in

Så löser du killkompisproblemen

killkompis1
Du ska inte behöva dissa din killkompis bara för att du skaffat pojkvän.

Funkar det verkligen att bara vara vän med det motsatta könet? Absolut! Men ibland kan problemen se annorlunda ut än med en tjejkompis. Pär Lernström hjälper oss med de sju vanligaste killkompiskonflikterna.

Mer

Killkompisproblem 1: Min pojkvän gillar inte mina killkompisar

 

Dina killpolare älskar ju fotboll, precis som din nya kille gör. Varför kan de då inte kolla ihop, så att ni kan umgås hela gänget? Det hade ju gjort allt så sjukt mycket enklare för dig. Sedan spelar det väl ingen roll om du råkar sätta dig i din killkompis knä ibland? Ni har ju varit polare i flera år, så vad är din pojkväns problem egentligen? Varför blir han så sur? 
 
Pär svarar:
Det här är ett vanligt problem som oftast beror på två saker. 1: Din kille är osäker på vad du egentligen känner för honom. 2: Du har inte riktigt anpassat dina vanor till ett liv som ickesingel. I det första fallet brukar det lösa sig med tiden. Han lär sig helt enkelt att han inte behöver vara rädd för dina kompisar. I början kan det bli lite revirtänk mellan honom och dina killkompisar, men med lite tålamod från båda sidor (och du som förklarar för båda att det är viktigt för dig att ni funkar ihop) brukar det snart bli bättre. I det andra så är det du som kanske behöver fundera lite på ditt agerande. Alla tycker inte att det är okej att mysa i andra killars knän när man har ett förhållande. Han känner ju inte de här killarna som du gör. Tänk dig in i hur osäker du blir i sällskap av din killes snygga tjejkompisar, och kom ihåg att din kille är lika osäker nu. Även om han inte visar det. Ge honom extra mycket uppmärksamhet och lyssna på honom, och kräv inte att han blir bästa kompis med dina killpolare. Det räcker att de kan umgås då och då utan att det blir spänt.

Killkompisproblem 2: Min pojkvän gillar inte att jag är polare med mitt ex

 

Att fortfarande vara vän med ett ex är inte det lättaste från början. Och det blir inte direkt enklare om en ny partner dessutom inte gillar relationen. Hur får man ihop ekvationen ex + ny pojkvän? Går det ens?
 
Pär svarar:
Det är klart att det går. Men det är som sagt inte alls lätt. Det stora misstaget som många begår är att de försöker tvinga ihop sitt ex med sin pojkvän, och det fungerar aldrig. Hur hade du själv känt om du blivit ihoptvingad med din killes ex-flickvän? Nej, för att den här ekvationen ska gå ihop måste du till att börja med ha en sund relation med dem båda, och vara helt övertygad om att alla känslor mellan dig och ditt ex verkligen är utredda för er båda. Se dessutom till att inte göra misstaget att snacka skit om ditt ex med din nya kille. Att först få honom att tycka illa om killen, och sedan plötsligt vilja att ni umgås, kommer aldrig funka. Och att umgänget mellan din kille och ditt ex kommer vara spänt i början kan du tyvärr ändå räkna med. En bra relation dem emellan kommer inte av sig själv och går inte att forcera. Dessutom handlar det här lika mycket om personkemin mellan killarna som om ditt eget agerade. Så även om det kanske inte är svaret du vill ha så får du nog inse att det här i de flesta fallen inte är något du kan styra över.

Killkompisproblem 3: Hans nya flickvän gillar inte mig!

 

Vissa tjejer kan bli ofattbart svartsjuka på sina pojkvänners tjejkompisar. Hon ser dig som ett hot eftersom du känner hennes pojkvän, kanske till och med bättre än vad hon gör. Ni kan umgås ensamma utan att hon är med och kan kramas utan att det är konstigt. I hennes ögon blir varje leende en flirtig invit. Att bli kompisar alla tre verkar just nu som en omöjlighet.
 
Pär svarar:
Du ligger helt klart i lä här. Du kan ju inte riktigt säga till honom att du inte gillar den nya flickvännen, som han just nu är tokförälskad i. Att prata om det kan vara svårt: Tar du upp det med honom kan han lätt slå bort det som svartsjuka, och tar du upp det med henne kan hon lätt ta det som bevis för att du faktiskt ÄR intresserad av honom. Mitt bästa tips är faktiskt att gå försiktigt fram och låta tiden lösa det här. Försök att på ett försiktigt sätt ta upp med din kompis att du inte vill att hans tjej ska vara svartsjuk på dig, förklara att du kan sätta dig in i hennes situation och hur svårt det kan vara. Om han blir medveten om det, och tänker på att ge henne extra mycket uppmärksamhet när ni båda är med, blir hon troligen också mer avslappnad i ditt sällskap. Passa även på att berätta för henne att du och din kompis mer har en syskonrelation än något annat, så att hon förstår er relation bättre. Hon är troligtvis bara orolig och lite nervöst nykär. Men vad du än gör: Tvinga aldrig din killkompis att välja mellan dig och henne. Du kommer nästan alltid förlora.

