in

Analsex – för dig som vill veta

Vissa älskar det, andra hatar det. Vissa tycker att det kan vara kul då och då, många blir upprörda av bara ordet. Hur du känner avgör bara du. Veckorevyn har samlat allt du kan tänkas vilja veta om analsex vare sig du är sugen på att testa eller inte.

Mer

Vad är det?

Analsex är sex med stimulering av anus och både tjejer och killar kan tycka om att få anal stimulans. Även om man kan få intrycket av att analsex alltid innebär anala samlag så är analsex även smek och slick av området runt anus. Området runt analöppningen är fullt av nervtrådar och det är därför stimulering av området kan kännas skönt och analöppningen är en erogen zon. Killar har en punkt som kallas p-punkten en bit in i analen, som sägs vara killarnas g-punkt. Det är prostatakörteln som är mycket känslig för beröring och den kan kännas som en liten utbuktning ungefär 8 cm in. Många killar tycker om att få den stimulerad med hjälp av ett finger i analen under oralsex eller samlag, eller av analsex. Män kan till och med få en speciell prostataorgasm av sådan stimulering.
Tjejer har ingen p-punkt som killar har, men kan ändå tycka att analsex är skönt. När något förs in i anus så spänns bäckenbottenmuskulaturen vilket en del kvinnor tycker är upphetsande och gör, för vissa, en orgasm intensivare. Det är individuellt om man kan få orgasm av att ta emot analsex, det finns både tjejer och killar som kan få det och dem som inte kan.

Att tänka på:

Innan du och din partner provar att ha analsex för första gången bör ni undersöka området på andra sätt. Smek och stimulera området med händerna och för försiktigt in ett finger med glidmedel. Börja med att upptäcka området som en erogen zon och se om det är något just du tycker om. Informationen om analsex i den här artikeln gäller givetvis även analsex med en dildo, och inte bara med en partner.

Hur funkar det?

Analsamlag kräver förberedelser. Det gäller att vara försiktig och förbereda sig så att det inte gör ont och så att man inte skadar sig. Ringmuskeln är ändtarmsöppningens slutmuskel, den är hårdare och mindre elastisk än slidan och måste därför tänjas långsamt och försiktigt. Det finns inget naturligt glidmedel i analen och därför är det mycket viktigt att använda glidmedel, det minskar risken för friktionsskador och gör att det gör mindre ont. Dessutom kan små blodkärl lätt brista i ändtarmen vilket kan ge små blödningar. Analsex kan göra ont, ibland bara lite och ibland mer. Helst ska det inte göra ont alls. VIKTIGT! Sluta om det gör ont och var försiktig så du inte skadar dig.

Hur vanligt är det?

Människor har haft analsex i många år, för att undvika graviditeter eller för att det är skönt. Analsex har blivit vanligt i porrfilmer under de senaste åren och därför har många blivit nyfikna på att prova. Analsex har också blivit mycket uppmärksammat i media på senaste tiden. Runt 20-50 procent av oss svenskar har någon gång provat analsex. Av dem som har provat vill bara ungefär en fjärdedel av tjejerna prova igen. Drygt hälften av tjejerna tyckte att upplevelsen var negativ och lite mindre än en tredjedel att den var positiv. Analsex är inte något som folk har ofta. Enligt RFSU:s statistik har endast 1-3 procent haft analsex den senaste månaden.

Verkligheten – inte som på film!

Det är viktigt att både du och din partner tänker på att analsex inte är som i porrfilmerna. Porrfilmer visar inte verkligheten. Förberedelser och glidmedel visas inte och filmerna klipps ihop så att det verkar som att de har vaginala och anala samlag direkt efter varandra. I verkligheten har de inte det och de förbereder sig innan. Skådespelarna i porrfilmer får även lavemang innan scenerna och det ser renare och enklare ut i filmerna än vad det är i verkligheten.

Är analsex farligt?

Det är ovanligt att ringmuskeln skadas eller att få andra skador av analsex, om du är försiktig och gör allt frivilligt. Om du är oförsiktig, inte använder glidmedel och är för våldsam, finns det dock en risk att skada sig. Ringmuskeln i analöppningen går normalt tillbaka till att vara som tidigare, men den blir mer töjbar och följsam om man ofta har analsex. Om en förslappning eller anal inkontinens uppstår beror det nästan alltid på att man har varit för våldsam.

Hur är det med könssjukdomar och infektioner?

Alla könssjukdomar smittar via analsex och du bör skydda dig med kondom om du har en ny eller tillfällig partner. Det är bra att använda kondom ur hygiensynpunkt, även om båda är fria från sjukdomar. Det kan komma avföring på penis och in i urinröret och bakterierna kan eventuellt ge problem i form av urinrörskatarr och infektioner. Det är mycket viktigt att aldrig ha vaginalt samlag direkt efter analt utan att byta kondom först, bakterier från analen kan ge infektioner och problem i slidan. Du kan inte bli gravid av analsex (så länge sperma inte sprids över till slidan, till exempel med fingrarna).

Expertens råd:

VR ställde några frågor till Eva Lidman, barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm om analsex.

Är analsex farligt? Vad finns det för risker?

