in

Preventivmedel

preventivmedel 1
Kondomen kan vara ett sexigt steg mellan förspel och samlag...

Kan man vara allergisk mot kondomer och hur fungerar ett dagen-efter-piller? VR guidar dig i preventivmedelsdjungeln.

Mer

”Den sprack!”

 

Kondomen sprack – varför?

Det är ovanligt att kondomer spricker och beror nästan alltid på att man har hanterat den fel. Kondomer har ett bäst före-datum och ska förvaras svalt, inte i en varm ficka. Trä på kondomen försiktigt, akta vassa naglar, och pressa ut luften ur toppen innan den rullas på helt. Om tjejen inte är tillräckligt våt (eller vid analsex) så kan det bli för mycket friktion, så använd glidmedel. Rätt använd är kondomen mycket säker och det är sällsynt att den spricker för erfarna par.

Pinsamt med kondom?

 

Hur gör man för att det ska bli mindre pinsamt med kondom?

Det finns ingen anledning till att det ska vara pinsamt. Kondom är en självklarhet, kräv det! Ett enkelt ”jag tar fram en kondom” är det bästa sättet att ta upp det. Kondomen kan vara ett sexigt steg mellan förspel och samlag.

Dagen-efter-piller

 

Hur fungerar dagen-efter-piller?

Dagen-efter-piller/akut p-piller finns receptfritt på apoteket och ska tas inom 72 timmar efter oskyddat samlag, ju tidigare desto bättre. De fungerar genom att skjuta upp ägglossningen och genom att förändra slemhinnan så att ägg får svårare att fästa. De är bara 85 procent säkra, ska bara användas i nödfall och kan endast används en gång per menscykel.

Var får man tag på dagen-efter-piller och vad kostar det?

Dagen efter-piller finns receptfritt på apotek och på din ungdomsmottagning. På apotek kostar de 146,50 kronor, 159 kronor eller 159,50 kronor beroende på vilket märke du väljer. På ungdomsmottagningen är de gratis. Du ska dock inte använda dagen efter-piller om du egentligen behöver p-piller, bara för biverkningarnas skull. Det finns många typer av p-piller och andra typer av preventivmedel och nästan alla kan hitta något som passar dem och deras liv, där biverkningarna är minimala. Upplever du att du inte att du behöver ett konstant preventivmedel är det precis som du säger ett megabra alternativ om kådisen råkar spricka, åka av eller aldrig åka på (vilket den självklart ska men det vet du redan och shit happens). Gå till ungdomsmottagningen och snacka med dem. Med detta sagt fungerar dagen efter-piller som så att de förhindrar ägglossning så att inget ägg kan befruktas av spermierna.

P-piller

 

Hur fungerar p-piller?

P-piller och andra hormonmetoder som p-plåster och p-ringar, fungerar genom att lura kroppen att kvinnan är gravid och på så vis stoppa ägglossningen. P-piller förändrar även slidsekretet så att det är mindre gästvänligt för spermier. För vissa fungerar p-piller bra, men vanliga biverkningar är mindre sexlust, nedstämdhet, viktuppgång, humörsvängningar och minskad fuktighet i slidan och sköra slemhinnor.

Vad exakt är det p-piller gör? Jag vet att det skyddar mot graviditet, men hur? Vad är det som händer i kroppen när man tar dem?

”Vanliga” p-piller eller så kallade kombinations-p-piller innehåller en kombination av hormonerna östrogen och gestagen – hormoner som naturligt redan produceras i äggstockarna och styr menscykeln. När vi äter p-piller och får i oss extra mycket av dessa ruckar vi på den naturliga menscykeln och vi lurar att kroppen inte få ägglossning. Även slemhinnorna påverkas i livmoderhalsen på så sätt att slemmet där blir för segt för spermierna att ta sig igenom och i livmodern på så sätt att befruktade ägg inte kan fastna och utvecklas. Använt rätt ger p-piller ett 99,5-procentigt skydd mot graviditet.

Kondom eller p-piller?

 

Vilket är det bästa preventivmedlet?

Det finns inget preventivmedel som är bäst för alla. Kondom är överlägset genom att det skyddar både mot graviditet och könssjukdomar. P-piller och andra hormonmetoder fungerar för vissa, men inte alls för andra. Prata med din barnmorska om alternativen.

Allergi?

 

Kan man vara allergisk mot kondomer?

Om man blir röd eller får utslag av kondomer, kan det bero på allergi mot antingen glidmedlet i kondomerna eller på grund av latexallergi. Om det är glidmedlet så fungerar förmodligen en annan sorts kondomer. Om det är latexallergi så finns numera plastkondomer som är lika säkra som latexkondomer. De är lite dyrare, men är tunnare och skönare. RFSU har en plastkondom som finns att köpa på Apoteket som heter Zenith. Durex har en annan sort som heter Avanti.

”Tänk om den fastnar?”

 

Kan kondomen fastna i slidan? 

Man ska alltid hålla i kondomen vid penisroten när penisen dras ut ur slidan efter samlaget, antingen du eller din partner. Dra aldrig ut penisen utan att hålla emot kondomen, då kan den glida av och sperman hamna i slidan. Kondomen kan inte fastna. Slidan är som en liten påse, och ungefär 10 cm djup. Öppningen till livmodern är så liten att inget kan försvinna in där. Det går alltid att få ut något med fingrarna. Om du inte får ut en tampong eller liknande själv så bör du gå till en barnmorska så fort som möjligt och få hjälp.

