in

Så länge är du hjärtekrossad efter ett break up

break up

Oavsett om du gjorde slut eller blev dumpad är hjärtekrossen något av det tuffaste du kan gå igenom. Det kan kännas som känslan av tomhet och bottenlös sorg aldrig har ett slut — och du undrar om det verkligen var rätt? Men enligt experter finns ett bäst före datum för denna känsla! Mer

När man går igenom en break up kan man uppleva att alla känslor och all kärlek man upplevt varit förgäves. Du saknar din person på ett sätt som känns fysiskt i hjärtat och har svårt att se hur du en dag någonsin ska bli glad igen. Men enligt relationsexperter och psykologer har dessa känslor en viss tidsgräns.

Att vara kär är inte bara en luddig känsla utan ett kemiskt tillstånd. Din kropp fylls av en mängd hormoner som dopamin och oxytocin, som är kopplade till din hjärnas belöningssystem och signalerar att du vill ha mer av dessa så kallade kärlekshormoner. Det blir ett beroende precis som vilket annat, och när du ska komma över en person som gett dig dessa kärlekshormoner kan du bli som en alkoholist utan alkohol — du får abstinens.

Psykologen Dr. Fisher berättar att dessa abstinenssymptom oftast försvinner efter sex månader och du börjar då komma tillbaka till dig själv och skapar dig ett socialare liv igen. Men tiden för att sluta sörja någon som försvunnit ur ens vardag är individuellt och beroende på hur länge du var involverad med din dåvarande partner, tiden ni var tillsammans påverkar hur lång tid det tar att helt gå vidare tar. Även om det kemiska kärlekstillståndet avtagit efter sex månader är det alltså möjligt att du fortfarande saknar ditt ex.

För att snabba på processen säger relationsexperten April Masini att man kan sätta upp några punkter att följa.

Strunta i deadlines

Sätt inte upp datum för när du borde vara över ditt ex eller när du borde vara redo att dejta igen, en deadline skapar onödig press och får dig att ta bort fokus från att läka.

Lita på din läkningsprocess

Din kropp, hjärna och ditt hjärta sköter jobbet som det ska. Oavsett om det tar en vecka, flera månader eller år så kommer inget tillstånd vara för evigt.

Uppmärksamma den dagen du inte tänkt på ditt ex

Den dagen du märker att du inte tänkt på ditt ex på länge ska du uppmärksamma det för att sätta det i belöningssystemet. Klarade du två dagar kommer du en dag klara en hel vecka och så vidare.

Ta professionell hjälp

Känns det svårt att inte tappa fotfästet så ska du kontakta en psykolog för att få redskap att hantera den process som det faktiskt är att komma över någon. Ensam är inte stark.

Så är du nydumpad eller precis lämnat ett långt förhållande vet du att om sex månader kommer faktiskt det du känner ha minskat och att det finns en ände på den mörka tunnel du befinner dig i just nu.


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white