoRevyn kontaktar Sugardaters påstår de att de riktar sig till personer som är redo för romantik, en långtidspartner eller en lättsam affär.

– Sugardaters riktar sig främst till framgångsrika människor som letar efter en ungdomlig och charmig partner och vice versa, säger Alexandra, som är den på Sugardaters som svarar på frågor när vi hör av oss. Något efternamn får vi inte ta del av.

sugar daddy
Bildkälla: Unsplash

Kanske låter det som ett helt harmlöst sätt att träffa en partner på, som vilken dejtingsida som helst, men inofficiellt kan detta vara början på en typ av prostitution, där sexköparen försöker kringgå sexköplagen.

– Det här är ren och skär prostitution. Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger Simon Häggström är kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa) i en intervju med Expressen.

Det finns exempel på fall där sugardejting har fått förödande konsekvenser. I Uppdrag gransknings program om sugardejting och sexhandel från 2018 berättar en ung kvinna om sina erfarenheter. För henne blev sugardejting en ingång till prostitution.

– Men jag visste ju att, vem ska jag berätta för? Jag har ju gått till mina våldtäkter själv. Ingen kommer bry sig om mig, säger hon i programmet.

Vad säger sexköpslagen?

Meddelandena ovan kan tolkas som två mäns försök att köpa sex från en ung kvinna – en olaglig handling. Detta då premisserna för umgänget är att mannen betalar med resor och mat. Så vad säger lagen egentligen?

 • Den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
 • Köp av sexuell handling från barn under 18 år kan ge upp till två års fängelse.
 • Köp av sexuell handling från barn under 15 år kan ge sex års fängelse för våldtäkt mot barn.
 • Försök till sexköp är också olagligt.

Vad kännetecknar en sugardejting-sida och vad ska man se upp för?

På många sugardejting-sidor går det att vara helt anonym, därför kan du inte med säkerhet veta vem personen på andra sidan är. Jämför man med vanliga dejtingsidor krävs det oftast bilder eller något som verifierar att du är den du utger dig för att vara. På vissa ”reko” dejtingsidor har det även blivit vanligare att man registrerar sig med Bank-ID, vilket gör att du varken kan ljuga om ditt namn eller din ålder. Se därför upp för sidor där detta inte krävs!

När du träffar en person på en sugardejting-sida kan du inte med säkerhet veta personens bakgrund eller ens om denne använder sitt riktiga namn eller ålder. Du kan heller aldrig veta om denna person har onda avsikter, vilket sätter dig i en väldigt utsatt position, och kan leda till att du blir utnyttjad både psykiskt och fysiskt.

Sugardating
Foto: Eric Ward / Unsplash

Se upp för sugardejting-hemsidor och appar online

Dessa sidor bör du se upp för:

 • Sugardaters.com
 • Richmeetbeautiful
 • Sugardate.se
 • Hittakarlek.se
 • SeekingArrangements
 • WhatsYourPrice
 • AshleyMadison
 • SugarDaddyMeet.com
 • MillionaireMatch.com
 • Wealthymen.com
 • Reddit.com/r/SugarBaby
 • MillionaireMate.com
 • SugarDaddy.com
 • EstablishedMen
 • SugarBook.com
 • SugarDaddie.com

Fejkade sugerdaddy-konton försöker kontakta tjejer på Instagram

Har du någon gång fått ett meddelande av någon som påstår sig vara en Sugar Daddy på Instagram? Då är det förmodligen någon som försöker lura dig på pengar.

Enligt Sveriges Radio tar så kallade ”sugar daddys” kontakt med tjejer via Instagram och erbjuder dem tusentals dollar för att prata med dem. Men när tjejerna väl har svarat på dessa kontaktförsök, får de reda på att de måste betala en avgift för att få tillgång till pengarna som de erbjuder. Polisen har fått in ett tiotal anmälningar om falska suger daddys och misstänker att det kan handla om en slags organiserad brottslighet.

Överför aldrig några pengar, eller ge ut dina bankuppgifter till någon du inte känner.

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp? Hit kan du vända dig!

Det finns många olika organisationer dit du som blivit utsatt för sexuella övergrepp kan vända dig. Polisanmäl alltid när du blivit utsatt för ett brott.

 • Föreningen Storasyster kan hjälpa dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. På deras hemsida kan du chatta med deras volontärer.
 • Brottsofferjouren: 020-021 20 19
 • Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
 • Jourhavande medmänniska 08 – 702 16 80 (har telefontid på nätterna)

Av: Amanda Almius och Elvira Reer