Killkompisproblem 4: Min killkompis fylle-flirtar med mig

 

I fylledimman kan saker bli lite suddiga. Men när en manlig vän har flirtat med dig för tionde gången när ni festar ihop så kanske det inte känns lika slumpartat längre? Det kan lätt bli en jobbig situation, speciellt när du verkligen bara vill vara vänner. Så hur tacklar man det utan att såra honom eller förstöra vänskapen?
 
Pär svarar:
Det behöver faktiskt inte vara svårare än att du tar upp det när ni inte är fulla. Han behöver troligtvis höra, och du säga, att du inte är intresserad. I en situation när ni båda kan prata som vuxna om det. För även om det här beteendet enbart kommer fram när spriten runnit ner så är det inte omöjligt att nyktra känslor gömmer sig bakom fylleflörten. Och om du öppet och ärligt tar upp det så ger du honom ett tillfälle att berätta det. Så att ni inte missförstår varandra eller gör ett misstag. Självklart löper du risk att er kompisrelation blir komplicerad, men om han har känslor för dig så är den redan komplicerad för honom. Och förr eller senare kan något hände som ställer till ert kompisförhållande ordentligt. Då är det bättre att du redan nu gör klart att du värderar honom högt som vän, och inte vill förstöra det genom en ogenomtänkt fylleflirt.

Killkompisproblem 5: Jag är kär i min killkompis

Ibland stämmer inte uttrycket ”kärlek vid första ögonkastet” alls. Ibland handlar det snarare om ”kärlek vid 500:e ögonkastet”. Känslor som växer fram i en till synes vanlig kompisrelation är inte alls ovanliga. Men hur vet man om de är besvarade, och om det är värt att riskera en fin vänskap för en chans till sann kärlek?
 
 

Pär svarar:
Jag tror inte riktigt på att stänga inne sina känslor i rädsla för att bli nobbad. Inte ens när det handlar om en kompis. Eller, framförallt inte då faktiskt! Jag menar, den här människan känner du ju så oerhört mycket bättre än någon du träffar på krogen och sen går på en dejt med. Så om du är säker på att du har känslor, och att de inte bottnar i att du faktiskt bara tycker jättemycket om honom som vän och har svårt att hålla isär känslorna, så tycker jag helt klart att du ska prata med honom. Säg helt enkelt som det är. Visst kan det sluta med att er vänskap påverkas negativt. Men precis som i exemplet när din killkompis flirtar med dig så är den här vänskapen redan påverkad: För dig. Och du får ju aldrig reda på om det finns en chans för er två på riktigt om du inte berättar hur du känner. 

Killkompisproblem 6: Vi råkade ha sex…

En alldeles ljuvlig söndagsmorgon vaknar du och tror att allt är som vanligt. Tills du ser armen runt din midja. Plötsligt dyker minnesbilderna upp! Igår tyckte ju minsann du och din kompis Johan att det var en förträffligt bra idé att ligga med varandra. Bara som kompisar alltså! Helt glasklart just då förstås, men nu känns det inte riktigt lika problemfritt…
 
Pär svarar:
Innan vi går in på vad du bör göra kan vi en gång för alla fastslå att smyga-upp-ur-sängen-och-smita-hem-varianten inte är en så jättebra idé när det handlar om en kompis. Inse alltså redan nu att det här troligtvis kommer att bli lite pinsamt och konstigt. Men var ärlig med det. Och även om det känns underligt att säga så bör du understryka för honom direkt att det här inte handlar om något mer än sex. För även om det känns självklart för dig så behöver det ju inte vara så för honom, och då måste du vara helt ärlig. Det kan mycket väl funka för er att ha sex utan känslor med varandra, och det kan också stanna vid en engångsgrej och sedan är allt som vanligt igen. Men att inte prata ut om det ordentligt från början, så att båda är med på reglerna, kan få förödande konsekvenser.

Killkompisproblem 7: Min kille gillar inte att jag lär känna andra killar

 

Gamla killkompisar fick din pojkvän kanske ta på köpet när ni blev tillsammans. Men hur reagerar han när du nu börjar odla en kompisrelation med den nya (jätteroliga!) killen på jobbet, som din pojkvän aldrig ens har träffat?
 
Pär svarar:
Kort och enkelt: Jag tycker att du ska säga åt din kille att lägga ner. Den här typen av svartsjuka hör inte hemma i ett sunt förhållande. Om det inte finns något i er historia som gör att han inte kan lita på dig så är det här inte okej. Man måste kunna ha kompisar, och skaffa nya kompisar, av det motsatta könet utan att ens partner ska göra en grej av det. Om det här beteendet fortsätter så kommer du ju troligtvis inte våga berätta om några nya relationer och det förhållandet vill ingen av er ha. Förklara det här rakt och enkelt för din pojkvän. Men givetvis måste du också lyssna på varför han reagerar så här. Bottnar det i osäkerhet? Eller tycker han faktiskt inte att du ska få ha killkompisar? Det är viktigt att ta den här diskussionen direkt. Dina kollegor och ditt jobb är ju en stor del av ditt liv, precis som din pojkvän är.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white