– Det är inte farligt med analsex, det viktiga är att båda är med på det och båda verkligen vill göra det. Det är viktigt att man tar det jätteförsiktigt och att man använder mycket glidmedel. Gör det ont eller blir man rädd så ska man avbryta. Det är också viktigt att använda kondom, för bakterierna kan leda till urinvägsinfektioner bland annat. Om man direkt går över till vaginalt samlag så kan man föra över bakterier som kan medföra infektioner.

Kan ringmuskeln förslappas eller är det en myt?

– För att undvika risken att förslappa ringmuskeln är det viktigt att man är försiktig och tänjer den försiktigt och att man inte tänjer den med våld. Börjar man med att tänja med fingrarna och är försiktig så är det ingen fara.

Innan ni börjar:

Innan ni börjar bör du ha gått på toaletten och tömt tarmen. Ha förspel tills ni båda är upphetsade och ta glidmedel på fingrarna och smek runt öppningen ett tag. Stimulera och för försiktigt in ett finger och sedan ett till, för att gradvis töja ingången. Ta tid på er. Använd mycket glidmedel och för sedan försiktigt in penisen (eller dildon) en liten bit i taget, stanna upp en stund, och ta sedan en liten bit till. Det kan hjälpa att krysta lite lätt och att slappna av så mycket som möjligt.

Se till att du som tar emot bestämmer takten. Ridställningen är en bra ställning där du kan bestämma både takten och djupet själv och kan vara ett bättre alternativ än att ligga på mage. Om du vill ligga på mage så lägg en kudde under underlivet så blir det lättare. Sluta om du tycker att det är obehagligt, om det gör ont eller om det börjar blöda. Det är vanligt att små blödningar uppstår och då bör man avbryta, små blödningar läker ofta snabbt efteråt.

För dig som vill prova:

Om du tänder på tanken, ta det lugnt och var försiktig. Börja lugnt med fingrarna och vänta tills du känner dig redo. Du och din partner kan turas om att stimulera varandra med fingrar och en dildo (använd kondom på, och byt om ni turas om). Det kan vara en bra idé att använda en dildo på honom så han lär sig hur det känns och hur försiktig man måste vara. Om du är tveksam så känn dig inte stressad, utan vänta tills du är säker på om du vill eller inte. Lek med fingrarna och munnen och gör det du njuter av, ni behöver inte gå vidare.

För dig som inte vill prova:

Det finns ingen anledning att ha analsex om du inte tänder på det eller inte vill. Sex är något som ska vara kul och lustfyllt och man ska göra det man tänder på och vill. Känn dig absolut inte pressad och säg ifrån om din partner vill och inte du. Det är många som inte tänder på analsex och inte har det, du är inte ensam.

Checklista för analsex:

  1. Var försiktig.
  2. Använd rikligt med glidmedel, vatten­baserat eller silikonbaserat.
  3. Börja alltid med att tänja med fingrarna försiktigt först.
  4. Använd kondom.
  5. Ha aldrig vaginalt samlag direkt efter analt, utan att byta kondom eller tvätta noga först. Bakterier från tarmen kan ge problem i slidan. Samma sak gäller givetvis fingrarna.
  6. Låt den mottagande parten ha kontrollen.RFSU har en bra, liten broschyr som heter ”Praktika för analsex”, med information och goda råd om analsex. Den finns att ladda ned gratis på rfsu.se/material.asp

Leksaker för baklek:

Det finns många sexleksaker för anal stimulering. De vanligaste är stavar/dildos, analkulor och analpluggar.

  • En dildo för anallekar är ofta smal och lite böjd och har en bred bas så man får ett bra grepp om den.
  • Analkulor är kulor på ett snöre som kan föras in och sedan dras ut.
  • En plugg är en mindre stavliknande leksak som förs in och lämnas kvar ett tag.

Våre erfarenheter av analsex:

Vad tycker vanliga tjejer om analsex? VR tog ett snack med Annika, 25 år från Lund, Linda, 24 år från Örebro och Cecilia, 26 år från Södertälje, om deras erfarenheter av analsex.

Varför provade du analsex?

A: Både jag och min kille var nyfikna på det.
L: Vi var nyfikna och ville testa.
C: Jag har inte provat analsex. Jag tänder inte på stimulering runt anus alls, jag har försökt lite men det är inte min grej. Jag tror inte att jag kommer prova.

Hur var det första gången?

A: Okej, men inte jätteskönt, andra gången var det mycket bättre.
L: Ingen större hit. Gjorde ont och kändes inte alls skönt.

Vad tycker du om det nu?

A: Gör man rätt så är det skönt. Jag gillar det. Vi har det när vi känner för det. Det varierar hur ofta, men mindre än en gång i månaden.
L: Jag tycker inte om det för det ger mig inget. Har det aldrig.

Har du några tips till nybörjare?

A: Man måste vara trygg med sin partner och lita på honom. Mycket förspel, mycket glidmedel, gärna silikonbaserat och använd kondom. Smek med fingrar först riktigt länge. Stressa inte. Styr takten själv.
L: Mycket glidmedel, ta det lugnt i början. Ridställningen är bättre. Ha det bara om du verkligen vill och tänder på det. Fingrar räcker långt, man behöver inte gå vidare.
C: Det kan kännas som en innegrej, men testa bara om du verkligen vill. Lek med fingrar först och se om du gillar det


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white