Gravid trots akut p-piller?

 

Är risken stor att jag blir gravid trots akut p-piller?
 
Akut p-piller funkar ju som bäst när det tas inom tolv timmar efter samlaget, så du har ju bästa förutsättningarna. En risk på 200 kan man då säga att det finns, alltså en liten risk. Man kan ta dem upp till tre dygn (72 timmar) efter samlaget, men tar man dem i slutet av det tredje dygnet har man kommit fram till att 8 kvinnor av 200 blir gravida. En del kräks ju efter att de har tagit pillret och då är det viktigt att komma ihåg att du, om du kräks inom tre timmar efter du tagit pillret, måste ta ett nytt.

”Jag blöder jämt av mina piller”

 

Jag blöder jämt sedan jag började med minipiller, vad ska jag göra?

Det finns fler som har samma problem som du, men där blödningarna sen stabiliserats och blivit mer eller mindre regelbundna eller helt enkelt uteblivit. Sen är det ju så att alla preventivmedel inte passar för alla, så du ska ju inte plåga dig själv i all evighet heller, när det faktiskt finns alternativ.  Ibland kan det ta upp till sex månader innan blödningarna avtar och då är det upp till dig om det är värt det. Vänta någon månad till och gå sedan till exempelvis en barnmorska och snacka igenom andra preventivmedel som kan funka för dig. Kom ihåg att det är helt och hållet ditt beslut vad du ska knapra eller inte knapra, så lita på din känsla!

P-ring

 

Var får jag tag i en p-ring?

 En p-ring fixar du lättast genom att vända dig till ungdomsmottagningen. Där får du ett recept utskrivet av en barnmorska och sen hämtar du ut själva ringen på apoteket. Sätter in och tar ut den gör du själv hemma, men barnmorskan visar dig hur du gör.

Alkohol och minipiller

 

För några veckor sen hade jag oskyddat sex. Jag äter minipiller men har hört att det inte fungerar om man druckit alkohol, så jag tog ett dagen-efter-piller också, förutom mitt minipiller. Är det farligt att mixa dem? Kan de slå ut varandra så att ingen av dem ger effekt?

Alkohol slår inte ut minipiller. Det är ifall du mår illa och spyr som det kan hända att kroppen inte hinner ta upp det. Då kan man ta ett dagen efter-piller för säkerhets skull. Minipiller och dagen-efter-piller kan inte slå ut varandra. Det är inte heller farligt att mixa dem, men självklart ska du inte hålla på och ta dagen efter-piller var och varannan dag, de är ju en nödlösning. Men du som redan äter minipiller behöver ju heller inte göra det, om du kommer ihåg att ta dina piller regelbundet.

Skjuta upp mensen

 

Jag har skaffat p-ring, vilket funkar bra men jag blöder jättemycket under den ringfria veckan. Jag har hört att man kan skjuta upp mensen genom att stoppa in ringen direkt istället för att göra ett uppehåll. Kan jag göra det hela tiden så att jag slipper mensen helt? Är det farligt?

Nej, det finns egentligen ingen gräns på hur ofta du kan skjuta upp/skippa mensen. Den blödningen du får är ju egentligen inte mens utan en framkallad blödning, ursprungligen för att man ska få känslan av mens. Så den är inte nödvändig. Många ser till att slippa ”mensen” helt. Det som kan hända när du skjuter upp mensen hela tiden är att du så småningom får jobbiga småblödningar i alla fall. Men då kan du ta ett uppehåll, få en blödning/”mens” och sen köra igång igen med ring igen efter den veckan.

Byta till p-stav?

 

Jag funderar på att byta från p-piller till p-stav eftersom jag är så glömsk. Och jag är väldigt rädd för sprutor, men det kanske kan vara värt att överväga ändå. Vad finns det för för- och nackdelar med p-stav?

Att du glömmer är givetvis inte bra även om du med vanliga p-piller, till skillnad från minipiller, ändå har lite svängrum på några timmar. Det är svårt att veta om p-stav passar just dig bättre. Många är känsliga för hormonet de innehåller, gestagen, som kan ge bieffekter som minskad sexlust, bröstspänningar, humörsväningar och acne. Har du inga bieffekter av dina nuvarande piller kanske du i första hand ska försöka skärpa dig lite. Ta för vana att alltid ta dem en viss tid och ha alltid en karta i plånkan, pröva också att ställa in ett alarm på telefonen. Men är du verkligen en fullblodsslarver – gå till Ungdomsmottagningen och rådgör med dem. Kolla också in p-guiden.nu för en massa bra info.

För fler frågor och svar om preventivmedel, spana in VR:s preventivmedelsguide.

 

Fler sexiga kategorier

 

Analsex

Graviditet

Kärlek

Könssjukdomar

Onani och orgasm

Oralsex

Oskuld

Samlag och lust

Sexleksaker

Sexställningar

Snoppar och stånd

Underliv och bröst


VeckoRevyn Shopping

1 clique sucker clitoris purple4 broklyn vibe and rotator with rabbit silicone 8 satisfyer pro deluxe next gen ligh gold white